Akkukäyttöisellä lumilapiolla voi suihkia matalampia lumikerrostumia pois tieltä. Kuva: K-Rauta
29.1.2024 klo 07:47
Uutinen

Akkulumilapio nousi tämän talven hitiksi – ”Edullisin tuote on loppu koko Euroopasta”

Lumi sinkoutuu metrien päähän liipaisinta painamalla.

Lumityöt ovat erityisesti rivi- ja omakotitaloissa asuvien jokatalvinen vaiva, joka verottaa sekä lihasvoimia että aikaa. Ratkaisuksi riesaan kauppoihin ilmestyi muutama vuosi sitten akkukäyttöinen lumilapio. Vasta tänä talvena se on noussut hitiksi.

Akkulumilapiosta on uutisoinut Helsingin Uutiset.

– Olemme tähän mennessä myyneet merkittäviä määriä. Sekä Launeen että Holman myymälöissä on kummassakin myyty kymmeniä akkulumilapioita, kertoo K-kauppias Kimmo Tirkkonen Yrittajat.fille.

Tirkkonen vastaa Lahdessa sekä Launeen että Holman K-Raudasta. Hänen myymälöissään on myynnissä kolme eri merkkiä, joista edullisin on viety käsistä.

– Edullisin tuote on loppu koko Euroopassa. Se on miellyttävä käyttää. Alhainen hinta sekä se, että siinä on mukana akku ja laturi, ylitti asiakkaiden ostokynnyksen ja laukaisi markkinan, Tirkkonen sanoo.

Pienet alueet puhtaaksi

K-Rauta Launeen työvälineosaston osastopäällikkö Erkka Huttunen toteaa, että suomalaisten tietoisuus akkulumilapiosta on kasvanut pikkuhiljaa. Epäilyksetkin ovat hälvenneet.

– Edellisinä vuosina vastaanotto oli varovaisempi. Jotkut asiakkaat katselivat 30–40 sentin levyistä akkulumilapiota ja kommentoivat, että mikäs linko tämä on, Huttunen kertoo.

– Akkulumilapio on loistava apuväline pienempien alueiden, kuten terassien, puhdistamiseen. Pienemmillä alueilla isommat lumilingot eivät ole käytännöllisiä, Huttunen toteaa.

Lisäksi akkulumilapiolla voi suihkia puhtaaksi vaikkapa kulkuväylän postilaatikolle sekä autotallin edustan. Väline toimii parhaiten noin 10–15 senttimetrin syvyisessä lumessa.

Kaikissa myynnissä olevissa merkeissä ei ole akkua mukana.

– Asiakkaat käyttävät niissä omia akkujaan, joita heillä on ollut esimerkiksi porakoneissa ja ruohonleikkureissa, Huttunen kertoo.

Nostoliikettä ei tarvita

Kauppias Jouko Strandilla on vastuullaan kolme Pohjois-Suomessa sijaitsevaa kauppaa: Kemijärven, Sodankylän ja Ivalon K-Raudat.

Toisin kuin etelässä, pohjoisessa akkulumilapion menekki on Strandin mukaan vaatimattomampi. Syy on luonnollinen.

– Meillä akkukäyttöinen lumilapio ei ole niinkään hittituote verrattuna Etelä-Suomeen. Lumimäärät ovat täällä sen verran suurempia ja paksumpia, että isommat lingot tekevät meillä paremmin kauppansa.

Kaiken kaikkiaan K-Raudoissa akkukäyttöisten lumilapioiden myynti kaksinkertaistui vuonna 2023.

Akkulumilapio ottaa virran ladattavasta akusta, ja se muistuttaa enemmän pientä lumilinkoa kuin lapiota.

– Akkulumilapiota käytettäessä ei tarvitse tehdä lainkaan nostoliikettä. Lumi sinkoutuu lapion heittotorvesta metrien päähän haluttuun suuntaan, kun lapiossa olevaa liipaisinta painetaan, kuvailee K-Raudan tuoteryhmäjohtaja Mikko Tiesalo tiedotteessa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Milla Rautiainen