31.10.2017 klo 12:26
Uutinen

Arctic Expedition tuo luonnon kosketusetäisyydelle

Suomalaiset sijoittavat erämaat, huskyt ja koiravaljakot Lappiin.

Mutta jo keskieurooppalaiselle Suomi on kokonaisuudessaan arktista aluetta. Ja vaikka jääkarhuja ei Suomesta löydy, Espoon Nuuksiossa on edustava erämaa-alue.

Arctic Expedition Huskies Oy:n Head Musher Tapio Mansikkaniemi on diplomi-insinööri, joka teki pitkän uran Nokialla ja on mukana mm. digimedian start-up-yrityksessä. Hän on onnistuneesti yhdistänyt bisnesosaamisen ja perheen koiraharrastuksen positiivisen Suomi-kuvan luomiseen ja matkailubisnekseen.

Ensimmäiset kuusi vuotta koirat olivat lähinnä perheen elämäntapa. Joulukuussa 2013 Tapio ihmetteli miksi rekikoiratoimintaa on vain Lapissa. Tehtyään markkina-analyysin hän päätti, että myös Etelä-Suomessa voidaan tarjota viihdyttävä arktinen elämys ja tuoda pohjoisen mystiikkaa turisteille vain 40 kilometrin päässä Helsingistä. Nyt Arctic Expedition toimii neljättä talvikautta yrityksenä.

Arctic Expeditionin asiakkaista valtaosa on ulkomaalaisia. Kumppanin kanssa voidaan järjestää kuljetuspalvelu hotellin ovelta ovelle. Suurin osa on tavallisia matkailijoita, jotka Tapio käy hakemassa läheiseltä bussipysäkiltä. Osa tulee omilla autoillaan. ”Lapista ei löydy vastaavaa kokonaisuutta, jossa voit tulla kahden tai kolmen tunnin koiravaljakkoajelulle, sitten illalla jääkiekkomatsiin tai vaikka oopperaan. Tänne voi piipahtaa myös vaikka lentojen välissä”, Tapio huomauttaa.

Koiravaljakkotoiminta on ympärivuotista, sesonki osuu joulu- ja maaliskuun väliin. Liian kuumalla, eli yli viidentoista asteen lämpötilassa, koirat eivät saa juosta, mutta treenaus ja koirien huolto on jatkuvaa. Kesällä voidaan tehdä vaikkapa opastettuja husky hike -kävelyjä tai keskiyön ajeluita.

ERÄMAA ELÄMYKSENÄ

”Olen liikkunut luonnossa koko elämäni. Olin lapsena Turussa partiossa, ja kun esikoinen tuli sopivaan ikään, olin mukana perustamassa 2004 Nuuksion Eräkarhut -lippukuntaa. Yhdeksän vuotta sitten meille tuli ensimmäinen husky. Nyt koiria on 14”, Tapio kertoo.

Matkailijoita tulee ympäri maailman: USA:sta ja Brasiliasta Singaporeen, Uudesta-Seelannista ja Australiasta Venäjälle. Asiakkaista lähes sata prosenttia on ulkomaalaisia, monelle jo metsän hiljaisuus ja jäätyneellä järvellä kävely on elämys. Tapio kuvailee liiketoimintaideaansa: ”Olennaista on tutustuminen koiriin, rapsuttelu, luottamuksen luominen ihmisen ja koiran välille. Ajotapahtumassa koirat vetävät sulan maan aikaan kärryllä ja lumessa reellä, ja usein asiakkaatkin saavat itse ajaa vähän matkaa. Reitti vie järven rannalle, missä tarjolla on nokipannukahvit, ja räiskäleiden tai makkaran paiston lomassa jutellaan ihmisten kotimaasta sekä Suomesta. Usein asiakkaat haluavat vielä auttaa koirien hoitamisessa mukavan retken jälkeen.”

Tapio kuvailee työn hyviä puolia: ”Motivoi, kun näkee iloisia ja tyytyväisiä ihmisiä. Pääsen tapaamaan ihmisiä ympäri maailman, tässä on itsekin ikään kuin lomamoodissa.”

”Olen tavannut mahtavia ihmisiä, mutta ehkä mieleenpainuvin tilaisuus oli suomalaisen pariskunnan häät. He menivät naimisiin jäällä Haltian edessä, matkalla valkoisiin turkiksiin kääriytynyt morsian istui valjakon kyydissä ja mustiin turkiksiin verhoutunut sulhanen ajoi”, Tapio muistelee.

www.arcticexpedition.fi

Juttu on julkaistu Business Espoo 2017-lehdessä, jota pääsee lukemaan myös verkossa >

Teksti: Kati Halonen Kuva: Jari Hudd