Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Auri Kananen ei hätkähdä likaisimmastakaan asunnosta. Kuva Tommi Anttonen

Kansainvälinen sometähti Auri Kananen käärii törkyisistä asunnoista jättitulot – ”Erästä kotia sanoin horror houseksi”

Siivouskuningattareksi tituleerattu Auri Kananen siivoaa kaatopaikalta näyttäviä koteja ilmaiseksi, videoi työnsä someen ja tekee sillä huimat tulot. Suomalaiskotien törkyisyys ei enää hätkähdytä, ja hän etsii ulkomailta vielä likaisempia asuntoja.

Kuka tällaista olisi osannut edes tavoitella, kysyy Auri Kananen. Hän tarkoittaa, ettei hänellä ollut erityisiä tavoitteita uransa alussa, eikä niitä ole edelleenkään. Aloittaessaan hän ei päättänyt tulla siivoamalla miljoonien seuraamaksi sometähdeksi.

– Haluan edelleen toimia päivä kerrallaan.

Pirkanmaalla asuvasta Kanasesta on tullut parissa vuodessa maailmanlaajuinen tähti Instagramissa, Youtubessa, Facebookissa ja TikTokissa. Häntä kysellään siivouskeikoille ulkomaille, ja pian hänet nähdään televisiossa Master Cleaners Suomi -ohjelmassa. Kanasen yrityksen liikevaihto hipoo miljoonaa. 

Hän on saavuttanut kaiken siivoamalla tuntemattomien ihmisten todella likaisia asuntoja. Kanasen Instagram koostuu kuvista ja videoista, joissa hän hymyilee järkyttävien roskakasojen keskellä ja taikoo kiiltävän puhtaaksi niin kuonaiset keittiöt kuin saastaiset vessat. Eikä nyt puhuta mistään pöydälle laskeutuneesta hennosta pölykerroksesta, vaan vuosikausien ajan kertyneestä liasta ja roskasta.

– Erästä kotia sanoin horror houseksi. Siellä oli rottia ihan sikana, eivätkä asukkaat olleet päässeet keittiöönsä kolmeen vuoteen. Roskia oli joka puolella melkein rintaan asti. Se on ollut yksi parhaista, ihan huippu, Kananen intoilee.

Kananen videoi työnsä miljoonille seuraajilleen.

Toleranssi nousee

Itseään siivouskuningattareksi tituleeraava Kananen rakastaa likaa. Hän kertoo, että nälkä on kasvanut syödessä. Pari vuotta sitten hän siivosi sellaisia koteja, joihin hän ei enää koskisi, koska ne ovat tylsiä, liian siistejä. 

– Mikään ei oikein enää hätkähdytä. Olenkin alkanut siivota ulkomailla, että löytäisin vielä likaisempaa.

Kanasta kiehtoo liassa se, mitä aika on tehnyt, ja mitä hän itse voi tehdä.

– Lika kiinnostaa sitä enemmän, mitä pidempään se on seissyt paikoillaan. Se on vähän kuin haaste. On todella kaunista, kun voin poistaa sen minuuteissa.

Kanasen rakkaus välittyy myös some-videoista. Hän ei arastele nostella jääkaapista pois jopa vuosien ajan mädäntyneitä maitopurkkeja tai mustuneita kananmunakennoja, ja tarttuu ilolla lavuaarissa muhiviin hiuspesäkkeisiin.

Ajan – ja ötököiden – syömä kananmunakenno.

Kanasen äiti on pitkän linjan siivousalan yrittäjä. Yläasteella siivousala alkoi kiinnostaa myös Kanasta, ja hän kävikin TET-harjoittelussa siivoamassa. Lukion jälkeen hän pääsi Mikkelin ammattikorkeakouluun opiskelemaan siivousalan restonomiksi. Kananen suoritti tutkinnon monimuoto-opintoina. Se tarkoitti, että hän kävi koulussa kerran kuukaudessa. Samaan aikaan hän teki töitä siivousfirmassa ensin palveluohjaajana, sitten esihenkilönä.

