Laura Holmström on toiminut viiden vuoden ajan ammattijärjestäjänä. Hänet nähdään myös MTV:n Kaaoksen kesyttäjät -ohjelmassa, joka alkaa lokakuussa. (Kuva: MTV)
10.10.2022 klo 14:00
Uutinen

Ammattijärjestäjä auttaa luopumaan liiasta tavarasta – ”Olen vähän kuin kodin personal trainer”

Kodin voi viedä kaaokseen mikä tahansa suuri elämänmuutos. Ammattijärjestäjä Laura Holmström auttaa ihmisiä tavaravuorten keskellä.

Elämä toi Laura Holmströmin eteen muutaman henkisen kasvunpaikan, ennen kuin hän ryhtyi ammattijärjestäjäksi.

– Kaikki alkoi putkiremontista vuonna 2014. Meillä oli tarkoitus muuttaa kotoa evakkoon kolmeksi kuukaudeksi, ja meillä oli tavaraa ihan mielettömästi, hän kertoo.

Holmström ei halunnut luopua tarpeettomasta tavarasta, vaan siirsi päätöksentekoa. Tavarat pakattiin laatikoihin olohuoneeseen odottamaan remontin valmistumista.

Samana vuonna Holmströmin isä joutui sairaalaan ja kuoli siitä kolmen viikon kuluttua. Holmström oli veljensä kanssa tilanteessa, jossa heidän piti käydä läpi isän koko elämän aikana kertynyt tavaramäärä.

– Ajattelin, ettei tehdä tälle mitään, jätetään kaikki näin, niin voidaan tulla muistelemaan faijaa. Tajusin siinä samassa, että eihän tämä tavara tuo ihmistä takaisin. 

Holmström muistaa miettineensä, kuka tuollaisessa tilanteessa voisi auttaa ja kertoa, miten toimia. 

Hyppy tyhjän päälle

Isän koti saatiin tyhjennettyä, mutta sen jälkeen Holmström oli aivan lopussa. Hän ymmärsi, että hänen elämänarvonsa eivät olleet sellaisella pohjalla, kuin hän oikeasti halusi. Hän halusi auttaa ihmisiä syvemmin, kuin hänen kauneudenhoitoalan yrityksessään oli mahdollista.

– Jaksoin olla vielä kaksi vuotta kauneudenhoitoalalla, mutta sitten tuli seinä vastaan. Ajattelin, että nyt loppuu tämä ulkokultainen kiiltokuvan kiillottaminen. 

Keväällä 2016 Holmström hyppäsi tyhjän päälle. Hän lopetti yrityksensä ja ryhtyi opiskelemaan kasvatustieteitä. Hän oli opiskellut perusopinnot, kun hän pitkän etsinnän jälkeen löysi ammattijärjestäjän koulutuksen. Elokuussa 2017 hänellä oli jo oma järjestämiseen keskittynyt yritys, Järjestysvinkit.

Elämänmuutoksia ja keräilyä

Viiden vuoden aikana yksinyrittäjänä toimiva Holmström on auttanut satoja tavarakaaoksen kanssa kamppailevia. Tyypillisintä on, että asiakas on kohdannut jonkin ison elämänmuutoksen, jonka myötä voimavarat eivät enää riitä kodin järjestyksen ylläpitoon. 

– Syynä voi olla läheisen kuolema, sairastumiset, remontit tai toisaalta iloisetkin uutiset, lapsen syntymästä työpaikan vaihtamiseen.

Yleistä on myös se, että asiakas shoppailee ja kerää kotiin tavaraa, jota ei tarvitse, muttei myöskään hankkiudu eroon vanhasta tavarasta.

– Voi olla vaikea keksiä tekemistä ostoskeskuksen ulkopuolella, jos on tottunut kuluttamaan aikaansa shoppailemalla. 

Aloittaa voi alusvaatteista

Ensin Holmström kartoittaa asiakkaan kanssa yhdessä asunnon tilanteen. Yleensä karsiminen aloitetaan helposta kohteesta, kuten vaikkapa rikkinäisistä alusvaatteista ja parittomista sukista.

–  Kun päästään luopumisen makuun, tulee hyvä mieli ja onnistumisen kokemus. Prosessi lähtee liikkeelle, ja itseluottamuskin omaan tekemiseen kasvaa koko ajan. 

Holmström auttaa asiakasta näkemään, mikä on itselle olennainen ja tärkeä tavara, mistä taas voi luopua.

– Olen vähän kuin kodin personal trainer. Roudaan kamaa kierrätykseen ja lahjoitukseen asiakkaan kanssa jos hän haluaa, mutta ensin tehdään se suuri työ, eli luovutaan turhista tavaroista ja asetellaan tavarat loogisesti hyville paikoille.

Tärkeät muistot?

Yleensä Holmströmin asiakas on itse ymmärtänyt tilanteensa, ja motivoitunut muuttamaan sitä. Tavarasta luopuminen on psykologinen prosessi.

– Joku sanoikin, että olen pappi ja sielunhoitaja. Aina, kun saadaan tehtyä iso urakka, kaikki asiat on käyty läpi on sielun sopukoita myöten. 

Ihmiset eivät usein haluaisi luopua esimerkiksi kellarissa vuosikymmenet maanneesta tavarasta, koska siihen liittyy muistoja. He pelkäävät, että tavaran myötä myös muistot häviävät.

– Voi kuitenkin kysyä, onko tavara loppujen lopuksi niin tärkeä ja oleellinen, jos sitä ei ole tähänkään mennessä muistanut tai tarvinnut?

Kaaoksen kesyttäjät

Holmström nähdään MTV:n Kaaoksen kesyttäjät -ohjelmassa, joka alkaa lokakuussa. Siinä Holmström, osana muutostiimiä, järjestää kahdeksan suomalaisen kodit uuteen uskoon. 

– Ajatus ohjelmasta oli olemassa jo ennen koronaa, ja siitä soitteli monikin tuotantoyhtiö, Holmström kertoo.

Tasan vuosi sitten Rabbit Films ja MTV nappasivat Holmströmin mukaan ohjelmaansa. Kaikki sujui Holmströmin mukaan hienosti. 

– Yrittäjä ei kuitenkaan voi jäädä laakereilleen lepäämään. Tämä ohjelma edistää tietysti paljon töitäni, mutta vielä on paljon tehtävänä.

Kaisu Puranen