Leena Lindroos pitää asiakaslähtöisestä työstään Hemmassa.
15.3.2024 klo 10:56
Uutinen

Borta bra men hemma bäst!

Leena Lindroos perusti Lkv-Hemman, kun Danske Bankin konttori lopetettiin Loviisassa. Hetkeäkään hän ei ole katunut päätöstään ryhtyä yrittäjäksi.

Vuonna 2012 Leena Lindroosin mieli oli matalalla. Hän oli toiminut 12 vuotta Loviisan Danske Bankin asiakkuuspäällikkönä. Vuodet olivat olleet kiireisiä ja antoisia. Konttorissa oli hyvä draivi, ja Lindroos oli kehittänyt sen toimintaa. Hänen työnsä oli ihmisläheistä, ja loviisalaisista tuli hänelle hyvin tuttuja. Kun Loviisan konttori päätettiin lopettaa, Lindroos ei enää halunnut jatkaa työtään pankissa, vaikka hänelle tarjottiin entistäkin parempaa pestiä Porvoon konttorissa. Ajatus yrittäjyydestä kirkastui pian. Kiinteistöalalle, sinne hän suuntautuisi! Yrittäjyys ei pelottanut, olihan hän nähnyt sitä paljon työssään. Kun alan yrittäjät kuulivat huhuja Lindroosin uusista tuulista, hänelle tarjottiin työpaikkaa useammastakin yrityksestä. Jonkin aikaa Lindroos sitten työskentelikin toisen firman alaisuudessa, mutta mielessä kajasti jo tuolloin oma ”Hemma”.

-Suoritin LKV-tutkinnon, jota ilman en olisi voinut perustaa omaa yritystä. Tutkinnon suorittamisessa auttoi paljon aiempi työkokemukseni pankista. Juridiikka, asiakirjat ja rahoituskuviot olivat minulle tuttuja, Lindroos sanoo.

Ehkä niitäkin enemmän hän arvostaa edellisessä työssään kohtaamia asiakkaita. Hän oli monelle se ”pankin Leena”. Kun Lkv Hemma sitten avasi ovensa 1.4.2014, loviisalaiset eivät olleet unohtaneet häntä.

-Tuntui, että olin saavuttanut heidän luottamuksensa. Se on kantanut pitkälle, Lindroos kiittää.

Sydän edellä uuteen

Nyt on aika siis juhlia 10-vuotista taivalta yrittäjänä vaativalla alalla ilman isojen ketjujen tukea.  LIndroos kertoo hypänneensä uuteen kelkkaan sydäntään kuunnellen.

-En tehnyt analyyseja tai sen kummempia laskelmia. Hemma syntyi täysin sydämestä, ilman järkisyitä, Lindroos muistelee.

Kun katselee Hemman matkaa taloustietojen valossa, näyttää siltä, että tuota sydämen ääntä kannatti kuunnella. ”Oma tapa toimia” näyttää kannatelleen vaihtelevien vuosien läpi. Ei sillä, että Lindroos laskisi kaikkea omaksi ansiokseen. Hän kiittää lämpimästi tiimiään, Tony Lindroosia ja Eija Marttilaa. Muisto kymmenen vuoden takaa tuo hymyn huulille.

-Olihan se ihan mahtava tunne, kun sain ensimmäiset kaupat tehdyksi. Olin niin täynnä alkuinnostusta, että se peittosi alleen stressin siitä, käykö ovi, tuleeko asiakkaita, Lindroos hymyilee.

Lindroos huomauttaa lähteneensä yrittäjäksi alalle ihan tyhjästä. Hänen onnekseen asiakaskunta kuitenkin kasvoi tasaisesti.

-Erityisesti arvostan sitä, että asiakas käyttää palveluitani myöhemminkin. Se on luottamuksen osoitus, Lindroos hymyilee.

