YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Yhteistyösopimuksen, elinvoimalupauksen, allekirjoittivat Porvoon yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja Patrik Björkman (oik.), apulaiskaupunginjohtaja Fredrik von Schoultz ja elinkeinopäällikkö Elina Duréault. kuva: Mika Laine
12.1.2023 klo 14:43
Uutinen

Askel kohti parempaa yhteistyötä – Porvoon Yrittäjät ja Porvoon kaupunki virallistivat suhteensa sopimuksella

Uudenmaan Yrittäjät julkaisi viime vuoden lopulla Yrittäjälipun. Uudenmaan Yrittäjien alueen kunnat voivat sen avulla osoittaa olevansa hyvä paikka yrittää. Nyt Uudenmaan Yrittäjät alkaa seurata, mitä kunnissa tapahtuu, ja miten kunnat yhdessä yrittäjien ja yrittäjäyhdistysten kanssa elinvoimaisuuttaan kasvattavat.

Nyt julkaistava, lyhennetty artikkeli on alunperin julkaistu Itäväylässä 20.12.2022.

Askel kohti parempaa yhteistyötä – Porvoon Yrittäjät ja Porvoon kaupunki virallistivat suhteensa sopimuksella

PORVOO Porvoon Yrittäjät ry ja Porvoon kaupunki ovat yhdessä astuneet yhteistyössään askeleen eteenpäin. Osapuolet ovat solmineet elinvoimalupauksen Porvoon Yrittäjien aloitteesta tälle valtuustokaudelle.

– Kyse on tahtotilapaperista, johon ei ole merkitty mitä me (yrittäjäyhdistys) haluamme. Paperia on tehty yhdessä apulaiskaupunginjohtajan ja elinkeinopäällikön kanssa, hallituksen puheenjohtaja Patrik Björkman sanoi.

Hän kutsui paperia yhteistyösopimukseksi siitä, että teemme asioita ja pidämme niitä päätöksenteon valmistelussa esillä.

– Halusimme tehdä yksinkertaisen sopimuksen, jossa ei ole liikaa mittareita, mutta sitouttaa molempia osapuolia.

– Yhteistyötä on ollut jo pitkään. Nyt paperilla haluamme osoittaa, että olemme myös sitoutuneet siihen, Porvoon Yrittäjien hallituksen nykyinen puheenjohtaja Patrik Björkman sanoi.

Yhteistyötä tehty pitkään, paperi vahvistaa sitoutumisen

Molempia osapuolia tyydyttävää sopimusta on työstetty noin vuoden päivät. Ajatus sopimuksesta on muhinut jo hieman

– Rehellisesti voin sanoa vuosia sitten ajatelleeni, että tällainen yhteistyösopimus yrittäjäjärjestön ja kaupungin kanssa ei olisi edes mahdollista kirjoittaa. Näin ne ajat muuttuvat, Björkman iloitsi työstä, joka jäi hänen viimeisekseen puheenjohtajana.

Yrittäjäyhdistyksen uusi hallitus ja myös kaupungin organisaatio pääsevät tekemään työtä sopimuksen kanssa heti ensi vuoden alusta.

– Tämä on hieno yhteinen askel, jonka otamme. Mehän olemme yrittäjäjärjestön kanssa tehneet hyvinkin tiivistä yhteistyötä, jota koronan alkuvaiheissa tiivistettiin entisestään kriisin ja sen hoitamiseksi tarkoitettujen tukien myötä, apulaiskaupunginjohtaja Fredrik von Schoultz sanoi.

Yhteistyöhön kuuluu muun muassa yhteinen kehittämisryhmä, joka tapaa säännöllisesti.

Yhteistyösopimuksen syntyyn ei liittynyt apulaiskaupunginjohtajan mukaan suurta dramatiikkaa.

– Haluamme, että tietoa liikkuu suuntaan jos toiseen. Haluamme, että yrittäjäjärjestö tietää, mitä kaupunki hankkii ja tulee hankkimaan, apulaiskaupunginjohtaja Fredrick von Schoultz totesi.

Elinvoimalupauksia allekirjoitettu muutamissa kunnissa

Sopimus on porvoolaisittain historiallinen, mutta vastaavia elinvoimalupauksia on allekirjoitettu muutamissa maamme kunnissa.

– Kirkkonummella sopimus solmittiin muutama viikko sitten ja Lohjalla sopimus tullaan myös tekemään, Björkman kertoo.

Hän korostaa, että Porvoon-sopimus ei ole kopio mistään, vaan se on laadittu puhtaalta paperilta paikallisista lähtökohdista.

– Suomen Yrittäjillä on tahtotila saada mahdollisimman moni kunta allekirjoittamaan vastaavanlaisen sopimuksen.

Björkmanin tietojen mukaan Porvoossa ei vastaavaa yhteistyösopimusta ole tehty koskaan.

– Paperi virallistaa poliittisten päättäjien suutaan sen, että teemme paljon asioita yhdessä.

Björkmanin mukaan sopimus nostaa esille muun muassa kuntabarometrin hyödyntämisen.

– Se on työkalu, joka käytetään kehittämistyössä yhdessä kaupungin ja kehitysyhtiö Posintran kanssa.

