27.11.2019 klo 13:42
Uutinen

Aamukahviyrittäjä: GreenStar Hotel, Kristian Ikonen

Energiaa, intoa ja vihreitä arvoja

Majoituspalveluita tarjoava GreenStar Hotels Oy kokee tehtäväkseen parantaa vihreän maailmamme hyvinvointia ympäristöä kunnioittavalla matkailulla ja tarjoamalla asiakkaille mahdollisuuden nauttia elämyksistä sekä ympäröivästä maailmasta puhtaalla omallatunnolla.

– Työmme on merkityksellistä ja vastuullista, kertoo toimitusjohtaja Kristian Ikonen.

GreenStar on uudistava ja välittävä toimija, joka tuottaa asiakkailleen edullista ja arvopohjaista majoituspalvelua. Intohimona on luoda toimintamalli, jossa hotellin toiminnasta ja palvelukonseptista vastaavat kaupunkikohtaisesti itseohjautuvat tiimit.

– Haluamme olla uudistamassa suomalaista työelämää, jossa tiimiosaamista kehittämällä voidaan lisätä työpaikkoja sekä luoda syvempää merkitystä työn tekemiselle.

Kristian Ikonen on syntynyt ja kasvanut matkailualan yrittäjäperheessä. Yrittäminen ei kuitenkaan nuorena tuntunut houkuttelevalta ja halu toimia toisin kuin vanhemmat, vei hänet maailmalle opiskelemaan organisaatiopsykologiaa. Hetken alalla työskenneltyään veri veti kuitenkin voimakkaasti yrittäjyyden puoleen. Ensimmäinen yritys oli mainostoimisto ja sen hän perusti yhdessä ystävänsä kanssa. Mainostoimiston lisäksi Kristian oli osakkaana myös muissa yrityksistä. Energiaa ja intoa oli paljon.

GreenStar-konsepti alkoi muotoutua jo vuonna 2002. Vuosi 2005 oli kuitenkin vedenjakaja.

– Tein hyvinkin mielekästä työtä rekrytoinnin ja suorahaun parissa provisiopalkalla, eli melko yrittäjämäisesti, mutta GreenStar-konsepti suorastaan vaati toteuttamistaan. Myös perheyrityksessämme Joensuussa oli paljon työtä tehtävänä. Kysyin isältäni olisiko paluu perheyritykseen mahdollinen ja hämmästyksestä toivuttuaan hän toivotti tervetulleeksi kotiin. Kun vaimonikin vielä suostui palaamaan kotikaupunkiinsa Joensuuhun, alkoi täysipäiväinen yrittäjyys osaltani, kertoo Kristian.

Seuraavina vuosina tapahtui paljon: sukupolvenvaihdos perheyrityksessä, GreenStar Hotelsin perustaminen ja pilottiyksikön rakentaminen Joensuuhun sekä useita ravintola- ja hotelliuudistuksia. Todellisia ruuhkavuosia, joiden aikana myös perhe kasvoi ja vaimo vaihtoi alaa.

GreenStar lähti finanssikriisistä huolimatta hyvin liikkeelle Joensuussa, ja ennen pitkää myös toiminnan arvot kasvattivat merkitystään asiakkaiden mielissä ja yritysten kilpailutuskriteereissä. Alusta asti yrityksen suunnitelmissa on ollut mukana laajentuminen. Ensimmäinen tai toinenkaan laajentumisprojekti ei kuitenkaan toteutunut. Monen mutkan kautta vuonna 2018 yritys pääsi lopulta avaamaan Jyväskylän yksikön.

– On myönnettävä, että aika tarkat kriteerit ainakin itsellä oli pitkään sille, missä ja miten voisimme toimia. Tämä osin rajoitti myös mahdollisuuksia. Näkisin, että jossain määrin sitkeys, periksiantamattomuus ja jopa itsepäisyys kuitenkin johtivat lopulta ketjun ja ajatuksen laajenemiseen ilman liiallisia kompromisseja konseptin suhteen.

Jyväskylän vireys ja energia veti puoleensa

Jyväskylällä on erityinen paikka Kristianin sydämessä. Kaupunkiin on tehty nuoruusvuosina useita vierailuja ja viihdyttävä opiskelijaelämä on jättänyt yrittäjään iloisen muistijäljen.

