28.3.2018 klo 16:02
Uutinen

Apteekkisääntely puhututtaa – Liitto selvitti mitä asiakkaat apteekeilta haluavat

Apteekkariliitto on selvittänyt kuluttajien näkemyksiä apteekeista. Valtaosa pitää tärkeänä sitä, että apteekit ovat kotimaisessa omistuksessa ja että apteekin omistaa terveydenhuollon ammattilainen.

Neljä viidestä suomalaisesta (82 prosenttia) pitää erittäin tai melko tärkeänä sitä, että apteekit ovat kotimaisessa omistuksessa ja lähes yhtä moni (79) sitä, että apteekin omistaja on terveydenhuollon ammattilainen, proviisori, ilmenee Apteekkariliiton toimeksiannosta tehdystä Suomalaisten apteekkiasiointi 2018 -tutkimuksesta.

Tutkimuksessa kysyttiin myös sitä, kuinka tärkeänä vastaajat pitävät sitä, että lääkemyynnistä perittävät verot maksetaan Suomeen. Lähes kaikki (95) vastaajat pitävät tätä erittäin tai melko tärkeänä. Apteekkien sijainnin sääntelyä eli sitä, että viranomainen ohjaa apteekkien sijoittumista niin, että apteekkeja on myös harvaanasutuilla seuduilla, pitää tärkeänä yhdeksän kymmenestä.

Apteekkariliitto kannattaa proviisoriomistusta

Hallitus linjasi viime keväänä, että apteekit ovat jatkossakin alan kotimaisten ammattilaisten vastuulla ja omistuksessa. Hallituksen linjauksen tavoitteena on toisaalta lisätä apteekkien määrää Suomessa ja purkaa apteekkilupiin liittyvää sääntelyä nykyjärjestelmän puitteissa.

– Lääkeyrityksistä ja -tukkukaupoista riippumaton proviisoriomistus yhdistää ammatillisen ja taloudellisen vastuun apteekista ja varmistaa parhaiten sen, että apteekkitoimintaa ohjaavat ensisijaisesti terveydenhuollolliset eivätkä elinkeinopoliittiset tavoitteet. Se varmistaa myös lääkemyynnin verojen maksun Suomeen, muistuttaa toimitusjohtaja Merja Hirvonen Apteekkariliitosta.

Apteekin omistajalta vaaditaan proviisorin koulutus Suomen lisäksi myös kymmenessä EU-maassa, esimerkiksi Saksassa, Ranskassa ja Espanjassa.

Suomessa on parin viime vuoden aikana käyty vilkasta keskustelua apteekkisääntelystä. Keskustelussa viitataan usein muihin Pohjoismaihin, kuten Ruotsiin ja Norjaan, joissa apteekkien perustamista ja omistamista on vapautettu 2000-luvulla.

Apteekkariliiton mukaan muutosten seurauksena Ruotsissa on päästy Suomen tasolle aukioloajoissa, mutta apteekkitiheydessä Ruotsi on vielä Suomea jäljessä.

– Norjassa apteekkien omistus on keskittynyt kolmelle suurelle ulkomaiselle apteekkiketjulle, jotka ohjaavat voimakkaasti apteekkien tuotevalikoimia, Hirvonen kertoo.

Virossa palataan apteekkien proviisoriomistukseen vuonna 2020.

Taloustutkimus Oy:n toteuttamaan internetpaneeliin vastasi yli 1 100 iältään mannersuomalaista.

Kuva: Suomen Apteekkariliitto

Yrittäjäsanomat

toimitus (at) yrittajat.fi