Yrittäjäyhdistys huolissaan elinkeinoasioiden siirrosta

Väistyvän puheenjohtajan mukaan yrittäjäyhdistys on vähän huolissaan siitä, että elinkeinoasiat siirtyvät pois kaupungin kehityksestä uuteen, ensi vuoden alussa aloittavaan elinvoimalautakuntaan.

– Siellä on paljon muun muassa tonttipolitiikkaa, kaupungin kehitystä, miten kadut ja tiet palvelevat kivijalkamyymälöitä sekä missä ovat pysäköintipaikat. Suhtaudumme hiukan kriittisesti organisaatiouudistukseen, Björkman sanoo.

Elinvoimalautakunta on todellinen superlautakunta, jonka päätöksenteon agendalle tulevat kuulumaan sivistys- ja nuorisotoimintaan kuuluvat asiat.

– Emme näe esimerkiksi kirjastopalveluiden ja museon tärkeyttä elinkeinoasioiden kannalta merkittävänä. Toisaalta työllisyys ja toisen asteen koulutus ovat yrittämiselle tärkeitä.

Yrittäjäyhdistys pyrkii kaupungin ja Posintran kanssa saamaan aikaiseksi yhteisen foorumin, jonka avulla kaupunkikehitys ja elinvoima-asiat saataisiin nivottua yhteen.

Business Porvoo lanseerataan ensi helmikuussa

Elinkeinopäällikkö Elina Duréault pitää nyt allekirjoitettua kirjallista sopimusta hyvänä jatkumona sille yhteistyölle, jota kaupunki ja yrittäjäyhdistys on tehneet jo pidemmän aikaa.

– Nyt allekirjoitettu paperi tosi hienolla tavalla tuo esille sen, että kaupungissa halutaan satsata toimintaedellytysten luomiseen yritystoiminnalle. Siihen tämä on hyvä päänavaus, hän iloitsi.

Duréaultin mielessä siintää jo ensimmäinen konkreettinen askel, Business Porvoo.

– Kyse on paikallisesta yhteistyömallista, joka tarjoaa aloittaville ja uusille yrityksille muun muassa perustietoa, koulutuksia ja henkilökohtaista valmennusta liiketoiminnan kehittämiseen

Porvooseen yhdessä yrittäjien kanssa räätälöitävään toimintaan on haettu mallia Helsingin kaupungissa toimivasta Business Helsingistä. Business Porvoon verkkosivut ovat työn alla ja ajatus lanseerataan 2.2.2023.

– Muissa kaupungeissa toiminnasta vastaa julkinen taho, kaupunki. Itse koen tärkeänä, että toiminnassa ovat mukana myös yrittäjät, jolloin syntyy aito vuorovaikutus – ja toiminta lähtee alhaalta päin.

Porvoon kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jorma Wiitakorpi (kok.) ja kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mikaela Nylander (r.) tulevat myöhemmin allekirjoittamaan sopimuspaperin luottamushenkilöiden edustajina.

SOPIMUS

Porvoon kaupungin ja Porvoon Yrittäjät ry:n elinvoimalupaus:

Porvoon kaupunki ja Porvoon Yrittäjät ry ovat solmineet elinvoimalupauksen tälle valtuustokaudelle. Tällä lupauksella kaupunki sitoutuu yhdessä yrittäjäyhdistyksen kanssa edistämään yrittäjäystävällistä ilmapiiriä sekä vahvistamaan elinvoimaisuutta. Yhdessä voimme huolehtia siitä, että kaupunkimme veto- ja pitovoima vahvistuvat.

Yhdessä olemme sopineet, että panostamme alla mainittujen painopistealueiden edistämiseen. Yhteisillä tavoitteilla ja aktiivisella seurannalla haluamme konkreettisesti parantaa yritysten toimintaedellytyksiä, mikä vahvistaa kaupungin elinvoimaisuutta. Painopistealueiden toteutumista seurataan jokavuotisten tapaamisten yhteydessä kaupungin edustajien ja yrittäjäyhdistyksen välillä.

Yhteiset painopistealueet unelmien kotikaupungissa:

1. Toimiva vuoropuhelu: Kaupunki ja yrittäjäyhdistys sitoutuvat käymään aktiivista vuoropuhelua yrityskentän kanssa. Vuoropuhelun keinoista sovitaan yhdessä.

2. Katu-, liikenne- ja kaupunkisuunnittelu: Kaupungin elinvoimaa tukevassa katu-, liikenne- ja kaupunkisuunnittelussa aktiivinen vuorovaikutus ja yhteisesti ymmärretyt lupaprosessit ovat valmistelun lähtökohtia.

3. Yrittäjämyönteiset hankinnat: Kaupunki pyrkii tekemään hankintoja sellaisina kokonaisuuksina, jotka mahdollistavat mikro- ja pk-yritysten osallistumisen kilpailutuksiin. Markkinavuoropuheluja käydään mahdollisimman kattavasti.

4. Yritysvaikutusten arviointi: Päätöksenteossa otetaan huomioon vaikutukset yritysten toimintaedellytyksiin.

5. Yrittäjyyteen kannustamminen ja Kuntabarometrin hyödyntäminen: Kaupunki ja yrittäjäyhdistys sitoutuvat edistämään yrittäjämyönteistä ilmapiiriä. Seuraamme Kuntabarometrin tuloksia ja laadimme toimenpiteitä tulosten pohjalta.