24.1.2020 klo 11:12
Uutinen

Avoimia työpaikkoja viidennes lisää

Kanta-Hämeessä työttömyys väheni edelleen vuoden takaiseen verrattuna. Maakunnassa työttömiä työnhakijoita oli 268 vähemmän kuin vuosi sitten. Myönteinen kehitys selittyy pitkälti työikäisen väestön vähentymisellä.

Hausjärvi, Loppi ja Hattula nousevat jälleen palkintopallille alhaisen työttömyysasteen mittareilla. Hausjärvi oli ainut kunta, jossa työttömyysaste oli alle viisi prosenttia (4,9 %). Vaikka Loppi (5,7 %) oli edelleen kakkossijalla, nousi työttömyysaste 0,4 prosenttiyksiköllä vuoden takaiseen.

Kanta-Hämettä on koetellut väestön vähentyminen. Viime vuonna kaksi kaupunkia jäi niukasti muuttovoiton puolelle. Myönteistä väestönkehitystä vilautelleet Hämeenlinna ja Riihimäki petrasivat myös työllisyydessä. Hämeenlinnassa oli 157 ja Riihimäellä 61 työtöntä työnhakijaa vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Työtä julkisista hankinnoista

– Työttömyys on vähentynyt erittäin vähän. 0,1 prosenttiyksikön kehitys voidaan selittää negatiivisella väestönkehityksellä, joten tulokset edustavat säilyvyyttä ei kehittymistä, Juha Haukka toteaa.

– Positiivista on uusien työpaikkojen määrän merkittävä kasvu hämäläisissä pienyrityksissä. Tätä kehitystä meidän tulee vaalia vahvalla paikallisella elinkeinopolitiikalla ja esimerkiksi suuntaamalla julkisia hankintoja tukemaan paikallista työtä, Haukka summaa.

Uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin TE-toimistoon joulukuussa 2500, eli viidennes enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Työpaikoista 83 prosenttia oli yrityksissä. Paikkoja oli eniten palvelu- ja myyntityöntekijöiden (591), prosessi- ja kuljetustyöntekijöiden (463) sekä rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöiden (414) ammattiryhmissä.