– Tietty vireys, energisyys sekä avoimuus, joka on Jyväskylälle selvästi ominaista, vetosi itseeni. Hotellin perustaminen kaupunkiin tuntui todella hyvältä. Elinkeinoelämän monipuolisuus, sekä tapahtumat antoivat vahvan tuen ja perustelut päätökselle. Kaupungin sijoittumispalvelut auttoivat paljon sekä alkuvaiheessa että myöhemminkin, Kristian kertoo.

Hotellin ensimmäinen toimintavuosi ei perinteisesti kerro tulevasta vielä paljon, vanhan nyrkkisäännön mukaan viides vuosi on ensimmäinen vertailuvuosi. Matkailualalla toiminnan on oltava pitkäjänteistä. Tunnettuus sekä asiakaskunnan löytyminen vie aikansa. Myös lähtökohtaisia oletuksia asiakasryhmistä, sekä toiminnasta joutuu usein muuttamaan. Toisaalta toiminnan ja konseptin pitää olla sellaisia, jotka mahdollistavat uudelleen asemoinnin tarvittaessa.

– GreenStarin tapauksessa näin mielestäni on. Uskallamme jatkaa eteenpäin luottavaisin mielin; markkinaolosuhteet ja talouden syklit elävät omaa elämäänsä, me pyrimme tekemään tuotteestamme sellaisen, että sillä on laaja käyttäjäkunta ja tuote sopii monelle. GreenStar Jyväskylän ensimmäinen vuosi oli vähintään odotustemme mukainen.

Ketjun tavoitteena on toimia kaikissa kasvukeskuksissa Suomessa 2022. Aikataulu on tiukka mutta mahdollinen. Neuvotteluja käydään koko ajan. Ennalta niiden lopputulemaa ei voi tietää sillä hotellihanke riippuu niin monesta tekijästä. Tavoite on kuitenkin olemassa ja sitä kohti ketju tähtää.

Vapautta, itsensä toteuttamista ja riskin ottoa!

Yrittäjyydessä vapaus tehdä itsenäisesti asioita on Kristianille tärkeää. Mahdollisuus tarttua uusiin asioihin ja päästä toteuttamaan omaa näkemystä tuovat tekemiseen mielekkyyttä. Myös tietty riskin otto ja epävarmuuden sietäminen kuuluvat yrittäjyyteen.

– Oma sekä yrityksen kasvu ovat olleet aina tekemiseni taustalla. Määrittävin tekijä yrittäjänurallani on ollut sitkeys ja peräänantamattomuus. Usko omaan näkemykseen on vahva ja sen eteenpäin vieminen tuntuu tärkeältä. Fiksumminkin olisi voinut monesti asioita tehdä, mutta lopulta nekin virheet ainakin osin kuittaantuvat sillä, kun jaksaa jatkaa sivuille vilkuilematta.

Kristianin neuvo aloittaville yrittäjille on se, että yksin ei pidä koskaan jäädä pohtimaan ja hautomaan asioita.

– Kukaan ei pysty parhaimpaansa yksin tekemällä ja melkein kaikki asiat ovat jo jossakin kokeiltu ja koettu. Tukiverkostoja toisista yrittäjistä, mentoreista, muista sidosryhmistä löytämällä asiat kirkastuvat ja näkökulmatkin saattavat muuttua; pulmatkin voivat ratketa.

Yrittäjä itse on saanut hyvää ja tervetullutta mentorointia yrittäjän urallaan.

– Enemmänkin kyllä olisin voinut tukea hakea. Mutta oikeat kumppanit ja mentorit voivat olla ratkaisevia sekä motivaation kannalta, että eri karikoiden välttämisessä, kiteyttää Kristian.

Uusin GreenStar Lahti on avattu, 1/2020 hotelliketju avaa rakenteilla olevan GreenStar Vaasan! Katso lisää: www.greenstar.fi

Seuraavat aamukahvit nautitaan Toshiba Stores/On Office Oy:n luona 17.12. klo 8:00. Ilmoittaudu mukaan.