Kanasen ura kansainvälisenä siivousguruna alkoi vähän vahingossa, kun eräs yksinhuoltajaäiti sattui pyytämään Kanasta luokseen siivoamaan. Naisen aviomies oli tehnyt itsemurhan, eikä kolmen lapsen äidillä ollut voimia pitää kotia siistinä. Kananen siivosi asunnon ja latasi aiheesta videon TikTokiin.

– Julkaisin sen videon, ja pian tuli toinen siivottava asunto ja video. Sitten kolmas ja neljäs. Sitä on vain jatkunut.

Isot sponsorit

Puolen vuoden ajan Kananen siivoili likaisia koteja omaksi ilokseen ja teki niistä videoita someen. Hän ei saanut palkkaa asunnoissa asuvilta, eikä hänellä ollut sosiaalisen median tuloja. Samalla hän kävi päivätöissä siivousfirmassa, jossa oli tuolloin työskennellyt melkein 10 vuotta. 

Kananen oli ladannut ensimmäisen siivousvideonsa TikTokiin kesällä 2020. Syksyllä hän alkoi saada yhteistyöpyyntöjä ympäri maailmaa. 

– Äitini sanoi, että nyt pistetään osakeyhtiö pystyyn. Ei mitään toiminimeä, vaan osakeyhtiö. Ajattelin, että siitä voisi saada jotain lisätienestiä, joten yksi päivä sitten perustimme sen.

Marraskuussa 2022 Aurika Cleaning Oy:n liikevaihto oli noin 800 000 euroa. 

Kova tulos on tehty pelkästään sosiaalisen median markkinoinnilla, some-videoiden mainoksista saatavilla rahoilla.

– En silti keskity numeroihin, vaan ydintekemiseen, eli siivoamiseen. 

Kananen siivoaa koteja edelleen ilmaiseksi. Avuntarvitsijat löytävät hänet niin somesta kuin hänen kotisivuiltaan. Kanaselle voi lähettää kuvan asunnostaan ja kertoa tarinansa. Niiden perusteella hän päättää, minkä asunnon ottaa työn alle.

Kanasella on kaksi vakituista sponsoria, Sini-tuote sekä Amerikan ja Euroopan Scrubb Daddyt, siivousintoilijoiden hehkuttamat pesusienet.

– Lisäksi kanadalainen managerini myy välillä jotain mainoksia videoiden väliin. Yritykseni saa suurimmat tulonsa Youtubesta ja Facebookista, Kananen kertoo.

Kanasen Facebookia pyörittää amerikkalainen firma, sillä toisin kuin Suomessa, Amerikassa Facebook maksaa sisällöntuottajille. Muita some-kanaviaan Kananen hoitaa itse.

– Se on oikeastaan työni. Siivoan kerran viikossa, ja se on oma rentoutuspäiväni, muuten hoidan somea.

Mielenterveysongelmat näkyvät

Sosiaalinen media videoineen ruokkii itse itseään, ja mitä enemmän Kananen on esillä julkisuudessa, sitä helpommin ihmiset löytävät hänet. Kananen on kahden ja puolen vuoden aikana siivonnut keskimäärin yhden asunnon viikossa, eli tähän mennessä niitä on kertynyt yli sata. Hän on käynyt siivoamassa myös ulkomailla.

– Likaisin koti oli ehkä Sveitsissä. Siellä oli kylppäri, jonka olisi pitänyt olla valkoinen, mutta se oli ihan pikimusta. Se oli aivan ihana!

Kanasella on tietyt kriteerit sille, millaisen asunnon hän ottaa siivottavakseen. Pelkkä tavaroiden hamstraus ei ole riittävä peruste.

– Hamstraus ja lika ovat eri asioita. Katson totta kai myös vähän ihmisen tarinaa, mutta likaa ja roskaa pitää olla, ei tavaraa.

Jos olisin tosi herkkä, en voisi tehdä tätä.

