2.3.2020 klo 08:42
Uutinen

Betoninvahvuinen perheyritys seuraa aikaansa

Pielisen Betoni Oy:n sukupolvelta toiselle jatkunut elementtien valmistus nojaa laatuun ja uusiin kehityssuuntiin.

Pohjois-Karjalan Yrittäjät ry:n vanhimpiin jäseniin kuuluva Pielisen Betoni Oy on pitkän linjan perheyritys, jossa työskennellään jo kolmannessa polvessa. Yritys valaa perustansa Juukaan, jonne Esko ja Eila Kolehmainen perustivat vuonna 1961 Juuan sementtivalimon. Varsinaisesti Pielisen Betoni syntyi toiminnan käynnistyttyä Lieksassa vuonna 1973. Siitä lähtien Pielisen Betoni on jatkanut menestyksekästä taivaltaan perustaen uusia tehtaita Outokumpuun, Kuopioon, Hollolaan ja Joensuuhun.

Nykyisin Pielisen Betoni on yksi Suomen suurimmista betonielementtien valmistajista, ja sen omistavat perustajapariskunnan viisi lasta. Sisaruksista Marleena Kolehmainen työskentelee juristina, mutta muut toimivat Pielisen Betonilla: Tuija Kilpinen yrityksen toimitusjohtajana, Ahti Kolehmainen tehdaspäällikkönä Lieksassa, Hollolassa Pasi Kolehmainen ja Joensuussa Seppo Kolehmainen.

– Pienestä pitäen ollaan oltu mukana sitä sun tätä tekemässä. Mihin vain on kynnelle kyetty, niin siitä on lähdetty, Kilpinen muistelee.

Hiilineutraalia betonia

Tuija Kilpinen kertoo Pielisen Betonin supsikkaan kehityskulun edellä käyvän pelottomuuden uudistumista kohtaan.

– Kun ollaan täällä kaukana, niin on pystyttävä kehittymään ja tekemään tehokkaasti. Ainahan pitää olla avoin ideoille ja uusille mahdollisuuksille.

Yrityksen satsaamisesta tämän päivän tärkeisiin arvoihin kielii marraskuussa markkinoille tuotu hiilineutraali betoni. Suomen ensimmäisenä betoninvalmistajana hiilineutraalia betonia tarjoava Pielisen Betoni pystyi kompensoimaan hiilidioksidipäästöjään poltto- ja raaka-ainevalinnoilla, energiatehokkuuden työstämisellä ja sitomalla hiiltä metsiin.

– Nyt kaikki meidän betonit ovat hiilineutraaleja.

Laadusta tinkimättä

Kukin Pielisen Betonin tehtaista on erikoistunut pääsääntöisesti eri tuotteiden valmistukseen. Outokummun runkotehtaassa muotoutuu jännebetonipalkkeja ja -pilareita mutta myös ontelo- ja kuorilaattoja, joita valmistetaan niin ikään Hollolan tehtaalla. Joensuun tehdas toimittaa esimerkiksi runkoja ja väliseiniä, kun taas Kuopiossa on keskitytty valmisbetonin valmistamiseen elementtitehtaan tuotantotilojen tuhouduttua tulipalossa vuonna 2006.

– Täällä Lieksassa tehdään pääsääntöisesti julkisivuelementtejä. Lisäksi on seiniä ja parvekkeita, parvekepieliä, lepotasoja, sokkeleita ja sokkelikuoria, kertoo Lieksan tehtaan tuotantopäällikkö Marko Muikku.

Muikku painottaa tuotannossa tähdättävän korkealaatuisiin elementteihin.

– Laadunvarmistus on meillä aika tarkkaa. Julkisivuelementithän jäävät semmoisinaan näkyviin, niin niiden on kerralla onnistuttava.

Noin 30 henkilöä työllistävä Lieksan tehdas tuottaa vuosittain keskimäärin 25 000–30 000 neliötä betonielementtejä.

– Peruselementti saadaan päivän aikana alusta pitäen valuun asti valmiiksi, niin että seuraavana aamuna seinä on yleensä nostokunnossa.

Pielisen Betoni Oy

  • Esko ja Eila Kolehmainen perustivat Pielisen Betonin vuonna 1973. Nykyisin yrityksen omistavat pariskunnan viisi lasta.
  • Yksi Suomen suurimmista betonielementtien valmistajista.
  • Tehtaat Lieksassa, Outokummussa, Hollolassa, Kuopiossa ja Joensuussa.
  • Yritys työllistää noin sata henkilöä.
  • Tutustu yritykseen: www.pielisenbetoni.fi

Kuva: Marko Muikku (oik.) seuraa betonielementtityöntekijä Ansu Kilpisen työskentelyä sokkelikuorielementin parissa.

Teksti ja kuva: Piia Juntunen