Apteekit ovat valmiina rokotustalkoisiin. Kuva: Suomen Apteekkariliitto
17.12.2021 klo 13:55
Uutinen

Apteekit ilmoittautuvat rokottamaan – ”Täydessä valmiudessa kuukaudessa”

Suomen Apteekkariliitto on valmis nopeuttamaan koronarokotuksia, jos valtiovalta niin haluaa.

Suomessa on noin sata apteekkia, jotka voisivat aloittaa rokotustoiminnan käytännössä heti, jos käytännön edellytykset järjestetään. Näissä sadassa apteekissa työskentelee henkilöitä, jotka ovat lain mukaan oikeutettuja rokottamaan.

Apteekkariliiton tuoreen apteekkikyselyn mukaan 440 apteekkia voisi lisäksi avata koronarokotuspisteen jo alkuvuoden aikana, jos näiden apteekkien farmaseuteille ja proviisoreille annettaisiin tarvittava rokotuskoulutus.

Rokotusten laajentamisen esteenä on osaltaan vuonna 2017 säädetty asetus, joka rajasi rokotusoikeuden vain tietyille alan ammattihenkilöille. Vallitsevan rokotusasetuksen mukaan lääkäri vastaa rokotustoiminnan suunnittelusta ja toteutuksesta. Pistoksen saa antaa vain lääkäri tai rokotuskoulutuksen saanut sairaanhoitaja, terveydenhoitaja, kätilö tai näihin terveydenhuollon ammatteihin opiskeleva. Näiden lisäksi myös sairaanhoitajana laillistettu ensihoitaja saa antaa rokotuksia.

– Uskon, että kun on ensin rajattu asetuksella rokotusoikeutta, sitä voi olla vaikea lähteä muuttamaan yhtäkkiä. Pandemia vaatii kuitenkin poikkeuksellisia toimia. Tällä hetkellä olemme täysin eri tilanteessa kuin vuonna 2017, Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler sanoo.

Muissa Pohjoismaissa ei ole käytössä vastaavaa asetusta vaan terveydenhuoltoalan ammattilainen voi milloin tahansa hankkia rokotuspätevyyden.

Moni EU-maa hyödyntää apteekkeja koronarokotuksissa. Esimerkiksi Norja ja Tanska ovat laajentaneet koronarokotukset apteekkeihin.

– Sehän meitä tässä mietityttää, kun katsoo muuta Eurooppaa ja sitä, miten farmaseuttinen henkilökunta on otettu mukaan rokotuksiin, Sandler jatkaa.

”Rekistereihin muutamassa viikossa”

Jos apteekit halutaan mukaan rokotustalkoisiin, käytännön haasteena on niiden liittäminen THL:n rokotusrekisteriin.

– Jos tahtoa on, menisi ehkä muutama viikko siihen, että pystymme kirjaamaan rokotukset Kanta-palveluun ja THL:n rekisteriin, Sandler sanoo.

Ehtisimme mukaan kevään rokotusaaltoon.

Charlotta Sandler

Farmaseuttisen henkilöstön rokotuskoulutuksiin menisi Sandlerin arvion mukaan noin kuukausi.

– Näin ollen ehtisimme mukaan kevään rokotusaaltoon. Tosiasia on, että väestön rokotustarve tulee tulevina vuosina jäämään koronan takia aiempaa korkeammalle tasolle. Apteekkien saaminen mukaan rokotusoikeuden piiriin toisi kansalaisille lisää valinnanvapautta myös jatkossa. 

Apteekkariliiton mukaan apteekki on käytetyin ja useimmille suomalaisille myös lähin terveyspalvelu. Suomessa on yli 800 apteekkitoimipistettä, joissa työskentelee yli 5 500 terveydenhuollon ammattilaista.

Pauli Reinikainen