Viitisen vuotta sitten lukujen valossa näyttää siltä, että jotain erityistä Hemmassa tapahtui. Yhtäkkiä liikevaihto supistui ja tulos painui miinukselle. Mutta heti seuraavana vuonna lukemat pomppasivat taas plussan puolelle. Kyseessä ei ollut alan suhdannevaihteluiden aiheuttama hetkellinen kuilu, vaan Lindroosin pieni seikkailu Loviisasta Porvoon puolelle. Toiminnan laajentaminen vei enemmän rahaa kuin toi.

-Porvoossa on ihan eri markkinat ja kilpailutilanne kuin Loviisassa. Päätin vetäytyä takaisin toimimaan vain omaan kotikaupunkiini, jossa paikallistuntemus on hyvin tärkeää. En silti kadu laajentumiskokeiluani. Enpähän jättänyt sitä kiveä kääntämättä, Lindroos hymyilee.

Tunteikasta työtä

Kiinteistönvälittäjän työ on juridiikan ja alan käytäntöjen hallitsemisen lisäksi ennen kaikkea ihmistuntemusta vaativaa työtä. Koti ja asuminen ovat ihmisille hyvin tärkeitä ja henkilökohtaisia asioita, ja niihin liittyy usein voimakkaita tunteita.  Välillä kiinteistönvälittäjä toimii eräänlaisena filtterinä myyjän ja ostajaehdokkaiden välillä. Tunteikkaassa kaupanteossa voi tulla ylilyöntejä, joita ei ole tarpeen kertoa osapuolille.

-Kiinteistönvälittäjä on tavallaan myös psykologi. Pitää osata lukea ihmisiä, ja hienotunteinen pitää olla aina. Mehän emme kerro myyjistä mitään, mutta esittelemme aina kohteen tarkasti ja rehellisesti. Myös aluehallintovirasto seuraa toimintaamme tarkasti, mikä on hyvä asia, Lindroos painottaa.

Hänestä tärkeintä on, että kaikki kohteeseen liittyvät asiat tulevat selville ennen kaupantekoa. Kuntokartoitus on yksi merkittävä tapahtuma asuntokaupoissa.

-Nykyään usein myyjä ja ostaja teettävät sen yhdessä. Joskus ostajat saattavat kysellä mielipidettäni siitä, onko kohde juuri heille oikea. He tekevät kuitenkin itse ostopäätöksensä, enkä minä ole oikea ihminen ottamaan kantaa, Lindroos sanoo.

Hemman talousluvut näyttävät, että Loviisassa kiinteistönvälitys ei ole kovin suhdanneherkkää. Lindroos selittää ilmiötä.

-Aina on kodinvaihtajia, kun elämäntilanteet muuttuvat. Vapaa-ajan asuntojen ja sijoitusasuntojen kysyntään suhdanteet vaikuttavat enemmän.

Ei tiukkoja tulostavoitteita

Usein yrittäjät sanovat olevansa töissä oikeastaan koko ajan. Niin Lindrooskin, vaikka hän on juuri palannut lomalta. Siitä kertovat kivasti päivettyneet poskipäät. Oliko puhelin kiinni koko loman?

-Ei ollut, koska aina on jotain, mihin pitää vastata. Onneksi minulla on niin hyvä tiimi täällä, että saan myös lomailla silloin, kun on hiljaisempaa töissä, Lindroos kiittää jälleen kollegoitaan.

Marttila toteaa, että Lindroos on elementissään nykyisessä työssään, vaikka kiirettä pitää. Hemmassa on selvästi hyvä fiilis tehdä töitä. Lindroosilla ei ole tapana asettaa tiukkoja tulostavoitteita, mikä näkyy tiettynä rentoutena.  Lindroos on iloinen siitä, että oma liiketalouden tutkintoa suorittava Tony-poika on mukana toiminnassa.

-En ole jäämässä eläkkeelle, mutta ehkä sitten joskus Tony jatkaa Hemmaa, Lindroos hymyilee.  

Teksti ja kuva: Reija Kokkola