14.6.2021 klo 17:41
Uutinen

155 yrittäjää valtuustoihin pääkaupunkiseutua ympäröivällä Uudellamaalla 

Uudenmaan Yrittäjien alueella valtuustoihin pyrki 670 yrittäjää. Näistä valituksi tuli 155 yrittäjää. Se on 18,4 prosenttia kaikista valtuutetuista ja hieman enemmän kuin edellisissä kuntavaaleissa.

Yrittäjävaltuutettujen määrä Uudenmaan Yrittäjien alueella nousi viime vaaleista: vuoden 2017 vaaleissa yrittäjävaltuutettuja 136.

– Hienoa että alueellamme saatiin lisättyä yrittäjävaltuutettujen valtuustopaikkoja. Onnittelut kaikille valituille! Uudenmaan Yrittäjien puheenjohtaja Markku Aalto sanoo.

– Nyt alkaa toinen kierros, jossa valitaan jäsenet lautakuntiin. On tärkeää saada lautakuntiin paljon yrittäjiä, joiden osaaminen vahvistaa kuntien mahdollisuutta ylläpitää ja lisätä niiden elinvoimaa. Yrittäjien merkitys valmistelevassa lautakuntatyöskentelyssä mahdollistaa elinkeinoelämän kehittymisen kunnissa, Aalto jatkaa.

Kaiken kaikkiaan Uudellamaalla valtuustopaikkoja oli jaossa 844 ja niihin pyrki 3974 henkilöä. Eniten ehdokkaita valtuustopaikkaa kohden oli Lohjalla, jossa joka kahdeksas ehdokas valittiin valtuustoon, ja vähiten Lapinjärvellä, jossa joka toinen ehdokas valittiin valtuustoon.

Yrittäjävaltuutettujen määrä Uudenmaan Yrittäjien alueella nousi viime vaaleista: vuoden 2017 vaaleissa yrittäjävaltuutettuja 136.

– Yrittäjillä on koeteltua osaamista talousasioissa, matala ryhtymiskynnys ja muutosvalmiutta. Uskon, että monen kunnan haastava taloustilanne, käynnissä oleva sote-uudistus yhdistettynä yrittäjämyönteisyyden kasvuun vaikutti sekä yrittäjäehdokkaiden että yrittäjävaltuutettujen määrän kasvuun, arvioi Uudenmaan Yrittäjien aluejohtaja Petri Ovaska.

Suurin yrittäjäpuolue löytyy Siuntiosta

Yrittäjiä valittiin valtuustoihin ympäri Uuttamaata. Suhteellisesti eniten yrittäjävaltuutettuja löytyy Siuntiosta, jossa joka kolmas valtuutettu on yrittäjä. Useampi kuin joka neljäs valtuutetuista on yrittäjä Pukkilassa, Lapinjärvellä, Sipoossa, Karkkilassa ja Vihdissä. Suhteellisesti vähiten yrittäjiä valtuustoihin pääsi Hangossa ja Nurmijärvellä, joissa yrittäjien osuus jäi juuri ja juuri alle kymmenen prosentin.

Keskimäärin Uudenmaan Yrittäjien kuntien valtuustoissa yrittäjiä on lähes joka viides valtuutettu, 18,4 %.

Eniten yrittäjävaltuutettuja kokoomuksella

Kokoomus vahvisti otettaan johtavana yrittäjäpuolueena Uudenmaan Yrittäjien alueella; sillä on nyt 64 yrittäjävaltuutettua. RKP sai läpi 20 yrittäjää, keskusta 19 ja perussuomalaiset 17, SDP 11 ja vihreät 11 yrittäjää Uudenmaan Yrittäjien alueen kuntien valtuustoihin. Yrittäjävaltuutettuja saivat myös Liike Nyt (3), vasemmistoliitto (2) ja kristillisdemokraatit (1). Paikalliset yhdistykset, kuten Pro Kirkkonummi saivat läpi yhteensä 7 yrittäjävaltuutettua .

Viime kuntavaaleista yrittäjävaltuutettujen osuutta kasvattivat eniten kokoomus yhdellätoista paikalla, perussuomalaiset kymmenellä paikalla ja vihreät kolmella paikalla Uudenmaan Yrittäjien alueen valtuustoissa. Keskusta puolestaan menetti yhdeksän ja SDP kolme yrittäjävaltuutetun paikkaa.

Yrittäjien kuntavaalisivut: https://www.yrittajat.fi/kuntavaalit-2021/