4.7.2017 klo 07:41
Uutinen

400-metrinen laituri toiveissa Yyteriin jo ensi kesäksi — Technip-yhteistyö tuo hinnan roimasti alas

Yyterin Kylpylähotellin ja kaupungin laituriprojekti saa buustia Technipin telakalta. Offshoreyhteistyöllä suunnittelun ja rungon hinta saadaan hilatuksi kohtuulliseksi.

Teksti: Maiju Junko

– Mukana ovat maailman parhaat offshorealan suunnittelijat ja Technipin kalusto ja materiaalit ovat hyödynnettävissä. Satojen tuhansien hankkeen kustannukset saadaan haluttaessa laskemaan murto-osaan. Rahasta rakentaminen ei siis enää ole kiinni, uskoo osakas Sampsa Kataja.

Pitkälle merelle ulottuva laituri on noin viisi metriä leveä, jotta pelastus- ja huoltoajo onnistuu turvallisesti.

– Ihanteellisin laituri toimii päivävierailijoille rantautumispaikkana ja tilausliikenteen lähtöpisteenä. Se palvelee auringonpalvojia ja muita rantavieraita ympäri vuoden. Laiturille mahtuu myös kioski tai kahvila, tuumaa toimitusjohtaja, osakas Minna Laine.

Hotellin näköalakerrokseen on suunnitteilla korkeatasoisia huoneita ja kaikille avoin cocktailbaari uskomattomin merinäkymin.
​Havainnekuva: Yyterin Kylpylähotelli

Laiturin lisäksi toinen suurisuuntainen suunnitelma odottaa niin ikään toteutustaan.

– Näköalakerrokseen on suunnitteilla korkeatasoisia huoneita ja kaikille avoin cocktailbaari uskomattomin merinäkymin, Kataja avaa tulevaa.

Rantapalveluita tehostetaan

Yyterin Kylpylähotelli parantaa palveluitaan entisestään.

– Aika kaupanteosta kesäsesonkiin on ollut lyhyt, joten kovin suuria uudistuksia ei tälle kesälle ole ehditty valmistaa. Piha-alueita on kuitenkin kunnostettu ja somistettu. Viime kesäksi avatun laivaravintola Helmen toimintaa tehostetaan. Olemme satsanneet muun muassa lisäkassoihin, jotta jonoja saadaan puretuksi. Rannalta voi kesällä vuokrata aurinkotuoleja, polkuveneitä ja SUP-lautoja, Laine luettelee.

Ohjelmatarjonta suunnitellaan palvelemaan mahdollisimman monipuolisesti yleisöä. Livemusaa, bändi-iltoja, tanssia ja tapahtumia: yrittäjät toivovat myös paikallisten löytävän Yyterin.

Helmi-ravintola on rannan tuntumassa, ja tänä kesänä panostetaan palvelun nopeuttamiseen myös ruuhka-aikoina. Kuva: Vesa Saivo

Kylpylähotelli avaa aulansa muiden alueen yritysten käyttöön.

– Kylpylähotelli on alueen keskeinen toimija, joten on loogista, että meiltä saa tietoa myös muista aktiviteeteista ja käyntikohteista. Kartoitamme parhaillaan tilannetta, ja yhteistyöhalukkaat voivat ilmoittautua, Minna Laine vinkkaa.

Erityisesti Kataja ja Laine peräävät vesibussiliikennettä sekä kalastus- ja muiden meriretkien tarjoajia. Uusi laituri palvelee tulevaisuudessa tätäkin toimintaa erinomaisesti.

He haastavat kaikki Yyteriä rakastavat toimijat ideointitalkoisiin.

– On kaikkien etu, että ainutlaatuinen Yyteri saadaan entistä ehompaan eloon.

Toiveissa kätevä metsätie

Uudet omistajat kartoittavat parhaillaan alueen kaavoituksen tilannetta.

– Erilaista rakennusoikeutta on siellä täällä, ja haluamme tarkan kokonaiskuvan.

Kataja ja Laine vievät ponnekkaasti eteenpäin kevytväylän rakentamista metsän halki seikkailupuistoon ja golfkentälle.

Kaupunki on jo näyttänyt varovaista vihreää valoa hankkeelle.

– Linnuntietä matkaa ei ole kuin muutama sata metriä, mutta autotietä kiertämällä tavoitettavuus on hankala. Kevytväylä nopeuttaa jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden kulkua, mutta sopisi myös golfautoille sekä helpottaisi lastenvaunujen ja -rattaiden kulkua.

Pää auki Kiinan matkailumarkkinoille

Yyteri on Porin kaupungin matkailun ykköskohde, ja panostus alkaa toivon mukaan purra.

Laine ja Kataja uskovat myös ulkomaan matkailun alkavan vetää. Verkkoja on heitetty moniin vesiin.

– Olemme mukana muun muassa SAMKin Kiina-hankkeessa, ja toimintaamme on tehty tutuksi suurilla Shanghain messuilla. Jatkoa seuraa vielä loppukesästä.

Oma kenttä kullan arvoinen

Porin saavutettavuus ei haastateltavien mukaan ole ongelma.

– On tärkeää, että säännölliset lentoyhteydet pelaavat taas. Porin kentälle voivat laskeutua myös charter-koneet. Linja-automatka Porin keskustasta Yyteriin puolestaan kestää saman verran kuin liikennevaloissa odottelu Mannerheimintiellä, vertailee Kataja.

– Porin Linjat on myös ilmoittanut halukkuutensa kehittää omia vuorojaan niin, että ne palvelevat Yyteriä parhaan mukaan. Sesonkiaikaan heilurilinjoja järjestetään jo, jatkaa Laine.

Tänä kesänä Yyterin vesiä värittävät surf-kilpailut ja viklojen SM-kisat. Kuva: Vesa Saivo

Yyterin vesiä värittävät perinteisten surf-kilpailujen lisäksi tänä kesänä BSF-purjehdusseuran järjestämät viklojen SM-kisat. Kisa antaa esimakua kesästä 2018, jolloin Yyterissä pidetään viklojen EM-kisat.