Harjakorkeudessa. Hankintapäällikkö Pauli Rissanen ja keskussairaalan sekä Assi-hankkeen vs. viestintäjohtaja Elina Lintula seuraavat tyytyväisenä työmaan etenemistä aikataulussa.
25.1.2023 klo 16:59
Uutinen

100 miljoonaa euroa käyttämättä Assi-sairaalan rakentamisessa – allianssi haluaa paikallisia yrityksiä hakeutumaan urakoihin

Uuden Assi-sairaalan rakennushanke etenee allianssin toimijoiden mukaan aikataulussa. Seinät ovat pystyssä, väliseiniä ja sisätiloja rakennetaan täyttä häkää sekä talotekniikkaurakat ovat myös alkaneet. Sairaala on tarjonnut lukuisille yrityksille urakointimahdollisuuksia niin isommassa kuin pienemmässä mittakaavassa. Tulevia, avoimia urakoita on vielä toteuttamatta noin 30 prosenttia hankkeen kokonaisarvosta.
Tällä hetkellä haetaan tekijöitä esimerkiksi talotekniikan ja tukipalvelujen, kuten apteekin, pelastuslaitoksen ja varavoimakeskuksen toimintojen rakentamiseen. Työmaalle haetaan myös rakennussiivouksen vahvaa osaajayritystä, jolla on oma työnjohto.
– Kartoitimme oma-aloitteisesti alan paikallisia tekijöitä, mutta saimme osumia hyvin vähän nimenomaan rakennussiivouksen puolelta. Tässä puhutaan kuitenkin varsin isosta urakasta. Hyvää siivousurakkaa olisi tarjolla, mutta ei ole ottajia, vihjaa projektijohtaja Jari Tirkkonen.

Tukipalvelurakennusten tekniset urakat

 • 7100 LVU 01 Apteekki
 • 7100 LVU 05 PELA
 • 7200 IVU 01 Apteekki yleisurakka
 • 7200 IVU 05 PELA
 • 7300 SU 01 Apteekki yleisurakka
 • 7300 SU 05 PELA yleisurakka

Rakennustekniset urakat

 • 4067 Lukitus, heloitus ja 737100 SU 10 turvajärjestelmä
 • 4735 Täydentävät terästyöt
 • 5647 Lattiatasoitetyöt
 • 57001 Saunat
 • 5800 Graffitisuojaus
 • 9240 Rakennussiivous
 • 9250 Loppusiivous (Q4/2023)
 • 1700 Rakennusalueen pintarakenteet (vuonna 2024)

Katso kaikki käynnissä olevat ja tulevat hankinnat >>

Kimppatarjoukset mahdollisia

Käytännössä ei ole esteitä siihen, että hankinnoissa urakoita jaetaan pienempiin osa-alueisiin, jolloin useamman yrityksen yhteenliittymä voi osallistua työhön. Jonkun pitää ottaa kokonaisvastuu ja pelisäännötkin pitää olla, kun saman alan kilpailevat yritykset tekevät projektia yhdessä. Hyvällä kumppanuudella ja resursseja yhdistämällä on mahdollisuus osallistua isompiin kokonaisuuksiin.
– Joissakin urakoissa niiden laajuus saattaa olla haaste pienemmälle yritykselle, mutta esimerkiksi lattianvalu-urakassa saimme paikallisilta toimittajilta yhteistarjouksen, joka ei tosin tällä kertaa johtanut sopimukseen, kertoo hankintapäällikkö Pauli Rissanen.

Pienemmällekin yritykselle sopivia hankintoja on tarjolla. Esimerkiksi sairaalakokonaisuuteen rakennettavat pelastuslaitoksen ja apteekin talotekniset urakat ovat mittasuhteiltaan sellaisia.

Skanskan kautta kumppaniksi

Urakoihin mukaan haluavat voivat hakeutua kumppaniksi sairaalahankkeen pääurakoitsijan, Skanska Oy:n kautta. Hakulinkki löytyy Assi-sairaalan verkkosivuilta (ahvenistonsairaala.fi/tuotanto). Toimittajien esivalinnan avulla varmistetaan, että kumppani täyttää lakisääteiset vaatimukset ja sitoutuu Skanskan tapaan toimia esimerkiksi vastuullisuuden sekä tuotteiden ja palveluiden laadun suhteen.
– Haemme itsekin aktiivisesti tekijöitä eri lähteistä. Mielellään ottaisimme vastaan enemmänkin oma-aloitteisia ehdotuksia paikallisilta tekijöitä. Näin urakat työllistäisivät ja toisivat hyvinvointia omalle seudulle, toteaa rakennuttamispäällikkö Liisa Haakana.

Assi-sairaalan verkkosivuilla julkaistaan ajankohtainen tieto siitä, mitä avoimia urakoita on tulossa tarjolle ja kenen kanssa on tehty hankintasopimuksia. Jo sovittuihin, käynnissä oleviin urakoihinkin saatetaan kaivata avuksi paikallisia aliurakoitsijoita tai työvoimaa.
– Näihin tiedusteluihin emme pysty allianssin puolesta vastaamaan, mutta yritykset voivat olla suoraan yhteydessä jo valittuihin urakoitsijoihin, joiden kanssa urakka on käynnissä, suosittelee Pauli Rissanen.

Ahveniston sairaalan rakentamiseksi on perustettu allianssi, jossa toimivat Kanta-Hämeen hyvinvointialue, Skanska, Sweco ja INTEGRATED työyhteenliittymä. Kumppanit vastaavat projektin suunnittelusta ja rakentamisesta yhdessä ja yhteisessä organisaatiossa. Assi-sairaala luovutetaan tilaajalle vuoden 2025 loppupuolella ja sen jälkeen alkaa muutto. Käyttöönotto tapahtuu vuoden 2026 puolella. Sairaalahankkeen kokonaisbudjetti on 356 miljoonaa euroa.