Auri Kananen

Roskavuorten kyllästämiä koteja katsoessa ei voi olla ajattelematta siellä asuvien mielenterveyttä. Eivätkä asukkaat olekaan henkisesti kunnossa. On syrjäytyneisyyttä, erilaisia mielisairauksia, masennusta ja alkoholismia. Asukas on saaneet otetuksi yhteyttä Kanaseen yleensä siksi, että on paremmassa kunnossa, mutta voimia varsinaiseen siivoamiseen ei vielä ole.

– Kyllähän he kärsivät kodeissaan. Monesti valot voivat olla sammutettu, tai joku ovi kiinni, koska asukkaita ällöttää. Voi olla, että kotona ei voi kuin istua sohvalla, ja lika vain kasvaa ympärille.

Kanasen päällimmäinen motivaatio on löytää likaa. Sen jälkeen tulee ihmisten auttaminen.

– Lika edellä mennään. Se on se juttu. Olen yhdistänyt kaksi lempiasiaani, siivouksen ja ihmisten auttamisen.

Kananen kuvailee itseään empaattiseksi, muttei kovin herkäksi. Hän on työskennellyt myös kriisipuhelimessa, ja kuullut sielläkin kaikenlaisia kohtaloita.

– Jos olisin tosi herkkä, en voisi tehdä tätä, sillä näen joka viikko jonkin surkean kohtalon. Tiedän kuitenkin, ettei voivottelu ei auta ketään. Ihminen pystyy selviytymään aivan uskomattomista asioista. Ajattelen, että kiitos, kun kerroit tarinasi, nyt autan sinua.

Usein Kanasen veli Santeri auttaa häntä kuvauksissa.

Vauhdilla Chicagoon

Kananen ei oikeastaan välitä siitä, mitä asunnoille tapahtuu sen jälkeen, kun ne on siivottu kerran kunnolla. Toiset jaksavat ylläpitää siisteyttä ja saattavat kertoa tilanteestaan Kanaselle muutaman kuukauden kuluttua. Toisista hän ei kuule enää koskaan.

– En vaadi minkäänlaista siistiyden ylläpitoa asiakkailta.

Kananen on jo laajentanut toimintaansa ulkomaille, ja tulevaisuudessa tarkoitus olisi etsiä yhä likaisempia koteja pitkin maailmaa. Helmikuun alussa hän lähtee siivoamaan Saksaan, maaliskuun alussa Chicagoon. Voisi kuvitella, että ainakin suurkaupungista löytyisi ties millaisia asuntoja. Kananen kuitenkin sanoo, että likaisten kotien löytäminen on yllättävän vaikeaa.

– Tiedän, että niitä on vaikka kuinka paljon, niin Suomessa kuin ulkomailla, mutta miten ne ihmiset tavoitetaan? On esimerkiksi todella paljon vanhuksia, jotka eivät ole kuulleetkaan minusta.

Lika edellä mennään. Se on se juttu.

Auri Kananen

Kananen arvioi, että mitä enemmän hän on esillä, sitä varmemmin hänet tavoitetaan. Hän on myös ottanut yhteyttä kirkkohin ja järjestöihin sekä yrittänyt levittää tietoisuutta niiden kautta.

Kanasen apurina siivouksessa toimi pitkään hänen ex-puolisonsa Sami Salminen, mutta joulukuussa 2022 Kananen kertoi heidän erostaan. Kananen näki, että he olivat liian erilaisia jatkaakseen yhdessä. 

– Kävimme yhdessä ulkomailla siivoamassa, ja hänkin oli innostunut. Olen kiitollinen, että hän on auttanut kaikessa.  

Kanaselta ei kuitenkaan puutu apureita. Hän saa jatkuvasti seuraajiltaan viestejä, joissa nämä tarjoutuvat auttamaan. Myös Kanasen veli on usein mukana siivouskeikoilla.

– Mukaantulijoista ei ole pulaa. Tykkään myös siivota yksin, saa vaikka kuunnella jotain hyvää podcastia ja vain siivota. 

Tulevaisuuttaan Kananen ei tosiaan suunnittele mitenkään.

– Siivoilen maailmaa. Elän koko ajan unelmaani.

Edit 2.3.2023 klo 10.50: Otsikon sitaatti vaihdettu

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Kaisu Puranen