20.11.2020 klo 15:07
Uutinen

11-vuotias Juho sai asiakkaakseen valtakunnallisen ketjun – Koko perhe huhkii nyt jätkänkynttilöitä: ”Homma lähti laukalle”

Projektin tarkoituksena on kerätä pesämunaa Juhon oman traktorin ostoon. Alku näyttää varsin lupaavalta.

11-vuotiaasta hyrynsalmelaisesta Juho Kemppaisesta on tullut hetkessä paikallinen kuuluisuus Kainuussa. Kaikki sai alkunsa, kun paikallinen yritys etsi turhaan jätkänkynttilöitä.

– Veljeni kanssa päätimme laittaa toimeksi, matkailualalla työskentelevä Taru Kemppainen kertoo.

Jätkänkynttilöitä valmistava yritys perustettiin virallisesti eilen torstaina. Tavoitteena on kerätä Juholle alkupääoma omaan traktoriin, jotta hän voi tehdä töitä isänsä kanssa täytettyään 15 vuotta.

– Homma lähti niin sanotusti laukalle. Juholla oli kova hinku päästä tekemään.

Varsinainen sysäys tekemiseen tuli, kun Taru Kemppainen vei näytille yhden jätkänkynttilän Puuilo-ketjun hallinnolle. Ketju kiinnostui ja päätti tilata oitis 1000 kappaletta. Nyt Kemppaisten tavoitteena on sada valmiiksi 1000 jätkänkynttilää kuukauden loppuun mennessä.

Käytännössä koko Kemppaisten perhe on mukana projektissa.

– Hoidan itse myynnin ja markkinoinnin. Isämme on ammattimetsuri. Hän hoitaa puumateriaalin ja valvoo, että työt sujuvat turvallisesti. Meitä on tässä neljä sisarusta mukana.

Juhosta tuli somevaikuttaja

Juho on mukana kaikissa työvaiheissa paitsi puiden kantamisessa. Sen hoitavat aikuiset.

– Heti kun Juho pääsee koulusta, hän on kyselemässä koska aletaan sahaamaan. Välillä häntä ei tahdo saada töistä pois ollenkaan. Välillä täytyy vaan lopettaa ja lähteä harrastuksiin.

Haastavimmaksi työvaiheeksi jätkänkynttilöiden tekemisessä on osoittautunut puun kuivattaminen.

– Työt tehdään vanhalla maatilalla. Ulkona on sahausalue ja kuivatus sekä varastointi hoituu isommassa navettahallitilassa. Haluamme, että puut saadaan riittävän kuiviksi, jotta ne syttyvät hyvin.

Työt ovat sujuneet sen verran vauhdikkaasti, että tuhannen kappaleen tavoite täyttyy. Yhden kynttilän valmistukseen kuluu aikaa noin parisenkymmentä minuuttia. Taru Kemppaisen päivät ovat olleet niin ikään pitkiä, sillä hän aloittaa hommat päästyään päivätöistä.

Jätkänkynttilöitä on markkinoitu myös paikallisille. Kysyntää on paljon kauempaakin.

– Ihmiset näyttävät olevan kovasti kiinnostuneita. Meille on tullut kyselyitä ympäri Suomea. Joku on tiedustellut, toimitammeko Espooseen. Paikkakuntalaisille olemme toimittaneet kynttilät kotiovelle, Kemppainen kertoo.

Juhosta on tullut jätkänkynttilöiden ansiosta myös somevaikuttaja. Husqvarna Suomi on tarjonnut apuaan projektiin ja on tarjonnut Juhon käyttöön asianmukaiset turvavarusteet ja moottorisahan. Paikalliselta yritykseltä on löytynyt tuotteiden materiaaliksi laadukasta puuta.

– Kun haimme sopivaa sytytysmenetelmää kynttilöille, löysimme yrityksen, joka valmistaa Suomi Sytytyspaloja. Yrityksen omistaja on lähtenyt omalta osaltaan tukemaan projektia, Taru Kemppainen kiittelee.

Kuva: Taru Kemppainen

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi