Yrittäjän Päivä
5.9.2022 klo 13:02
Uutinen

13-vuotias Paulus on kylän kuuluisin leipuri

Kun Suomi laitettiin koronan takia kiinni vuonna 2020, vasta 11-vuotias Paulus ”Pampe” Aitto-oja löysi ajankulukseen leipomisen. Nyt 7-luokkalaisella leipuriyrittäjällä on vakituiset leipätoimitukset ja kakkutilauksia jonossa.

Paulus oli leiponut leipää myyntiin viikoittain jo aiemmin, mutta homma lähti lapasesta, kun Hankasalmen kunta järjesti juhlavuoden leivonnaiskilpailun kevättalvella 2022. Aluksi Paulus ei innostunut asiasta, mutta kun äiti päätti osallistua omalla suklaamuffinssillaan, kilpailuvietti heräsi.

Kilpailuun osallistuneesta 23 leivonnaisesta finaaliin jatkoi neljä reseptiä, joista leivonta-ammattilaisista ja kuntapäättäjistä koottu raati valitsi yksimielisesti voittajaksi Pauluksen pirteäksi ja monikäyttöiseksi kiitellyn mustikkaleivoskakun.

-Voitto herätti kylällä paljon puhetta ja sen myötä on tullut paljon muitakin tilauksia, Paulus kertoo kuluneesta kesästä.

Nuoren miehen leivontatyö on aikataulutettu sujuvasti koulunkäynnin kanssa.

-Tiistai-iltana koulupäivän jälkeen leivon keskiviikkoaamuksi myyntiin menevät leivät, ei siihen montaa tuntia mene. Ja olen ehtinyt lomaillakin!

Juhlavuoden leivosta ja muita kakkuja leivotaan tilausten mukaan ja silloin äiti voidaan ottaa apulaiseksi työläimpiin työvaiheisiin.

Leipominen on rentouttavaa ja siinä näkee heti kättensä työn tuloksen.

-Kyllä leipomisessa parasta on se tekeminen, Paulus kiteyttää.

Yritystoiminnassa tutuksi ovat tulleet myös käytännön matematiikka, kuten mittayksiköt, sekä kirjanpito, raaka-aineiden hintojen seuranta ja tuotteiden hinnoittelu. Leipomusten myynnissä on mukavaa, kun tuloksen ja tuoton näkee heti. Koska toiminta on pyörinyt kannattavana alusta lähtien, on säästöille voinut jo miettiä sijoituskohdettakin.

-Mopon jos saisi ostettua, leipuri hymyilee.

Pauluksen kädentaidot eivät jää jauhojen pyörittelyyn, vaan vapaa-ajalla valmistuu myös omatekoiset vieheet. Kalastuksen lisäksi mieleistä ajanvietettä on pesäpallo kylän innokkaassa peliporukassa.

Urasuunnitelmat ja työelämä tuntuvat nuorelle leipurille vielä kaukaiselta. Unelmien ura ei kuitenkaan ole leipomossa – ehkä jonkun muun alan yrittäjänä kuitenkin. 4H:n yrittäjäkurssilla nuorilla yrittäjillä on ollut hyvä pöhinä, ja yrittäjyys tuntuu luontevalta vaihtoehdolta.

Muita nuoria Paulus kannustaa yrittäjyyteen, varsinkin jos muita kesätöitä ei ole tarjolla.

-Aina kannattaa kokeilla ja aina kannattaa yrittää!

Ota seurantaan Instagram-tili @pampeleipoo

Ma 5.9.2022 vietettävän Yrittäjän Päivän keskiössä ovat tänä vuonna lapset ja nuoret, joita kannustetaan yrittäjyyteen ja yritteliääseen elämänasenteeseen.

Teksti ja kuva: Sanna Tarkiainen