81-vuotias Alpo Lehtinen perusti yrityksen
Alpo Lehtinen kehottaa muitakin eläkeläisiä etsimään kiinnostavaa tekemistä.

81-vuotias Alpo Lehtinen pitkästyi eläkepäiviin ja perusti korjaamon – Kehottaa nyt muitakin eläkeläisiä töihin: ”Pubi on vihoviimeinen paikka”

Alpo Lehtinen perusti oman yrityksen, koska eläkepäivät kotona eivät tarjonneet tarpeeksi virikkeitä.

Alpo Lehtinen, 81, on tänäkin aamuna saapunut työpaikalleen, yrityksensä Pienkonekorjaamo Lehtisen toimipaikkaan Kaarinassa.

Intohimoisesti pienkoneisiin suhtautuva Lehtinen ei ole suostunut jäämään eläkkeelle, vaikka sellaista lyhyen aikaa kokeilikin.

Se ei ollut Lehtisen juttu.

– En viihdy kotona. Täytyy saada tehdä jotain ja liikkua. En ole tottunut olemaan paikallani.

Lehtisen yritys korjaa muun muassa moottorisahoja, ruohonleikkureita ja siimaleikkureita. Korjattavia laitteita yhdistää polttomoottori. Sähkökäyttöisiä Lehtinen ei mielellään ota vastaan.

Lehtinen on ollut yrittäjä vuodesta 1975 lähtien. Hän on tehnyt pitkään kiinteistönhuollon töitä, jotka on laskuttanut omalla yrityksellään. Saavutettuaan 70 vuoden iän hän jäi eläkkeelle, mutta huomasi pian, ettei ratkaisu ollut oikea.

– Puolisen vuotta olin niin, etten tehnyt mitään. Sitten kaverini perusti pienkonekorjaamon ja menin sinne häntä auttamaan, kun olen näiden härveleiden kanssa melskannut koko ikäni vapaa-aikana. Kun kaveri lopetti yrityksen toiminnan sairastumisen takia, menin ja pistin oman firman pystyyn.

Lehtisen yritys toimii samassa kiinteistössä kuin hänen ystävänsä aikaisempi pienkonekorjaamo, jolta Lehtinen osti irtaimiston ja sai samalla lentävän lähdön yritystoiminnalleen.

”Vaimo saa huilata”

Lehtinen on huomannut, että aika kuluu oman yrityksen parissa paljon nopeammin kuin se kuluisi kotona eläkepäiviä viettäen.

– Vaikka eläkkeelle jäisikin, ei töitä tarvitse lopettaa. On monia sellaisia, jotka istuvat pubissa eläkepäivillään. Se on vihonviimeinen paikka. Minulla ei ole mitään hinkua kaljapaikkaan, kun olen töissä.

– Minun on vaikea suositella kenellekään passiivisia eläkepäiviä. Kotiin ei parane jäädä. Pitää vain lähteä liikkeelle ja hakea sellaista tekemistä, mikä kiinnostaa, hän neuvoo.

Pienkonekorjaamossa Lehtisen työpäivä kestää noin kolmeen iltapäivällä. Nyt eletään hiljaisinta aikaa.

– Pitäähän töihin tulla, kun ovessa on aukioloaika. Kotona ehdin tehdä sen, mitä täytyy. Kun lähden töihin, vaimo saa huilata, kun olen pois jaloista, yrittäjä veistelee.

Lehtinen on yksinyrittäjä, joka ei kaipaa apukäsiä. Hän nauttii tekemisestä omin voimin.

– Parasta yrittäjyydessä on työnteon vapaus. Saan tehdä hommia aikaisesta aamusta ja niin pitkän päivän, kun haluan.

Yritykset palkkaavat eläkeläisiä

Yrittäjyyden ohella eläkeläiset työllistyvät myös työntekijöinä. Eläkeliiton vuonna 2021 tekemän kyselyn perusteella yli kymmenen henkilöä työllistävistä yrityksistä 42 prosenttia on palkannut eläkkeellä olevia henkilöitä yritykseensä viimeisen kulununeen kahden vuoden aikana. Alle 10 henkilöä työllistävistä yritysten osalta luku on 29 prosenttia.

Teollisuuden yrityksistä 45 prosenttia on työllistänyt eläkkeellä olevan henkilön. Peräti 74 prosenttia kaikista vastanneista yrityksistä ilmoitti olevansa halukas työllistämään eläkkeellä olevia henkilöitä yritykseensä tulevaisuudessa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen