Aino Havia (vas.) ja Ursula Salakari käyttävät hautakivien puhdistuksessa muun muassa juuriharjaa, teräsharjaa ja lastaa. Kuva: Puhdas muisto
14.8.2023 klo 09:31
Uutinen

Aino Havia ja Ursula Salakari puhdistavat hautakiviä yrittäjinä – ”Lasten haudat herättävät erityisellä tavalla tunteita”

Puhdas muisto -yrityksen perustaneet Aino Havia ja Ursula Salakari putsaavat nyt jo kolmatta kesää likaantuneita hautakiviä omaisten tilauksesta hautausmailla eri puolilla Etelä-Suomea.

Tänäkin kesänä Ylöjärveltä kotoisin olevat yrittäjät Aino Havia ja Ursula Salakari kirkastavat kirjaimellisesti lukuisten haudan levossa makaavien muiston.

Omaisten toimeksiannosta 21-vuotiaat yrittäjät huristavat autolla satoja kilometrejä ympäri Etelä-Suomea, pysähtyvät eri hautausmaille, tarttuvat puhdistusvälineisiin ja rapsuttavat hautakiviä puhtaaksi.

– Meillä on aika paljon välineitä, jotka sopivat erilaisille kiville. Sileäpintaisissa kivissä käytämme yleensä juuriharjaa ja lastaa. Röpelöisessä luonnonkivessä taas käytämme enemmän teräsharjaa, Havia kertoo.

Puhdistusaineina heillä on käytössään luontoystävällisiä pesuaineita kuten mäntysuopaa. Naisten käsissä hautakivistä irtoaa kovettunutta jäkälää, mutaa sekä muuta maa-ainesta. Myös sammal saa kyytiä monen hautakiven päältä. 

Haasteellisimpia kohteita ovat Havian mukaan vanhat ja röpelöiset luonnonkivet, joihin lika on pinttynyt.

– Hankalia ovat myös korkeat kivet, jos emme meinaa ylettää putsaamaan niitä päältä. Myös kivet, jotka heiluvat, ovat hieman haastavia. Niitä pitää putsata varovasti, etteivät ne kaadu.

Liikeidea syntyi oman vaarin haudalla

Yrityksen liikeidea syntyi keväällä 2021, kun Aino Havia oli käymässä vaarinsa haudalla.

– Kiinnitin huomiota siihen, kuinka likaisia hautakivet olivat pappani hautakiven ympärillä. Mietin, että kukakohan niitä putsaa, Havia kertoo.

Hän selvitteli asiaa ja huomasi, että puhdistuspalvelua on vaikea saada.

– Todella harvat seurakunnat tarjoavat putsausta, ja hautakiven kunnossapito on omaisen vastuulla.

Samoihin aikoihin tuolloin 19-vuotias Havia pohti, mitä hän lähtisi tekemään kesätyönä. Syntyi idea oman toiminimen perustamisesta. Hän pyysi ystäväänsä Ursula Salakaria mukaan, ja naiset perustivat Puhdas muisto -yrityksen.

Pian kävi ilmi, että hautakivien puhdistuspalvelulle on suuri kysyntä. Kahtena edellisenä kesänä Havia ja Salakari ovat putsanneet hautakiviä kymmenillä eri hautausmailla.

Pelkästään viime kesänä he puhdistivat liki 300 hautakiveä.

Tehokaksikon toiminta-alue sijoittuu pääosin Pirkanmaalle, Uudellemaalle ja Satakuntaan.

– Olemme työskennelleet monilla muillakin hautausmailla, mutta noille alueille olemme eniten tehneet työreissuja, Havia kertoo.

Pohdintaa elämästä ja kuolemasta

Havian mukaan hautausmaat ovat ihanan rauhallisia paikkoja työskennellä.

– Monesti haudalla kävijät tulevat juttelemaan meille ja kyselemään putsausvinkkejä tai vain ihastelemaan lopputulosta.

Herääkö kesken työpäivän koskaan mietteitä kuolemasta?

– Nyt kolmantena kesänä ei hautausmaalla enää herää niin vahvoja tunteita kuin alussa. Ensimmäisenä kesänä tuli mietittyä paljonkin, että mihin ovat kuolleet ne ihmiset, joiden hautoja putsasimme. Pohdin myös, millainen heidän elämänsä oli ollut. 

Työn lomassa Havia ja Salakari ehtivät aina ihastella sitä, kuinka kauniita monet hautausmaat ovat.

Jotkin hautakivet koskettavat erityisellä tavalla.

– Meillä on ollut jonkin verran lasten ja nuorten hautakiviä puhdistettavana. Lasten haudat herättävät aina erityisellä tavalla tunteita. Varsinkin sellaiset hautakivet, joiden äärelle on laskettu lapsen esineitä tai kavereiden tuomia koristeita tai viestejä.

Uutuutena tekstien korjaus maalilla

Aiemmin tänä kesänä Havia ja Salakari ovat tehneet jo kaksi pidempää reissua, joiden aikana he puhdistivat hautakiviä useilla eri hautausmailla.

Tällä viikolla Havia ja Salakari puhdistavat hautakiviä ensin Tampereen seudulla. Sen jälkeen he suuntaavat Hämeenlinnaan ja sieltä Uudellemaalle. Seuraavaksi ovat vuorossa Salossa ja Turussa sijaitsevat hautausmaat, ja kierros jatkuu Sastamalan kautta takaisin Tampereelle.

Tänä kesänä Puhdas muisto -yritys on ryhtynyt myös korjaamaan hautakivien tekstejä maaleilla. Värivalikoimaan kuuluvat kulta, hopea ja valkoinen.

– Käytämme kiveen tarkoitettuja maaleja. Mutta maalin merkki on liikesalaisuus.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Milla Rautiainen