10.10.2017 klo 10:03
Uutinen

Apteekkari ajoi tuhansia kilometrejä Oriolan lääkekriisin vuoksi

Apteekit ovat ajaneet kymmeniä tuhansia kilometrejä lääketukkuri Oriolan kriisin vuoksi ja vieneet lääkkeitä satoihin koteihin.

Apteekkariliiton selvityksen mukaan syyskuun kolmannen viikon loppuun mennessä apteekit olivat ajaneet Oriolan kriisin takia yli 33 130 kilometriä. Asiasta kerrotaan Apteekkariliiton uutiskirjeessä.

Oriolan toimitusvaikeudet ovat johtuneet tietokonejärjestelmän vaihdosta.

Esimerkiksi pudasjärveläinen apteekkari Terttu Puurunen on ajanut Oriolan kriisin vuoksi jo yli 2 000 kilometriä. Pelkästään yhtenä iltana hän teki sulkemisajan jälkeen kolme yli sadan kilometrin reissua, yhteensä 420 kilometriä. Työpäivät Puurusella ovat venyneet vähintään iltayhdeksään.

Pudasjärvellä on paljon syrjäkylillä asuvia vanhuksia, jotka pääsevät kerran kahdessa viikossa ilmaiseksi taksilla noutamaan lääkkeet. Kun he syyskuun alussa tulivat apteekkiin, Oriolan ongelmat olivat juuri alkaneet ja osa sen jakelemista lääkkeistä puuttui.

Koska paikkakunnalla ei juuri ole julkista liikennettä eikä vanhuksilla ole itsellään varaa taksiin, Puurunen päätti ryhtyä kuriiriksi.

Lääkkeitä satoihin koteihin

Apteekkariliiton syyskuun kolmannella viikolla tekemän kyselyn mukaan noin 80 prosenttia apteekeista oli tehnyt poikkeustoimia asiakkaiden reseptilääkehoidon turvaamiseksi.

Esimerkiksi 115 apteekkia oli toimittanut lääkkeitä yli 350 kotiin ja yli 270 apteekkia oli ajanut ylimääräisiä matkoja lääkehoitojen turvaamiseksi.

Ajoja syntyi muun muassa siitä, että lääkkeitä lainattiin toisista apteekeista, niitä haettiin asiakkaiden puolesta toisista apteekeista tai sairaaloista ja lääkkeitä myös kuljetettiin kotiin.

Valtaosa apteekeista sai tilapäisen lääkepuutteen hoidettua niin, että puuttuva lääke korvattiin vaihtokelpoisella valmisteella. Tätä työtä tekivät lähes kaikki apteekit.

Muutama prosentti apteekeista kertoi, että he olivat joutuneet lähettämään asiakkaan sairalaan lääkkeen kertakaikkisen puuttumisen takia.

– Ahdistavimmat hetket koimme varmasti silloin, kun tiedossa oli, että elintärkeä lääke puuttui lapselta, ja näitä tuli tietoomme valitettavasti muutamia. Myös moni syöpä- ja skitsofreniapotilas joutui venymään ja siirtämään pistettävän lääkkeen ajankohtaa, Apteekkariliiton puheenjohtaja, apteekkari Marja Ritala toteaa uutiskirjeessä.

Yli puolet (65%) poikkeustoimia tehneistä apteekeista turvasi lääkehoitojen jatkuvuutta toimittamalla kullekin asiakkaalle vain osan reseptillä saatavasta määrästä.

Lähes yhtä moni (58%) lähetti asiakkaan toiseen apteekkiin, jossa lääkettä oli varmasti saatavilla.

Noin joka toinen (55%) apteekki lainasi lääkkeitä toisesta apteekista ja runsas neljännes (27%) haki lääkkeen asiakkaan puolesta toisesta apteekista. Lähes kolmannes (29%) poikkeustoimia tehneistä myös kuljetti lääkkeen asiakkaan kotiin, kerrotaan Apteekkariliiton uutiskirjeessä.

toimitus@yrittajat.fi