27.2.2019 klo 13:19
Uutinen

Bugman’s Best – innovatiivista edelläkävijyyttä

Mitä syntyy, kun laitetaan yhteen kolme innovatiivista nuorta miestä, Espoon kulttuuritoimen omistama kasvatuskontti ja kotisirkkoja? Uusi, kasvainvälisiäkin palkintoja saanut yritys ja raikas liikeidea: sirkkoja sisältävä, herkullinen välipala.

Nuoret yrittäjät

Bugman’s Bestin nuorta yrittäjäkolmikkoa voi syystä kutsua tämän vuosituhannen lapsiksi: he ovat nimittäin kaikki syntyneet vuonna 2000. Syksyllä 2017 Aaron Uussaari, Matias Järvinen ja Toivo Hursti osallistuivat Nuori Yrittäjyys -järjestön Vuosi Yrittäjänä -kurssiin, jossa tehtävänä oli jalostaa liikeideoita pienissä ryhmissä. Heidän koulunsa Etelä-Tapiolan lukion pihalla sattui olemaan kontti, jossa kasvatettiin kotisirkkoja. Hanke liittyi koulun biologian opintoihin, ja siihen oli osallistunut myös Espoon kulttuuritoimi. Pojat saivat luvan käyttää konttia työpanosta eli sirkkojen hoitoa vastaa.

Tuotekehitys

Pojilla oli siis kontillinen kotisirkkoja. Seuraavaksi piti päättää, mitä niistä tehtäisiin. 70 prosenttia maailman väestöstä syö hyönteisiä. Miksi emme mekin? Sirkat ovat ekologisia, proteiinipitoisia ja sisältävät paljon hivenaineita. Harkinnan jälkeen tuotteeksi valittiin välipalapatukka, jonka valmistamista Aaron ryhtyi testaamaan kotonaan. Patukan pitäisi luonnollisesti maistua hyvältä, mutta pojat halusivat myös, että siinä käytettäisiin puhtaita ja terveellisiä raaka-aineita. Tuotekehityksen tuloksena syntynyt patukka sisältää sirkkojen lisäksi esimerkiksi hiilettömällä lähitilalla tuotettua hunajaa ja suomalaista kauraa. Lisäksi tuotteeseen makua tuovat karpalo, manteli, maapähkinävoi ja ripaus kanelia.

Ja sirkat, ne ovat patukassa kokonaisina. ”Emme myy sirkkaa säkissä”, sanoo Toivo hymyillen.

Valmistus

Poikien liikeideasta voi todella sanoa, että he tekevät kaiken – alusta loppuun. He kasvattavat, hoitavat, pakastavat ja varastoivat sirkat. Tämän jälkeen sirkat keitetään, kuivataan ja sekoitetaan osaksi muita raaka-aineita. Aluksi patukat käärittiin voipaperiin, mutta nyt käytössä on muovipakkaus. Sirkkoja kasvatetaan Toivon isän piharakennuksessa ja patukat valmistetaan edelleen Aaronin äidin keittiössä. Pojat pakkaavat patukat, tulostavat etiketit ja myyvät valmiit tuotteet.

Business

Patukoiden myynti aloitettiin heti syksyllä 2017 ”sirkkatapahtumassa” Espoossa, jossa koko varasto myytiin 13 minuutissa. Tällä hetkellä patukoita saa joiltain jälleenmyyjiltä pääkaupunkiseudulla, ja niitä voi tilata yrityksen kotisivujen verkkokaupasta www.bugmansbest.com. Pääasiassa niitä kuitenkin myydään messuilla ja erilaisissa tapahtumissa.

Koska liiketoiminta lähti rivakasti käyntiin, pojat perustivat osakeyhtiön helmikuussa 2018, kun yksi heistä täytti 18. Tällä hetkellä menossa on rauhallisempi vaihe, koska pojat kirjoittavat ylioppilaiksi keväällä 2019. Mutta tulevaisuuden suunnitelmat ovat jo olemassa.

Menestys

Nuoret yrittäjät ovat jo ehtineet osallistua useisiin kansainvälisiin kilpailuihin. Näistä suurimpia ovat olleet kansainvälinen lukiolaiskilpailu Genius Olympiad, joka pidettiin kesällä 2018 New Yorkissa ja jonka Bugman’s Best voitti, sekä Junior Achievement Europen järjestämä Company of the Year -kilpailu, jossa tuli kolmas sija samana kesänä Belgradissa.

Tulevaisuus

Abivuoden jälkeen Toivo, Matias ja Aaron aikovat kukin pyrkiä eri aloille opiskelemaan mutta yrityksen kehittäminen ja laajentaminen on vahvasti suunnitelmissa. Tiedossa on jo suuremmat valmistustilat, ja hankkimalla ulkopuolista rahoitusta voidaan panostaa jälleenmyyntiin ja markkinointiin. Tähän mennessä ulkopuolista rahoitusta ei ole tarvittu. Apua ja neuvoja pojat ovat saaneet ilmaiseksi esimerkiksi kokeneemmilta yrittäjiltä. Pojilla on myös muita tuoteideoita. Esimerkiksi heidän käyttämältään hunajatilalta on saatavissa mehiläisen toukkia, joiden jalostusta pojat ovat harkinneet.

Ekologisuus ja kasvisruoka ovat tämän hetken megatrendejä, mutta poikien mukaan heinäsirkkojen viljeleminen on vielä ekologisempaa kuin kasvinviljely. Suomenkin markkinoilla on varmasti suuri markkinarako hyönteisistä tehdyille tuotteille, ja kun katsoo, mitä pojat ovat saaneet aikaan vajaassa kahdessa vuodessa koulunkäynnin ohella, minulla ei ole pienintäkään epäilystä siitä, että he jos ketkä pystyvät sen markkinaraon hyödyntämään.

www.bugmansbest.com

Teksti: Marianne Sundblad
Kuva: Bugman`s Best

Bugman`s Best on yksi Espoon Yrittäjien 2500 jäsenyrityksestä. Liity mukaan Espoon Yrittäjiin täällä >