16.2.2017 klo 09:41
Uutinen

Ay-palatsien valta pitää saada murenemaan, sanoo Hjallis

Eduskunnassa jättämässään sidonnaisuusilmoituksessa kansanedustaja Harry ”Hjallis” Harkimo kertoo olevansa Jokereiden ja areenan lisäksi mukana parissakymmenessä muussakin yhtiössä omistajana ja hallituksen puheenjohtajana tai jäsenenä.

Sidonnaisuuksien listalta löytyy useita konsultointiyhtiöitä ja rakennusyhtiöitä. Harkimo muun muassa on 100% omistaja liikkeenjohdon konsultointia tekevässä Hjallis Promotion Ab Oy:ssä ja hän on saanut osinkotuloja 400 000 euroa vuonna 2015.

Harkimolla on 60 prosentin omistus Suomen Käteisnosto Oy:ssa, jonka tarkoitus oli lanseerata käteisnostojen Anna-automaatteja. Tämä yhtiö on yksi niistä, joilla ei ole ollut voitollista liiketoimintaa 2015 Harkimon sidonnaisuusilmoituksen mukaan.

Yksi tunnetuimmista Harkimon hankkeista Areenan lisäksi on ollut komean Sipoonrannan asuinalueen rakentaminen. Sipoonrannassa Hjallis on hallituksen puheenjohtajana, ei omistajana.

Vuonna 2015 Harkimon verotettavat ansiotulot olivat 97361 euroa ja pääomatulot 254 453 euroa.

Hjallis oli jo nuorena yritteliäs, hän jakoi lehtiä ja myi Lucia-merkkejä. Oma ylioppilasruusutkin hän myi takaisin kukkakauppiaalle. Hänen ensimmäinen yrityksensä oli toiminimi. Yritys pesi mattoja ja huonekalujen verhoilua ja poisti savunhajua.

”Haluan tehdä tätä kansanedustajan työtä”

Ajankäyttö ei ole Harkimon mukaan suuri ongelma, vaikka hän on kansanedustaja ja mukana parissakymmenessä yhtiössä.

– Käyn näissä yhtiöissä maanantaisin, kun ei ole istuntoja ja hoidan asioita iltaisin. Ja enhän minä ole operatiivisessa johdossa, Harkimo kuvailee.

Koska hän on tunnettu yrittäjä, poliitikko ja tv-kasvo, hänelle tulee runsaasti yhteydenottoja ja pyyntöjä tulla mukaan rahoittajaksi tai neuvonantajaksi.

– Koko ajan niitä pyyntöjä tulee, viikoittain, mutta en minä voi lähteä mukaan ainakaan kovin paljon aikaa vieviin yrityksiin, koska haluan tehdä tätä kansanedustajan työtä, Harkimo painottaa.

–On minulla kyllä kaksi hanketta tällä hetkellä, joita harkitsen, että lähdenkö mukaan, hän paljastaa.

”Ykkösasiani on paikallisen sopimisen edistäminen”

– Poliitikkona ykkösasiani on yritysten paikallisen sopimisen edistäminen. Pitää olla mahdollisuus sopia paikallisesti työehdoista kuten palkasta ja työajasta, sillä jokainen yritys on erilainen, Harkimo sanoo terävästi.

Eduskunnassa työllisyyteen liittyvän välikysymyksen keskustelussa Harkimo vertasi työmarkkinoiden nykyistä tilannetta siihen, että kaikille määrätään yhden koon sukkahousut.

– Ammattiyhdistysliikkeen palatsien valta pitää saada murenemaan, Harkimo sanoo.

Hän sadattelee ay-liikkeen keräämiä suuria jäsenmaksuja ja niiden sijoituksia sekä työmarkkinoiden jähmeyttä.

Harkimo on tehnyt lakialoitteen, jonka mukaan ay-liikkeiden muun muassa olisi julkaistava tilinpäätöksensä. Lakialoite voi tulla käsittelyyn jo helmikuun aikana.

– Meillä on kaikista kankeimmat työmarkkinat, samoissa jalansijoissa on seisty jo pitkään. Jos emme saa muutoksia aikaan, käy huonosti. Hallitusohjelmassa on hyviä asioita, mutta ne pitää myös toteuttaa.

–Työelämässä pitää olla joustoja. Jos on helpompi irtisanoa, on myös helpompi palkata. Nyt yrittäjät eivät uskalla palkata, Harkimo sanoo.

– Meidän pitää saada yrittäjyys kannattavaksi. Pienet ja keskisuuret yritykset tuovat lisää työtä, eivät suuryritykset, Harkimo painottaa.

Pojat ja naiset

Vapaa-ajalla Hjallis Harkimo kuskaa viitenä–kuutena iltana viikossa lätkätreeneihin 12- ja 16-vuotiaita poikiaan Dania ja Leoa. Pojat asuvat hänen luonaan joka toinen viikko, joka toinen äitiensä luona.

Omaa kuntoaan hän hoitaa muun muassa käymällä kuntosalilla.

– Olen personal trainerin ohjauksessa pari–kolme kertaa viikossa.

Harry Harkimon elämässä on nähty lukuisia kauniita naisia. Hjallis oli naimisissa Leena Harkimon kanssa 1989–2002 ja Merikukka Forsius-Harkimon kanssa 2004–2005.

Hjalliksen kainalossa on nähty muitakin kaunottaria. Hän oli kihloissa Helena Säkkisen kanssa ja tämä oli myös Sipoonrannan toimitusjohtajana. Sittemmin pari erosi. Tämän jälkeen Hjallikseen on seurustelumielessä yhdistetty myös kokoomuksen kansanedustaja Susanna Koski.

Ihan viime aikoina Harkimo ei ole ollut otsikoissa naisasioistaan. Seurusteleeko hän ja kenen kanssa?

– No comments, Hjallis sanoo eikä pukahda sen enempää, toteaa oppineensa.

”On minulla pieniä unelmia”

63 VUOTTA on joillekin jo eläkeikä, mutta Hjallis Harkimo on täynnä virtaa. Erityisesti kansanedustajan työstä hän on todella innostunut. Puhe muuttuu suorastaan tulisieluiseksi, kun hän puhuu yrittäjien aseman parantamisesta.

Mitä unelmia hänellä vielä on? Sillä aika monta unelmaksi laskettavaa asiaa hän on jo toteuttanut.

– On minulla pieniä unelmia, pitäähän ihmisellä aina haaveita olla… mutta en ole varma haluanko toteuttaa niitä. Enkä ainakaan halua kertoa niitä julki, koska sitten minun on pakko toteuttaa ne, Hjallis Harkimo naurahtaa.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari@yrittajat.fi

Lue lisää Harkimosta tuoreesta Yrittäjä-lehdestä