Asuntokauppa on madellut yli 25 prosenttia edellisvuotta matalammalla heinä-elokuussa.
13.10.2023 klo 11:06
Uutinen

Asuntojen, kiinteistöjen ja arvopapereiden varainsiirtoveron alennukset tulevat voimaan heti – ”Asuntokauppa saa toivottua tukea”

Verohallinto kertoo, että asuntojen, kiinteistöjen ja arvopapereiden varainsiirtoveron alennukset tulivat voimaan 12.10.2023. Verohallinto siis palauttaa liikaa maksetun varainsiirtoveron korkoineen ensi vuonna niille asiakkaille, jotka tekevät kauppoja loppuvuoden aikana.

Asuntojen, kiinteistöjen ja arvopapereiden kaupan verokanta on laskemassa vuodenvaihteessa, jos lakimuutos tulee voimaan. Verohallinto kertoo, että alennus tuli käytännössä voimaan jo 12.10.2023.

– Veromuutoksen voimaantulo välittömästi on järkevää veropolitiikkaa, koska muussa tapauksessa asuntokaupoilla tilanne jäätyisi entisestään veron alennusta odoteltaessa. Asuntokauppa saa toivottua tukea, ainakin loppuvuonna, Suomen Yrittäjien pääekonomisti Juhana Brotherus sanoo.


Tyypillisessä 200 000 euron arvoisen omakotitalon kaupassa veronlasku tarkoittaa 2 000 euron säästöä, mikä on liki keskituloisen palkansaajan kuukausipalkka verojen jälkeen, Brotherus havainnollistaa muutosta.

Käytännössä ne Verohallinnon asiakkaat, jotka ostavat asunnon, kiinteistön tai arvopapereita 12.10.2023 tai sen jälkeen, tulevat siis myös hyötymään uusista alennetuista verokannoista.

Liikamaksujen palautus korkoineen tapahtuu automaattisesti. Loppuvuonna varainsiirtovero siis maksetaan ja ilmoitetaan oma-aloitteisesti nykyisten prosenttien
mukaisesti, mutta Verohallinto tekee palautukset takautuvasti.

– Verokanta määräytyy sitovan sopimuksen allekirjoituspäivän perusteella, lakiasiainjohtaja Matti Merisalo Verohallinnosta sanoo.

Verohallinto palauttaa liikaa maksetut varainsiirtoverot automaattisesti korkoineen ilman eri hakemusta, Verohallinto sanoo tiedotteessaan.

Asunontokauppa matelee

Yrittäjien Brotheruksen mukaan varainsiirtovero vähentää asuntokauppaa kansainvälisen ja kotimaisen tutkimuksen perusteella. ”Muuttoveroa” on aiheellisesti kritisoitu, Brotherus sanoo.

Hallitus on esittänyt, että kiinteistöjen varainsiirtovero alenee neljästä prosentista kolmeen prosenttiin ja asunto- ja kiinteistöosakkeiden kahdesta prosentista 1,5 prosenttiin. Muiden arvopapereiden varainsiirtovero alenee nykyisestä 1,6 prosentista 1,5 prosenttiin. Jos laki vuodenvaihteessa hyväksytään, sitä sovelletaan torstaista 12.10 lähtien.

Asuntokauppa on madellut yli 25 prosenttia edellisvuotta matalammalla heinä-elokuussa. Samaan aikaan uudisrakentaminen on supistunut vieläkin voimakkaammin.

– Kaupan saaminen liikkeelle auttaa työvoiman liikkuvuudessa, rakennusalan ongelmissa ja asuntomarkkinoiden toipumisessa, Brotherus sanoo.

Ensiasunnon ostajalla kiire, jos haluaa ostaa verovapaasti

Ensiasunnon verovapaus poistuu vuodenvaihteessa. Ensiasunnon ostajilla on reilu kaksi kuukautta aikaa ostaa asunto verovapaasti.

Lakia sovellettaisiin sen voimaan tulosta eli 1.1.2024 lähtien, Verohallinto sanoo tiedotteessaan.
Vuonna 2023 tehdyt ensiasuntojen kaupat ovat vielä verottomia.


Myös tämä on järkevää veropolitiikkaa ja vauhdittaa osaltaan asuntokauppaa loppuvuonna, Yrittäjien Brotherus sanoo.


− Jos kauppakirja on allekirjoitettu viimeistään 31.12.2023, ensiasunnosta ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa. Ensiasuntojen osalta lakia ei sovelleta takautuvasti, eli tänä vuonna on vielä reilu kaksi kuukautta aikaa ostaa ensiasunto verovapaasti, Verohallinnon Merisalo sanoo.

Eeva Pesonen