16.1.2017 klo 14:34
Uutinen

Alkoholilakiuudistus tuo kaivattua piristystä

Suomen Yrittäjät kannattaa markkinoita avaavaa alkoholilain kokonaisuudistusta, kunhan huolehditaan, ettei kaikki hyöty ei mene Alkolle tai kaupalle vaan ravintolaelinkeinokin saisi uudistuksista piristysruiskeen.

Uudistus uhkaa syödä ravintoloiden elintilaa pidentämällä Alkon aukioloaikaa ja lisäämällä kauppojen valikoimaa.

— Voidaan hyvin kysyä, miksi nauttia alkoholi ravintolassa, kun sen saa halvemmalla kaupasta tai Alkosta, kilpailuasioiden päällikkö Satu Grekin Suomen Yrittäjistä konkretisoi lakiesityksen ongelmaa.

Alkoholilain kokonaisuudistusta koskevan lakiluonnoksen lausuntoaika päättyy tänään. Suomen Yrittäjät lausui lakiesityksen elinkeinopoliittisista vaikutuksista. Kilpailu- ja työllisyysnäkökohdista sekä järjestyksenpidon vuoksi olisi perusteltua edistää kuluttajien asiointia mieluiten ravintoloissa.

— Ravintoloille kannattaa antaa mahdollisuus kehittää palveluitaan. Se onnistuu, jos sallitaan ravintoloiden myydä juomia asiakkaan mukaan esitettyä laajemmin ja pienennetään täysin ylimitoitettua järjestyksenvalvontavelvoitetta, Grekin sanoo.

— Näillä muutoksilla parannettaisiin ravintoloiden kykyä toimia ja työllistää, hän jatkaa.

Myönteistä matkailuun odotettu piristys, kielteistä Alkon monopolin suojelu

Pienpanimoiden laajempi mahdollisuus myydä olutta suoraan valmistuspaikalta kuluttajalle on mainio muutos erityisesti syrjäseutujen matkailulle. Tilaviinimyynnin vapauttaminen paljasti, että matkailu viinitilojen läheisyydessä piristyi.

Myönteistä on myös ravintola-anniskeluun liittyneiden mutkikkaiden lupamenettelyiden ja esimerkiksi annoskokoihin liittyvien sääntöjen merkittävä keventäminen.

— Matkailu- ja ravintolayrityksille uudistus tuo paljon hyvää, mutta vielä enemmän hyvää se tuo kaupalle ja Alkolle, Grekin sanoo.

Alkon asemaa uudistus pyrkii suojelemaan muun muassa kieltämällä ulkomailta alkoholin etämyynnin kuluttajille Suomeen. Suomen Yrittäjien mielestä Alkon monopoli rajoittaa kilpailua ja yrittäjyyttä, ja monopolista tulisi luopua. Väkevämpien juomin vähittäismyynti voitaisiin ensi vaiheessa avata ravintoloille.

— Ravintola olisi alkoholin pientuottajille erinomainen paikka saada tuotteita asiakkaiden tutustuttavaksi. Kynnys sinne on matalampi kuin kaupan tai Alkon hyllylle, Grekin sanoo.

Hämeen Yritysviestintä / JL
toimitus@hameenyrityssanomat.fi