Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Jarmo Nahkalan blogi
KPY-blogi
15.12.2023
Jarmo Nahkala

Terveisiä isolta kirkolta

Olin Helsingissä Suomen Yrittäjien valtuuston kokouksessa yhdessä Antti Sallansalmen kanssa edustamassa Keski-Pohjanmaan Yrittäjiä. Valtuustossa on edustajia kaikista Sy:n aluejärjestöistä ja lukuisista toimialajärjestöistä, jotka kuuluvat Suomen Yrittäjiin.

Kertaanpa aluksi kuinka tämä valtakunnallinen elinkeinoelämän järjestö on rakennettu.

Kaiken perusta on paikallisyhdistys, joita löytyy lähes kaikista Suomen kunnista ja kuntaliitosten seurauksena joistakin kunnista useitakin, kuten vaikkapa alueellamme Kokkola. Jokainen yrittäjä tai yritys on paikallisyhdistyksen jäsen. Paikallisyhdistykset ovat jäsenenä aluejärjestöissä, eli meidän alueella Keski-Pohjanmaan Yrittäjissä. Aluejärjestöjä on 21. Aluejärjestöt ovat puolestaan jäsenenä Suomen Yrittäjissä. Suomen Yrittäjillä ja aluejärjestöillä on palkattua henkilökuntaa, mutta kaikilla tasoilla ylintä päätösvaltaa käyttävät aidot yrittäjät. Koko järjestöä johdetaan alhaalta ylöspäin. Jäsenmaksut menevät Suomen Yrittäjille, joista se palauttaa osan aluejärjestölle, joka puolestaan palauttaa osan saamastaan maksusta paikallisyhdistyksille.

Valtuuston kokouksessa mm. vahvistettiin toimintasuunnitelma  vuodelle 2024 joka sisälsi myös strategian. Suunnitelmassa oli paljon hyviä asioita ja se katti laajasti yhteiskunnan eri alueita. Suunnitelmaa lukiessa tulee kuitenkin huoli muutamista asioista. Saimme kuulla, että on ongelmallista, kun järjestöstä lähtee aluejärjestöjen mukaisesti 21 erilaista sanomaa. En ymmärrä moista lausuntoa, eikös se juurikin ole alueellisen ja paikallisen vaikuttamisen peruste. Kaikilla on varmasti sama tavoite, eli yrittämisen edellytysten parantaminen. Niinpä siellä mainittiinkin jossain kalvossa: yhtenäinen johto ja johtamismalli.

Se on minusta pohjalaisen yrittäjän luonteelle aivan mahdoton ajatus, että antaisimme vallan kehäkolmosen taakse palkkajohtajalle. Joten pitäkäämme valta yrittäjillä omalla alueella. Toinen huolta aiheuttava asia suunnitelmassa on jäsenyysmuotojen kehittäminen. Tekstissä ei mainita sanaa suorajäsenyys, mutta aikaisemmissa keskusteluissa sitäkin on vilauteltu. Jos järjestössä luotaisiin mahdollisuus myös suora-jäsenyyteen, niin tietenkin aluejärjestöltä ja paikallisyhdistyksiltä jäisivät tulot saamatta. Se olisi todella ikävää, koska paikallisyhdistystoiminta on kaiken perusta ja monelle yrittäjälle kaikkein merkityksellisin.

Näistä negatiivisista mietteistä huolimatta, olen kuitenkin sitä mieltä, että itseemme ja toisiimme luottamalla asiat järjestyvät lopulta parhain päin.

Hyvää joulun odotusta ja parempaa tulevaa vuotta toivotellen!

Jarmo Nahkala,
puheenjohtaja
Keski-Pohjanmaan Yrittäjät

Muita kiinnostavia aiheita

Jarmo Nahkala