Kirjakauppaliitto ja Suomen Kiustannusyhdistys kertoivat, että painettujen kirjojen myynti laski seitsemällä prosentilla, kun digikirjojen myynti kasvoi kymmenellä prosentilla vuonna 2022. Kuva: Getty Images
26.1.2023 klo 15:13
Uutinen

Äänikirja jyräsi taas ja painetun kirjan lasku jatkui – Digiformaatit tuovat lähes puolet kustantajien euroista

Kirjakauppaliitto ja Suomen Kustannusyhdistys kertoivat viime vuoden kirjamyynnistään torstaina. Kuluttajien varovaisuus näkyi joulumyynnissä.

Yleisen kirjallisuuden myynti jälleenmyyjille pysyi viime vuonna edellisvuoden tasolla, Kirjakauppaliitto ja Suomen Kirjankustannusyhdistys kertovat tiedotteessaan.

Painettujen kirjojen myynti laski seitsemällä prosentilla, kun digikirjojen myynti kasvoi kymmenellä prosentilla.

– Äänikirjamarkkinan kasvu on ilmeinen ilonaihe. Lähitulevaisuudessa onkin odotettavissa, että sähköisten kirjojen myynti kasvaa painettuja suuremmaksi. Painettu kirja säilyy silti kustannusalan kivijalkana, sanoo Suomen Kustannusyhdistyksen johtaja Sakari Laiho.

Kappalemäärissä laskettuna ääni- ja sähkökirjoja myydään jo 2,5 kertaa niin paljon kuin painettuja.


Varovaisuus näkyi joulumyynnissä

Kirjakaupoissa kirjamyynti laski viime vuonna lähes 13 prosentilla. Suurin eli 18 prosentin lasku oli tietokirjallisuudessa.   

Siirtyminen sähköisiin kirjoihin näkyi myös oppikirjamyynnissä. Reilu kolmannes kustantajien myymästä oppimateriaalista on digitaalista.

– Kirjakaupoissa oppivelvollisuuden laajentaminen ja oppimateriaalien maksuttomuus vähentävät edelleen asiakasvirtoja. Yleinen taloustilanne sekä kuluttajien varovaisuus näkyi erityisesti joulumyynnissä, joka on alalle kriittinen sesonki, kommentoi Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja Laura Karlsson.    

Äänikirja on suosittu 

Äänikirjojen suosio jatkoi kasvuaan, vaikka kasvutahti onkin taittunut. Äänikirjamarkkinat kasvoivat 16 prosentilla vuonna 2022.

Yhteensä kustantajien äänikirjamyynti oli noin 39 miljoonaa euroa. Suosituimmat kirjat ovat menestyneet erityisesti äänikirjoina.

Vuoden 2022 myydyin kirja oli Carl-Johan Forssén Ehrlinin Kani joka tahtoi nukahtaa (Otava, 2015).  Toiseksi suosituin oli Satu Rämön esikoisromaani Hildur (WSOY, 2022) ja kolmanneksi Delia Owensin Suon villi laulu (WSOY, 2020).

Vuoden myydyin tietokirja oli Janne ”Nacci” Tranbergin omaelämäkerta Dead End (Docendo, 2022). Painettujen kirjojen puolella vuoden myydyin oli Ilkka Remeksen Tornado (WSOY, 2022), kakkostilan jakavat Enni Mustosen Tekijä (Otava, 2022) sekä Mauri Kunnaksen Pippendorfin kirjavat kummitukset (Otava, 2022).

Toimitus
Toimitus