1.11.2017 klo 13:06
Uutinen

Apteekit tahkosivat verotuloja miljoona euroa – päivässä

Yksityisten apteekkien verojalanjälki oli viime vuonna yhteensä 367 miljoonaa euroa. Apteekkarit maksoivat apteekin tuloksesta veroa keskimäärin 43 prosenttia.

Yksityiset apteekit maksoivat viime vuonna veroja 367 miljoonaa euroa. Suurin osuus tästä oli apteekkiveroa, yhteensä 153 miljoonaa euroa.

Apteekkarien verojen osuus oli 66 miljoonaa, apteekkihenkilöstön lakisääteisten maksujen osuus 80 miljoonaa ja palkkojen ennakonpidätysten 68 miljoonaa euroa.

Keskimäärin verottaja vei apteekin tuloksesta 43 prosenttia.

Lääkelaista johtuen apteekki on toiminimiyritys, joten apteekki verotetaan apteekkarin henkilökohtaisena tulona.

– Verotustiedoissa apteekkarille merkityt tulot eivät ole vertailukelpoisia osakeyhtiömuodossa toimivan yrittäjän tuloihin, kertoo Apteekkariliiton talous- ja hallintojohtaja Ilkka Harjula.

– Osakeyhtiön tuloksesta maksettava yhteisövero on 20 prosenttia eli yli puolet pienempi ja osingoistakin maksetaan veroja vain 7,5 prosenttia, kun verotettavaa on alle 150 000 euroa, Harjula toteaa.

Suomessa toimii vajaat 600 yksityistä apteekkaria. Kaikki lääkemyynnistä perittävät verot jäävät Suomen valtiolle.

– Esimerkiksi Norjassa ja Ruotsissa apteekit ovat suurelta osin kansainvälisten ketjujen omistuksessa, mikä saattaa johtaa verosuunnitteluun ja sitä kautta verotulojen merkittävään pienenemiseen, Harjula sanoo.

Lue, mitkä yritykset maksoivat viime vuonna eniten yhteisöveroa.

He ovat yrittäjien tulokärjessä.

Pasi Lehtinen

pasi.lehtinen (at) yrittajat.fi