Pasi Mäkinen
16.12.2021 klo 23:22
Uutinen

Ainakin nämä asiat pitäisi nostaa aluevaaleissa teemoiksi

PÄÄKIRJOITUS 14.12.2021

Sosiaali- ja terveyspalvelun uudistuminen on mittava julkisten palveluiden uudistus, joka vaikuttaa kaikkien kansalaisten elämään. Kuntien tehtävistä noin puolet siirtyy perusteilla oleville hyvinvointialueille. Sosiaali- ja terveyspalvelut järjestellään uudelleen tavoitteena jatkossa tuottaa palvelut kustannustehokkaammin ja toisaalta turvata kaikille tasapuoliset palvelut. Suomalaisessa hallintoviidakossa tehtävä on kaikkea muuta kuin helppo. Pirkanmaalla yhteistyö eri tahojen kesken on ollut valmistelussa hyvää. Sitä pitää kiittää.

Uuden hyvinvointialueen rakentamista haittaa tällä hetkellä vielä myös epidemia sekä sosiaali- ja terveysalan vakava henkilöstöpula. Miten jatkossa turvaamme palvelut, kun resurssit eivät meinaa millään riittää ja uutta työvoimaa ei saada riittävästi. Alalta on siirtynyt paljon tekijöitä muille aloille työn kuormittavuuden vuoksi. Toisaalta paljon yksityisiä palvelutuottajiakin on lopettanut toimintansa vallitsevan epävarmuuden vuoksi. Työvoiman saatavuuden, epidemian ja valtavan organisaation rakennustyön haasteet pitäisi ratkaista pikaisesti.

Uudistuksen valmistelussa on käyty ideologista keskustelua siitä, kuinka yksityiset palveluntuottajat voivat olla julkisen sektorin rinnalla tarjoamassa palveluita. Jos aiomme ratkaista sosiaali- ja terveysalaa koskevat resurssihaasteet ja jos haluamme tuottaa tasapuoliset sekä kustannustehokkaat palvelut, kaikki toimijat pitää ottaa mukaan.

Jotta kaikki palveluntuottajat saataisiin mukaan tarjoamaan sosiaali- ja terveyspalveluita, pitäisi palveluiden järjestäjä ja tuottaja erottaa toisistaan. Siis hyvinvointialue järjestää ja hankkii palvelut niitä tuottavilta tahoilta, eikä tuota niitä itse. Toisaalta, jotta palvelut voitaisiin hankkia niitä parhaiten hinta/laatu-suhteella, pitäisi kustannuksien seuranta olla julkisella ja yksityisellä puolella läpinäkyvä ja vertailtava. Edellä mainittujen asioiden lisäksi palvelut tulisi myös kilpailuttaa ja hankkia palvelu sieltä, mistä se on kokonaistaloudellisinta. Näin voitaisiin varmemmin saavuttaa uudistukselle asetettavat tavoitteet ja ainakin osin ratkaista myös resurssihaasteet.

Aluevaalit ovat siis tärkeät, kaikkia koskevat vaalit. On tärkeää, että tulevat valtuutetut näkevät yksityisen ja julkisen sektorin yhteispelin palveluiden tuottamisessa. Varmasti kaikki kansalaiset haluavat nopeasti hoitoon, pienemmät verot ja laadukkaat palvelut. Tammikuun 23.1. aluevaaleissa on tärkeää äänestää – yrittäjää.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 14.12.2021

Pasi Mäkinen
Pasi Mäkinen