Tuore data kertoo: Asuntokaupassa piristymisen merkkejä
Vanhojen asuntojen kauppa piristyi marraskuussa. Kuva: Getty Images
12.12.2023 klo 12:50
Uutinen

Asuntokauppa piristyi, kun vanhojen asuntojen ostajat palasivat – Näin nopeasti yksiöt myytiin pääkaupunkiseudulla

Nordea ennustaa kauppamäärien laskevan jälleen ensi vuoden alussa.

Vanhojen asuntojen kauppa näyttää piristyvän kuukausia kestäneen hiljaiselon jälkeen. Edellisvuoteen verrattuna kauppamäärät kasvoivat pääkaupunkiseudulla noin viidenneksellä. Tampereella määrä kasvoi eniten, 44,3 prosenttia. Kauppa kävi hyvin myös Turussa (+27,0 prosenttia), Helsingissä (+25,7 prosenttia) sekä Kuopiossa (+25 prosenttia).

– Asuntokauppoja tehtiin marraskuussa lukumääräisesti eniten kuluneen vuoden kuukausista. Edellisen kerran asuntokauppoja tehtiin enemmän kuukaudessa vuoden 2022 syyskuussa. Hallituksen lokakuussa tekemä varainsiirtoveromuutos ja EKP:n päätös olla nostamatta ohjauskorkoja toivat lisää aktiivisuutta asuntokauppaan, Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton toimitusjohtaja Tuomas Viljamaa perustelee.

Tiedot perustuvat Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton ylläpitämään KVKL Hintaseurantapalveluun, jossa raportoitiin marraskuussa yhteensä 4 524 kpl vanhojen asuntojen kauppaa. 

Omakotitalokauppa liikahti

Käytettyjen kerrostaloasuntojen keskimääräiset neliöhinnat nousivat palvelun datan perusteella keskimäärin 0,5 prosenttia marraskuussa (pääkaupunkiseutu) ja 5,2 prosenttia muissa suurissa kaupungeissa, kun vertailukohteena oli edeltävä lokakuu.

Myyntiajoissa ei sen sijaan raportoitu merkittävää muutosta. Keskimääräiset myyntiajat pääkaupunkiseudun käytetyissä kerrostaloasunnoissa pysyivät samana (92 päivää) kuin lokakuussa. Muualla Suomessa myyntiajat lyhenivät 110 päivään. Omakotitaloissa myyntiajat pitenivät sekä pääkaupunkiseudulla (130 pv) että muualla Suomessa (134 pv).

– Tämä kertoo siitä, että pitkään myynnissä olleita omakotitaloista tehtiin marraskuussa kauppoja, Viljamaa sanoo.

Uudiskohteissa ei vielä piristymistä

Uudiskohteiden kaupassa ei nähty vielä marraskuussa merkittävää piristymistä. Vantaalla ja Jyväskylässä tosin myytiin uudiskohteita enemmän kuin vuosi sitten.

– Varainsiirtoveroihin kohdistuvat muutokset ovat lisänneet kiinnostusta, mutta se ei vielä merkittävästi näy asuntokaupassa. Hallituksen on kuitenkin syytä selvittää hallitusohjelman mukaisesti tarkasti varainsiirtoveron vaikutukset. Varainsiirtovero on syytä poistaa kokonaan haitallisena muuttoverona. Jo varainsiirtoveroon tehty kevennys lisää työn perässä muuttoa ja näkyy vahvempana työllisyytenä alueilla, joissa on työpaikkoja. Varainsiirtoveron poistaminen on siten myös järkevää työllisyyspolitiikkaa, Viljamaa jatkaa.

Pääkaupunkiseudulla käytetyt yksiöt myytiin marraskuussa keskimäärin 83 päivässä, kaksiot 86 päivässä ja kolmiot sekä neliöt 102 päivässä. Yksiöiden kaupanteko vei Vantaalla 75 päivää, Helsingissä 80 päivää ja Espoossa 114 päivää.

Nordea: Kauppamäärät laskevat vuoden alussa

Pankkikonserni Nordea kertoo vastaavasta kehityksestä asuntomarkkinoilla. Pankki odottaa asuntokaupan käyvän joulukuussa selvästi viime vuotta vilkkaammin.

Nordean asuntomarkkinakatsauksen mukaan kauppamäärät laskevat ensi vuoden alussa, mutta koko vuoden tilanne näyttää tätä vuotta paremmalta. Taustalla ovat odotukset korkojen laskusta.

Tulevan vuoden korko-odotuksia heijasteleva 12 kuukauden euribor on laskenut syyskuun 4,2 prosentin huippulukemista joulukuun alun 3,7 prosenttiin. Nordean mukaan markkinoilla hinnoitellaan tällä hetkellä jopa 1,35 prosenttiyksikön ohjauskoron laskua ensi vuodelle. 

– Korkojen nousu on dominoinut viimeisen vuoden aikana asuntojen hintakehitystä, joten korkojen laskun voidaan olettaa nostavan asuntohintoja ensi vuonna. Hintojen nopeaa nousua ei kuitenkaan ole näköpiirissä, Nordean ekonomisti Juho Kostiainen sanoo.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus