YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Nostetaan rimaa!
13.3.2023 klo 15:03
Uutinen

Alueemme eduskuntavaaliehdokkaiden blogitekstejä

Pyysimme kaikilta alueemme puolueilta eduskuntavaaliehdokkaiden blogikirjoituksia julkaistavaksi. Alta voit lukea meille toimitetut blogitekstit ehdokkailta: Jalle Niemelä (Liik.), Piia Kleimola (Vas.), Johan Bardy (RKP), Markku Pakkanen (Kesk.).

Jalle Niemelä, LiikeNyt
LiikeNytin kansanedustajaehdokas
Yrittäjä

Suomi on vaikeassa tilanteessa. Talous ei ole kasvanut 15 vuoteen. Samassa ajassa valtion velka on lähes kolminkertaistunut. Hyvinvointivaltion kivijalat, koulutus ja sosiaali- ja terveydenhuolto ovat molemmat historiallisessa kriisissä. Edessämme on taantuma.

Jotta voimme kasvaa ja uudistua, on vallan väärinkäytölle vihdoin tehtävä loppu. Byrokratiaa pitää purkaa isolla kädellä. Yrittäjyydelle pitää olla tilaa ja mahdollisuuksia. Sääntö-Suomen sijaan on saatava aikaan yrittäjä-Suomi.

Liike Nyt on vaihtoehto vanhoille puolueille. Emme tee politiikkaa ideologiat, vaan asiat edellä. Meitä eivät ohjaa eturyhmät ja olemme valmiita tekemään uudistuksia ja kantamaan vastuuta. Teemme politiikkaa tutkittuun tietoon ja tosiasioihin perustuen. Kuuntelemme kansalaisia ja haluamme löytää parhaita ratkaisuja hyvinvoinnin ja talouden kasvun edistämiseksi. Arvostamme työtä ja yrittämistä. Uskallamme olla erilaisia.

Vaalinumero 47


Piia Kleimola, Vasemmistoliitto
Vasemmistoliiton kansanedustajaehdokas
Kulttuuritoimija, luovan alan yrittäjä
Kymenlaakson hyvinvointialueen aluevaltuutettu Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunnan jäsen Terveyttä kulttuurista mielenterveysseura ry:n puheenjohtaja

Vastuullisuus on noussut yhä tärkeämmäksi teemaksi sekä työelämässä että tuotannossa. Sosiaalinen vastuullisuus on yrityksille menestystekijä. Samaa vastuullisuutta sopii peräänkuuluttaa palvelujen hankkijoilta.

Paikallisille pienyrityksille on annettava avoin ja reilu mahdollisuus osallistua julkisiin kilpailutuksiin. Kilpailutukset on tuotava selkeästi ja huolellisella tiedotuksella yrittäjien tietoisuuteen. Hommassa on oltava läpinäkyvyys ja asenteen samaan suuntaan katsova.

Kilpailutuksen hetki on varmasti monelle yrittäjälle kylmää hikeä nostattava ajankohta vuodessa. Toki se voi samalla olla hyvinkin opettavainen hetki läpikäydä oman yrityksen tilanne ja toiminta. Toivon todella, että kilpailutuksissa osataan nähdä ’iso kuva’ ja se, että sille on syynsä miksi pienemmät paikalliset yrittäjät eivät voi polkea hintoja samoin kuin isot monikansalliset pörssiyhtiöt. Jos halutaan kunnioittaa ihmisarvoa, on laadun ja sisällön oltava valintojen tärkeimmät kriteerit.

Paikallisuus kunniaan!


Johan Bardy, RKP
RKP:n kansanedustajaehdokas
Kotkan Yrittäjien puheenjohtaja
Kymen Yrittäjien varapuheenjohtaja

Yrittäjät työllistävät ja luovat meille hyvinvoinnin perustana olevan elinvoiman.

