29.11.2018 klo 15:43
Uutinen

Diplomi-insinööri jätti lupaavan uran ja perusti hoivayrityksen: Korjasi heti merkittävän ongelman alalla

Mika Suominen koki ihmisten hyvinvoinnin niin tärkeäksi, että jätti lupaavan uran kansainvälisessä yrityksessä.

Suomen Seniorihoiva Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja Mika Suominen oli vielä viime keväänä ABB-konsernin palveluksessa Etelä-Suomen myyntipäällikkönä.

– Olin toiminut sitä ennen pitkään sivutoimisena yrittäjänä. Kehitin ja edistin oman yritykseni toimintaa.

Oma yritys oli nimenomaan Suomen Seniorihoiva, joka tekee kuluvalla tilikaudella lähes puolen miljoonan euron liikevaihtoa ja jolla on yli 40 työntekijää.

– ABB:n jutut olivat hienoja. Sain parantaa maailmaa lisäämällä energiatehokkuutta. Koin silti, että työstä puuttui tietynlainen arvokkuus ja tärkeys. Ihmisen terveyteen liittyvät asiat ovat loppujen lopuksi paljon tärkeämpiä.

Päätös kypsyi ja lopulta Suominen siirtyi kokonaan oman yrityksensä johtoon.

– Olen aina huolehtinut muista ihmisistä ja mietin jo lukiossa, lähdenkö opiskelemaan lääkäriksi vai insinööriksi.

Hoiva-alan osaaminen kehittyi Suomisen opiskellessa Aalto-yliopistossa. Suominen otti yhteyttä tuotantotalouden professori Paul Lillrankiin, joka lupautui hänen diplomityönsä valvojaksi. Vuonna 2013 Suominen alkoi diplomityössään tutkimaan terveydenhuollon pelikenttää ja huomasi, että kotihoitoa painotetaan jatkossa yhä enemmän ja ihmiset asuisivat omassa kodissaan entistä pidempään.

Suomen Seniorihoiva keskittyy nimenomaan kotihoitoon.

– Tarkoituksena on tehdä ihmisen omasta kodista mahdollisimman turvallinen ja hyvä paikka asua, jotta siellä voisi asua parhaassa tapauksessa koko elämänsä. En usko, että kovinkaan moni yritys toimii samalla tavalla Suomessa. Käytännössä hoidamme kaikki arkiset asiat, missä voi tarvita apua. Usein se lähtee pyykkihuollosta, kodin siisteydestä ja ruokaostoksista. Lisäksi autamme viranomaisasioissa ja lääkehoidossa, Suominen selvittää.

Ei pikakäyntejä

Yrityksen erottaa kilpailijoistaan hoitokäyntien kesto. Yksi käynti voi kestää lähes koko päivän.

– Allokoimme jokaiselle asiakkaalle oman työntekijän, jolloin ei käytännössä tule sellaista ongelmaa, että käynnit jäisivät asiakkaan mielestä liian lyhyiksi. Nykyisin alan ongelma on se, että yhdellä hoitajalla on hirveä määrä asiakkaita. Meillä se ei mene ollenkaan niin.

Asiakas maksaa palvelusta tarpeensa mukaan. Suomisen mukaan tyypillinen palvelupaketti maksaa asiakkaalle muutama sata euroa kuukaudessa.

Tällä hetkellä Suomen Seniorihoiva toimii pääkaupunkiseudulla ja sen läheisyydessä. Seuraavaksi on tarkoitus laajentua Tampereelle, Turkuun ja Lahteen.

– Tavoitteena on olla lähitulevaisuudessa merkittävä toimija Suomen kaikissa suurimmissa kaupungeissa. Se tarkoittaa usean kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa.

Kuva: Markku Pajunen

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi