Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Työelämägallup 2022
9.2.2022 klo 07:00
Uutinen

Ansiosidonnainen työttömyysturva ei edellytä ammattiliiton jäsenyyttä – Tämän tietää yhä useampi työelämässä oleva

Kun maailman talous heiluu ja riski työttömyydestä huolettaa, moni liittyy työttömyyskassaan. Ammattiliiton jäsenyyttä se ei edellytä.

Työelämässä olevat ovat yhä tietoisempia siitä, että ammattiliittoon kuuluminen ei ole edellytys ansioturvalle. Tämä käy ilmi Suomen Yrittäjien teettämästä Työelämägallupista, jonka mukaan ansioturvan ehdoista tiesi nyt 58 prosenttia, kun edellisessä mittauksessa heinäkuussa 2021 osuus oli 54 prosenttia. Kyselyn toteutti Kantar TNS ja siihen osallistui 1024 vastaajaa

–  Ansiosidonnainen työttömyysturva ei missään tapauksessa edellytä liiton jäsenyyttä, Suomen Yrittäjien ekonomisti Mika Kuismanen sanoo. 

Sama viesti on tärkeä yleisen työttömyyskassan toimitusjohtaja Auli Hännisellä.

–  On tärkeä tiedostaa, että ammattiliiton jäsenyys ja työttömyyskassa ovat eri asioita ja niillä on eri tehtävät. Se on ollut YTK:n viesti koko sen 30-vuotisen historian ajan, ja tilanne paranee koko ajan, Hänninen sanoo.

YTK:n jäsenmäärä on noussut joka vuosi. Yleisimmin jäseneksi liitytään ystävän, perheenjäsenen tai kollegan suosituksesta.

–  Eniten meillä vaikuttavat talouden muutokset. Jos oma työttömyysriski kasvaa, ihmiset liittyvät kassaan herkemmin, Hänninen kertoo.

Sosiaaliturvan uudistus ja yleinen ansioturva puhuttavat

Sosiaaliturvan uudistus on noussut koronapandemian aikana uudelleen aktiiviseksi keskusteluaiheeksi. Työelämägallupin vastauksissa nousee esiin yleisen ansioturvan puolesta.

Kyselyssä yleisellä ansioturvalla tarkoitettiin sitä, että ansioturva tulisi myös heille, jotka eivät ole työttömyyskassojen jäseniä. 

Työllisistä 43 prosenttia pitää hyvänä yleistä ansioturvaa, joka antaisi ansiosidonnaisen turvan myös niille, jotka eivät ole työttömyyskassojen jäseniä. 

–  Ansiosidonnainen työttömyysturva rahoitetaan valtaosaksi veroluonteisin maksuin kaikilta palkansaajilta, sekä kassoihin kuuluvilta että kuulumattomilta. Kassan jäsenmaksu kattaa vain noin viisi prosenttia kuluista, Kuismanen sanoo. 

Hännisen mukaan yleinen ansioturva olisi lähinnä hallinnollinen muutos, eikä ratkaisisi työmarkkinoiden ongelmia, kuten kohtaanto-ongelmaa tai sitä, että työnteon pitäisi aina olla kannattavampaa kuin ansioturvan saaminen.

Sosiaaliturvaa uudistettava 

Yleistä ansioturvaa voi yrittäjäjärjestön mielestä rahoittaa porrastamalla ja lyhentämällä työttömyysturvaa. Porrastus saa tukea myös työelämässä olevilta. 

Vastaajista 61 prosenttia on sitä mieltä, että työttömyysturvaa pitäisi porrastaa siten, että se kannustaisi enemmän työn vastaanottamiseen.  

69 on sitä mieltä, että sosiaaliturvaa pitäisi uudistaa siten, että se kannustaisi nykyistä enemmän ottamaan vastaan työtä. 

– Ylipäätään työttömyysturva täytyy muuttaa kannustavammaksi. Työn vastaanottamisen täytyisi aina olla kannattava vaihtoehto. 

Toimitus
Toimitus