Valtion lisävelkaantuminen on pysäytettävä. Suomen tulee silti olla maailman lapsiystävällisin maa. Suomessa tulee jatkossakin olla turvallista kasvaa. Koulutusta ja terveyspalveluita tulee kehittää ja parantaa. Laadukas koulutus ja kaikkien saatavilla olevat terveyspalvelut ovat investointeja, jotka turvaavat tulevaisuutemme.
Kakkois-Suomen yrittäjien on saatava tarvitsemansa koulutettua ja osaavaa työvoimaa. Työperäinen maahanmuuttoa ilman viranomaisen suorittamaa tarveharkintaa on mahdollistettava. Työn vastaanottaminen tulee aina olla kannattava.

Tiet, rautatiet ja satamat on pidettävä kunnossa. Olemme riippuvaisia ulkomaankaupasta ja meriliikenteestä. Haminan ja Kotkan satamien saavutettavuus ja toimivuus on ensiarvoisen tärkeää.

Maatalous on kannattavuuskriisissä. Elinvoimaisella maaseudulla ja maataloudella on keskeinen rooli maamme huoltovarmuuden kannalta. Suomessa pitää olla mahdollista ja kannattavaa harjoittaa kestävää maa- ja metsätaloutta.

Kaakkois-Suomessa jokaisen tulee voida elää, asua ja yrittää.


Markku Pakkanen, Keskusta
Keskustan kansanedustajaehdokas
Yrittäjä
Anjalankosken Yrittäjien varapuheenjohtaja

Pörssisähköä vai määräaikainen sopimus

Sähkön hinta ja erilaiset sopimukset ovat puhuttaneet kansalaisia viime kuukaudet. Jos olet ollut luotettava, pitkäaikainen asiakas ja olet maksanut laskusi ajallaan, onko hintasi ollut kilpailukykyinen vai oletko kenties maksanut korkeampaa hintaa kuin sellainen, jolla eräpäivät siirtyvät ja sähköyhtiö soittelee perään ja tekee kenties edullisemman tarjouksen. Mm. näistä asioista keskustellaan, kun vertaillaan erilaisia sopimuksia ja hintoja baariparlamenteissä.

Onko sähkön tuottaminen kallistunut viime aikoina? Tuuleeko vähemmän, onko pilvisemmät säät, sataako vettä vähemmän ja onko sitä ydinvoimaa vähemmän kuin ennen. Mielestäni näissä asioissa ei ole tapahtunut kovin suuria muutoksia sähkön tuottamisen näkökulmasta.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on epäsuorasti korottanut sähkön hintaa, mutta se ei ole ainoa syy korkeisiin hintoihin. Vihreä siirtymä on nostanut myös sähkön hintaa. Kun kulutus on lisääntynyt ja vaihtoehdot sähkön tuottamiseen ovat vähentyneet luovuttaessa fossiilisista polttoaineista, lähti sähkön hinta nousemaan markkinoilla jo tammikuussa 2021. Yli vuosi ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.
Kouvolan kaupunki selvitti omaa sähkön kulutusta ajalla 01/2021- 08/2022 ja tällä välillä hinta oli noussut yli 500%. Helsingin Sanomat uutisoi pääkirjoituksessaan viikolla 03/2023 sähkön hinnan nousuksi viime vuoden aikana n.50%. Jokainen kuluttaja jolla sopimukset on päättyneet viime kuukausina voi omasta sähkölaskustaan todeta kuinka kaukana HS.n tieto on todellisuudesta.
Sähkö on myös hyvä verotulonlähde valtiolle. Verot koostuvat sähkönsiirtolaskun eli sähkön verkkopalvelulaskun yhteydessä perittävästä sähköverosta ja arvonlisäverosta. Niiden yhteenlaskettu osuus kuluttajan koko sähkölaskusta on noin 30% ja sähkönsiirtolaskusta jopa 40%.

Marinin hallituksen tulisi tehdä päätös, jossa määräaikaisesta sopimuksesta voisi kuluttaja, niin halutessaan, päästä eroon ja vaihtaa edullisempaan sopimukseen, kunnes sähkömarkkinat rauhoittuvat ja hinnat palaavat kohtuulliselle tasolle.
Sähköyhtiöiltä tulleen tiedon mukaan määräaikaisesta sopimuksesta voi päästä eroon, jos on painava syy.
Jos sota Ukrainassa on painava syy nostaa sähkön hintaa, on sota myös painava syy purkaa määräaikainen sähkösopimus.