17.11.2017 klo 08:02
Uutinen

Bioaika-rekassa biotalous tulee tutuksi

100-vuotiaan Suomen kunniaksi järjestetty Bioaika-tapahtumakiertue on saapunut Hämeenlinnaan. Bioaika-rekka on tiedekeskusnäyttely, joka kulkee pyörillä esittelemässä biotaloutta suomalaisille.

Bioaika-näyttely on pystytetty Kaurialan vanhalle koululle Hämeenlinnassa. Näyttelyyn sisältyy rekassa oleva tiedekeskus ja Bioaika-tori, jotka yhdessä muodostavat 50 neliömetrin kokoisen näyttelykokonaisuuden. Näyttely kertoo biotalouden tarjoamista mahdollisuuksista Suomessa.

Maksuton Bioaika-näyttely on suunnattu ensisijasesti 13–19-vuotiaille nuorille, mutta se on avoinna myös muille kävijöille viikonloppuisin sekä iltaisin. Näyttelyrekassa on parikymmentä pistettä, joissa voi oppia erilaisia asioita biotaloudesta. Visiopöydän ääressä voi jättää oman puumerkkinsä sanapilveen, lisäämällä siihen tulevaisuuden kannalta tärkeitä asioita.

Erityisen pysäyttävä on Megatrendiseinä, jossa erilaisin mittarein esitellään muun muassa luonnovarojen kulutusta, ilmastonmuutosta ja väestönkasvua. Virtuaalilasit päässä voit katsella maailmaa metsäkoneen hytistä. Metsäpohjaisen biotalouden uusimmista innovaatioista on esillä muun muassa puupohjainen kipsi, joka voidaan käytön jälkeen polttaa tai kompostoida toisin kuin muut nykyisin käytössä olevat raajojen kipsaamiseen tarkoitetut materiaalit.

Bioaika-innoittaja Nella Löytänen kertoo, että näyttelyn tavoitteena on saada nuoret innostumaan metsäalasta. Ala ei ole erityisen suosittu tällä hetkellä.

– Oppilaiden on mukava lähteä koulusta näyttelyyn. Näyttelyä katsellessa ei tarvitse kirjoittaa ja sitä saa kiertää itsenäisesti. Tekemällä oppii, Nella sanoo.

Bioaika-näyttely on otettu erittäin hyvin vastaan. Vierailijoita on käynyt yläkouluista, lukioista ja ammattikouluista. Kaikki kouluille varattavissa olleet ajat käytettiin. Iltaisinkin vierailijoita käy melko paljon paikasta riippuen.

Biotalouden avulla voidaan vähentää fossiilisten raaka-aineiden tarvetta. Siinä käytetään uusiutuvia ja luonnosta peräisin olevia raaka-aineita. Suomessa tällainen uusiutuva luonnonvara on esimerkiksi metsä. Metsää käytetään vähemmän kuin sitä kasvaa, ja kaadetun tilalle istutetaan aina uusi metsä. Metsätalous työllistää paljon ihmisiä. Suomen vientituloista yli 20 prosenttia tulee metsätaloudesta.

Uusiutuvia luonnonvaroja käyttämällä saadaan vähennettyä merkittävästi saasteiden ja jätteiden määrää. Näin edistetään myös kestävää kehitystä, jossa ihmisen, ympäristön ja talouden tarpeet otetaan tasapuolisesti huomioon. Biotalous mahdollistaa valoisan tulevaisuuden uusille sukupolville.

Enni Ylä-Jarkko
Kirjoittaja on Nummen yhtenäiskoulun 9-luokan oppilas, joka on työelämääntutustumisjaksolla Hämeen Yrittäjien toimistolla.

Bioaikarekan aikataulu Hämeenlinnassa:

To 16.11.–pe 17.11. Hämeenlinna, vanhan Kaurialan koulun parkkipaikka (Torikatu 33):
klo 9-15 oppimisryhmät (ennakkovarauksilla)
klo 15-18 kaikille avoin
Bioaika-torilla esittäytyvät Hämeenlinnan 4H-yhdistys, Verso Wood, Suomen Metsäkeskus ja UPM Metsä.

La 18.11. Hämeenlinna, tori
klo 10-16 kaikille avoin
Bioaika-torilla esittäytyvät Hämeen ammatti-instituutti ja Metsänhoitoyhdistys Kanta-Häme.