24.4.2020 klo 13:17
Uutinen

2000 hämäläistä yrittäjää odottaa TE-toimiston lausuntoa työmarkkinatuesta

Reilusti yli kaksituhatta kanta- ja päijäthämäläistä yrittäjää on ilmoittautunut TE-toimistoon työnhakijaksi. Muutama sata on saanut tarvittavan lausunnon ja heidän asiansa odottaa Kelan käsittelyä. Hämeen TE-toimiston painetta lisää 500 uutta asiakasta päivittäin.

Vaateliikettä pyörittävän yrittäjän myynti hidastui koronan myötä kuin autolla jarruttaessa. Vauhti on vähentynyt tasaisesti ja kohta ollaan jo täysin pysähtyneessä tilanteessa.

– Ilmoittauduin 7.4. TE-toimistoon työnhakijaksi ja runsasta viikkoa myöhemmin jätin työmarkkinatukihakemuksen Kelalle, yrittäjä kertoo.

Viikkoa myöhemmin yrittäjä kävi tarkistamassa tilannetta ja näki, että hänen asiansa odottaa TE-toimiston lausuntoa. Kelan sivuilla oleva ilmoitus 19 päivän käsittelyajasta huolestutti yrittäjää, joka päätti kysyä asiaa suoraan TE-toimistolta.

– Soitin keskiviikkona 22.4. heille. Sain ystävällistä palvelua, mutta sisältö ei tyydyttänyt. He totesivat, että hakemuksessa ei ole vikaa ja että se menee varmaan läpi. Puhelimessa minulle todettiin, että Hämeessä ei ole koulutettu henkilökuntaa antamaan lausuntoja ja että koulutus olisi tulossa lähiaikoina. Minulle myös sanottiin, että lausuntoja päästään sen jälkeen kirjoittamaan.

TE-toimisto oikaisee: päätöksiä tehdään

Hämeen TE-toimiston johtaja Pekka Voutilainen ihmetteli yrittäjän kertomaa palautetta.

– Asia on ruuhkautunut. Meille on tullut yli 2000, uuden lain mukaan ilmoittautunutta yrittäjää. Meillä on ollut puolitoista viikkoa kolme henkilöä työskentelemässä pelkästään näiden yrittäjien ilmoitusten ja niistä tehtävien lausuntojen kanssa. Ja olemme kouluttamassa tällä hetkellä lisää työntekijöitä näiden yrittäjien asioiden käsittelemiseen, Voutilainen oikaisee.

Korona tuo TE-toimistolle yrittäjien ohella paljon muitakin asiakkaita

– Käsittelyjonossa on 2000 yrittäjän lausunnot. Tämän lisäksi meille tulee uusia asiakkaita sisään tällä hetkellä 500 asiakasta päivässä. Tämä luku sisältää yrittäjät ja työntekijät, Voutilainen kuvailee tilannetta.

Artikkelissa mainittu yrittäjä on haastateltu henkilökohtaisesti 23.4. Hänen nimensä on jätetty julkaisematta tietosuojasyistä.

Katso myös:

Muita kiinnostavia aiheita