22.11.2019 klo 08:41
Uutinen

5G tekee tuloaan

Tiesitkö, että suomalaiset käyttävät eniten mobiilidataa koko maailmassa? Datan määrä on kasvanut huimaa vauhtia, samoin kuin tarpeemme yhä nopeammalle verkolle. Mobiilidatan nopeudet ovat yli 10 000-kertaistuneet viimeisten kymmenen vuoden aikana. Erilaiset uudet sovellukset ja palvelut vaativat lisää nopeutta myös jatkossa. Haluamme, että nopea verkko on saatavilla koko ajan, missä ikinä olemmekin. Tämän 5G mahdollistaa.

Näillä sanoilla Vaasan Elisan yrityspistemyyjä Ville Isomaa perusteli 5G mobiiliverkon tarvetta yritysillassa, joka järjestettiin 21.11. Elisan myymälässä Rewell Centerissä yhteistyössä Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjien kanssa.

5G tulee Villen mukaan mullistamaan tapamme käyttää ja hyödyntää mobiiliverkkoa ja mobiililaitteita. Se on jopa kymmenen kertaa nopeampi kuin 4G, eli videot, elokuvat ja muut suuret tiedostot ovat käytössäsi todella nopeasti. 5G:ssä viive on minimaalinen, jonka ansiosta esimerkiksi pelaaminen 5G-verkossa on aivan uudenlainen kokemus. Myös etäohjattavien laitteiden käyttö helpottuu ja tulee ylipäätään mahdolliseksi. 5G-verkon luotettavuus on nykyisiä verkkoja selvästi parempi, jolloin palveluiden ja sovellusten käyttö on katkotonta.

Tähän mennessä vain Elisa on avannut 5G-verkon asiakkaiden käyttöön. Villen mukaan 5G-puhelinten aikakausi alkoi Suomessa virallisesti alkukesällä, kun ensimmäiset 5G-liittymät tulivat myyntiin. Samalla Elisa toi tarjolle ensimmäiset nopeita verkkoja tukevat älypuhelimet. 5G:n nopeuksista pääsee nauttimaan Elisan verkossa jo kahdeksassa kaupungissa. Hippi Hovi Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjistä tivasi koska 5G on todellisuutta Vaasassa. Ville vastasi diplomaattisesti että lähitulevaisuudessa.

Yrittäjäiltaan kuului myös muuta ohjelmaa. Omaguru Micael Savola auttoi yrittäjiä konkreettisesti laite- ja liittymätarpeiden suhteen, muu henkilökunta esitteli illan tarjouslaitteita ja Elisa Viihde sovellus keräsi paljon kiinnostuneita ruurujen ääreen. Olennainen osa yrittäjäiltoja on myös verkostoituminen, joka tapahtui etupäässä ruoka- ja juomapöydän ympärillä. Yrittäjien palaute oli illan aikana erinomainen, joten myymäläpäällikkö Hannele Laitinen henkilökuntineen onnistui jälleen kerran järjestämään hienon tilaisuuden.