19.2.2018 klo 13:51
Uutinen

Avoimien työpaikkojen määrä kasvoi – työntekijöitä vaikea löytää

Avoimista työpaikoista peräti 54% oli vaikeasti täytettäviä, kertoo Tilastokeskus. Sama viesti tuli viime viikolla Pk-yritysbarometrista.

Avoimia työpaikkoja oli Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2017 viimeisellä neljänneksellä 37 200, vuotta aiemmin määrä oli 26 400. Koko vuonna 2017 avoimia työpaikkoja oli keskimäärin 41 600, mikä on 22 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna.

Avoimien työpaikkojen määrä kasvoi vuodentakaiseen verrattuna eniten Etelä-Suomen suuralueella. Kasvu oli suurinta toimialaryhmissä teollisuus, kaivostoiminta ja muu teollinen toiminta (+ 3 100) sekä julkinen hallinto, koulutus, terveys- ja sosiaalipalvelut (+ 2 800).

Avoimista työpaikoista 54 prosenttia oli työnantajan oman arvion mukaan vaikeasti täytettäviä, kun vuotta aiemmin vastaava osuus oli 50 prosenttia. Vaikeasti täytettäviksi koettuja työpaikkoja oli paljon esimerkiksi teollisuuden ja kaupan alojen toimipaikoissa.

”Osaavan väen puute on kasvun este”

– Työvoiman saatavuus on kasvava ja merkittävä ongelma monelle pk-yritykselle. Yli puolet pk-yrityksistä sanoo, että osaavan henkilökunnan saatavuus joko estää tai rajoittaa yrityksen kasvua, totesi Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen viime torstaina Pk-yritysbarometrin julkistamistilaisuudessa.

Pahin työvoimapula on Varsinais-Suomessa, pääkaupunkiseudulla ja Pohjanmaalla.

– Rakentamisessa joka viides yritys kokee, että osaavan väen puute on merkittävä kasvun este. Palveluissa niin kokee noin joka seitsemäs ja teollisuudessa joka kahdeksas. Rakentamisessa vain alle 30 prosenttia kokee saavansa riittävästi osaavaa työvoimaa. Teollisuudessakin selvästi alle puolet yrityksistä kokee saavansa riittävästi osaavaa väkeä, sanoo Mikael Pentikäinen.

Kevään 2018 Pk-yritysbarometri perustuu 4 800 pk-yrityksen vastauksiin. Suomen Yrittäjät, Finnvera sekä työ- ja elinkeinoministeriö tekevät kaksi kertaa vuodessa Pk-yritysbarometrin, joka kuvaa pienten ja keskisuurten yritysten toimintaa ja taloudellista toimintaympäristöä.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi