YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Santa’s Hotels -ketjun kehityspäällikkö Susanne Hulbekkmon mukaan pula osaavasta työvoimasta on isompi kuin ennen koronaa.
5.11.2021 klo 08:40
Uutinen

65 prosentilla työnantajayrityksistä on vaikeuksia löytää työvoimaa

Työnantajayrityksistä peräti 65 prosentilla on vaikeuksia löytää osaavaa työvoimaa, selviää Yrittäjägallupista. Matkailualan yrityksen rekrytoija lisäisi työvoimaa poistamalla opiskelijoilta opintotuen tulorajat.

Yrittäjägallupin mukaan yrityksillä on vaikeuksia löytää osaavaa työvoimaa. Kaikista yrityksistä 40 prosentilla ja työnantajayrityksistä peräti 65 prosentilla on vaikeuksia rekrytoinnissa.

− Työvoimapula on selvästi suurinta rakentamisessa ja teollisuudessa. Tarvitaan rohkeita uudistuksia, korostaa Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

Yli kymmenen hengen yrityksistä jopa 79 prosenttia kertoo vaikeuksista osaavan työvoiman saatavuudessa. Työvoiman saatavuus on iso pullonkaula yritysten kasvamiseksi.

29 prosenttia kaikista yrityksistä ilmoittaa, että työvoimapula on ollut yrityksen kasvun este. Työnantajayrityksistä 43 prosentille se on ollut kasvun este.

Tarvitaan myös lakimuutoksia

− Jokaisen työnantajan pitää huolehtia vetovoimastaan hyvällä johtamisella ja kilpailukykyisillä eduilla. Se ei kuitenkaan yksin riitä. Tarvitaan myös muutoksia työelämän pelisääntöihin, Pentikäinen sanoo.

Yrityksille mieluisimmat ratkaisut työvoimapulaan olisivat henkilöperusteisen irtisanomisen helpottaminen, paikallisen sopimisen lisääminen ja määräaikaisten työsopimusten helpottaminen.

Työnantajayrityksistä joka toinen esittää henkilöperusteisen irtisanomisen helpottamista ja lähes puolet paikallisen sopimisen lisäämistä työvoimapulan helpottamiseksi. Paikallista sopimista kaivataan eniten teollisuudessa.

− Näitä keinoja on pidetty esillä vuosikausia. Hallituksen on aika toimia, jotta yritysten kasvua hidastavaa työvoimapulaa voidaan helpottaa”, Pentikäinen esittää.

Yrittäjägallup mittasi työvoiman saatavuutta viimeksi ennen korona-aikaa tammikuussa 2020. Tällöin 46 prosenttia yrityksistä kertoi hankaluuksista työvoiman saatavuudessa.

Kantar selvitti Yrittäjägallupissa työvoiman saatavuutta Suomen Yrittäjien toimeksiannosta lokakuussa. Tutkimuksessa haastateltiin 1029 yrittäjää ja yrityksen edustajaa. Tutkimuksen virhemarginaali on kokonaistuloksen osalta +-3,1 prosenttiyksikköä.

Matkailurekrytoija poistaisi opiskelijoiden tulorajat

Lapin matkailukohteissa on talvikauden alkaessa runsaasti työpaikkoja avoinna. Useita työntekijöitä hakee muun muassa Santa’s Hotels -ketju seitsemälle toimipisteelleen.

Pula osaavasta työvoimasta on kehityspäällikkö Susanne Hulbekkmon mukaan isompi kuin ennen koronaa.

− Perusluottamus alaa kohti vähentyi koronan takia ja epävarmuuden takia osaavaa työvoimaa siirtyi muille aloille.

Hulbekkmo on juuri vapautunut työhaastattelusta, jossa valittiin hotellipäällikkö Kalajoen hotelliin.

− Olemme siitä onnellisessa asemassa, että hakemuksia tulee paikkoihin mukavasti. Hotellipäällikön työtä haki kolmisenkymmentä. Olemme hyvämaineinen yritys, joka kiinnostaa työpaikkana.

Matkailu- ja ravintola-alalle on tyypillistä määräaikaiset kausityöt ja osa-aikaiset työt. Hulbekkmolla on selkeä näkemys siitä, miten etenkin määräaikaisten ja osa-aikaisten töiden työvoimapulaa voitaisiin helpottaa.

− Opintotukeen vaikuttava tuloraja pitäisi poistaa opiskelijoilta kokonaan. Nythän sitä nostettiin, mutta moni opiskelija joutuu punnitsemaan ottaako minkä verran tarjottuja työtunteja vastaan, koska se vaikuttaa opintotukeen. Opiskelijat haluavat tehdä töitä, siitä ei ole kyse.

Hulbekkmo toivoisi, että vuosituloraja poistettaisiin vuodeksi ja katsottaisiin, mitä se vaikuttaa. Hän pitää tärkeänä, että nuoret pääsevät alalle sujuvasti ja olisivat tulevaisuuden työvoimaa.

− Toinen keino lisätä työvoimaa on päivittää majoitus- ja ravintola-alan peruskoulutusta. Nythän se kestää 2−4 vuotta, kun monilla aloilla koulutus on lyhyempi. Suuri osa koulutuksesta on harjoittelua, jonka pituutta olisi varaa lyhentää ja opiskelijat pääsisivät palkallisiin töihin aiemmin, Hulbekkmo tähdentää.

Santa´s Hotels -ketjulla on hotellit Kalajoella, Luostolla, Saariselällä ja Kilpisjärvellä sekä kolme hotellia Rovaniemellä. Vakituisia ympärivuotisia työntekijöitä on yhteensä noin sata. Kausityöntekijät ja osa-aikaiset mukaan lukien määrä on ensi vuonna arviolta 260 henkeä.

Lisätietoa Yrittäjägallupista: Yrittäjägallup (yrittajat.fi)

Tiina Rantakoski