30.8.2023 klo 09:46
Uutinen

Paikallisyhdistysmietteitä

Aluksi Kiitoksia puheenjohtajalle pyynnöstä ja mahdollisuudesta pitkästä aikaa osallistua jäsenkirjeeseen.

Kun noin kolmekymmentä vuotta sitten osallistuin ensimmäisen kerran Punkaharjun Yrittäjien kokoukseen, oli merkittävin asialistalla oleva kohta ehdotus mahdollisesta liittymisestä useamman kunnan Yrittäjien yhteiseen paikallisyhdistykseen. Kokouksen osallistujia oli ennätyspaljon ja ehdotus tyrmättiin selkeästi. Entinen puheenjohtaja ja hallitus pienin muutoksin jatkoivat tehtävissään.

Tuosta kokouksesta alkoi oma ”Yrittäjäjärjestötalkoo” eri tasoilla ja jossain määrin jatkuu vielä, vaikka elo Yrittäjänä on jo pääosin taakse jäänyttä. Pienessä määrin loma-asuntovuokrausta harrastan vielä.

Jäsenyyttä Yrittäjissä en ole koskaan ajatellut siltä kannalta, että tuoko se jotain selkeätä suoraa etua yritystoimintaan tai itselle, vaan haluan kuulua siihen joukkoon, joka on ajamassa Yrittäjän ja Yrittäjien etua. Mitä isompi joukko meitä on, sitä paremmin saadaan äänemme kuuluviin. Toki hyviä jäsenetuja olisi kannattanut hyödyntää enemmän ja kannattaa edelleen hyödyntää.

Paikallisyhdistysten yhdistymiseen Savonlinnassa ei ole ns. kahvipöytäkeskusteluja vakavammin sen jälkeen palattu kunnes asian otti esille viime vuoden elokuussa Kauppalaivaristeilyllä Savonlinnan Seudun Yrittäjien nykyinen puheenjohtaja Eero Piironen ilmeisesti huomattavasti rakentavammassa hengessä kuin silloin aikanaan 1994. Asiasta keskusteltiin Etelä-Savon Yrittäjien järjestämässä Joulupuurotilaisuudessa viime joulun alla Savonlinnassa, jossa muutaman sanan monen muun osallistujan lisäksi asiasta esitin. Kaikki puheenvuorot olivat myönteisiä asian suhteen. Niin myös omani. Tuon jälkeen keskustelut yhdistymisistä eivät alkua pitemmälle ole toistaiseksi edenneet.

Kokemukseni yhdistymiskeskusteluista, yhdistymisistä kuin myös yhdistysten lopettamisesta ovat niiltä ajoita, kun toimin Etelä-Savon Yrittäjien hallituksessa eri tehtävissä. Mikkelin seudulla Anttola ilmeisesti lopetettiin, Ristiina liittyi Mikkeliin kuin myös Haukivuori.
Pieksämäen seudulla Virtasalmelle kävi kuten Anttolalle. Viimeisimpänä viime vuoden lopulla Jäppilän Yrittäjät ”sulautui” Pieksämäen Yrittäjiin.

Kaikissa näissä edellä mainituissa tapauksissa tärkein syy lopettamiseen tai yhdistymiseen on ollut tekijöiden puute, eli ei ole löytynyt halukkaita toimijoita hallituspaikoille. Ymmärtääkseni sama tilanne jossain määrin on meillä täällä Savonlinnassa jokaisessa yhdistyksessä. Punkaharjulla tilanne on niin ”paha”, että nykyinen puheenjohtaja on jo ”yliajalla”, kun nykyiset säännöt rajaavat toimintavuodet yhtäjaksoisesti enintään kolmeen kaksivuotiskauteen. Ruthilla on jo seitsemäs vuosi menossa. Saamani tiedon mukaan halukkuutta puheenjohtajaksi ei ole ilmaantunut tiedusteluista huolimatta. Vielä tosin on hyvin aikaa. Valinta on johonkin aikaan syksyllä.

Itse olen korostanut aina yhdistymisasiasta keskusteltaessa, että niin kauan, kun aktiiviset toimijat löytyvät vapaaehtoisesti paikallisyhdistysten on parempi olla itsenäisiä. Tätä mieltä olen edelleen.

Toinen painava syy yhdistymisille on elinkeinoasiat, joiden suhteen uskon, että näyttäisimme päättäjien suuntaan ns. saman katon alla yhtenäisemmältä joukolta, kun ollaan samassa kaupungissa toimivia yhdistyksiä.

Kun nyt näyttää siltä, että paikallisyhdistykset Savonlinna, Kerimäki, Savonranta ja Punkaharju eivät ole lähiaikoina laittamassa ”hynttyitä yhteen” eikä Punkaharjulle saamassa uutta puheenjohtaja, ollaan väistämättä tilanteessa, jossa Punkaharju liittyy johonkin toiseen paikallisyhdistykseen tai pahimmassa tapauksessa seuraa Punkaharjun Yrittäjien alasajo ja yhdistyksen lopettaminen.
Yrittäjäjärjestön jäsenyyden kannalta ei ole niinkään olennaista mihin paikallisyhdistykseen Yrittäjä tai Yritys kuuluu, vaan ikävin tosiasia yhdistyksen mahdollisen lopettamisen seurauksena on paikallisen toiminnan loppuminen.

Syysterveisin Heikki Tynkkynen
Kunniapuheenjohtaja Yrittäjät Punkaharju
Järjestövaliokunnan puheenjohtaja Yrittäjät Etelä-Savo
Valtuuston jäsen Suomen Yrittäjät

Vielä ehdit vastaamaan yhdistyksen kehittämiseen liittyvään kyselyyn: https://forms.gle/VrvxKtcmsKJcb5DPA