12.11.2018 klo 15:42
Uutinen

Dubain maailmannäyttely 2020 avaa ovia – Iskulle messut tärkeä osa Lähi-idän strategiaa

Business Finland vahvisti Suomen osallistumisen Dubain Expo 2020 -maailmannäyttelyyn tänään järjestetyssä allekirjoitustilaisuudessa Arabiemiraateissa  Dubaissa.

Suomi osallistuu isännöimään vuoden 2020 maailmannäyttelyyn LUMI-nimisellä paviljongilla Dubaissa.

Business Finland toteaa tiedotteessaan, että Suomella ja Arabiemiraattien välillä on vahvat kauppasuhteet. Business Finland tarjoaa suomalaisyrityksille tilan ja alustan, joita yritykset voivat käyttää tilaisuuksien ja tapaamisten järjestämiseen ja asiakkaiden tapaamiseen.

Maailmannäyttelyyn on jo ilmoittautunut sekä isoja pörssiyhtiöitä että pienempiä pk-yrityksiä.

Mukaan lähtevät muun muassa kalustevalmistaja Isku sekä 3D-virtuaaliteknologiaa kehittävä Collaprime.

Collaprime toimii muun muassa rakennusteollisuuden sekä öljy- ja kaasualan toimijoiden keskuudessa. Sillä on toimintaa Suomessa, Pohjois-Norjassa sekä Kazakstanissa.

Collaprime osallistui viime vuonna Kazakstanissa Astanan maailmannäyttelyyn. Esillepääsy Dubain maailmannäyttelyssä luo kasvupotentiaalia öljy- ja kaasutoimijoiden keskuudessa. Vetoapua tulee myös suomalaistoimijoilta.

– Saamme tuotettamme uudella tavalla esiin. Useat suomalaisyritykset, joista osa on jo asiakkaitamme, hyödyntävät teknologiaamme näyttelyssä, Pohjois-Euroopan myynnistä vastaava johtaja Ari Puuskari kertoo.

Collaprime on kuusi henkeä työllistävä yritys, joka on perustettu 2016. Yrityksen liikevaihto on noin miljoona euroa, mutta tarkoitus on kasvaa nopeasti.

Kauppaa ja tunnettuutta

Isku on 90-vuotias perheyritys, joka tuottaa kalusteita toimistoihin, koulu- ja sairaalaympäristöihin, koteihin sekä eri konsepteihin, kuten laivojen sisustuksiin.

Isku toimii jo Lähi-idässä ja sillä on Dubaissa oma Middle East -myyntiorganisaatio.

– Lähdemme tekemään kauppaa, toimitusjohtaja Arto Tiitinen kiteyttää.

Lisäksi Isku aikoo kasvattaa tunnettuutta. Tiitisen mukaan maailmannäyttely on tärkeä osa Lähi-idän strategiaa.

Isku osallistui myös Kazakstanin maailmannäyttelyyn viime vuonna, missä sen pääpaino oli koulu- ja sairaalakalusteiden myymisessä. Tiitisen mukaan Isku on johtava koulukalustaja maailmassa.

– Olemme olleet Lähi-idässä vuodesta 2012, mutta siellä mikään ei tapahdu nopeasti. Lisäksi täytyy olla myyntiorganisaatio tai muuten matka on rahan polttamista. Messut eivät itsessään tuo uusia asiakkaita vaan täytyy olla selkeä toimintamalli, Tiitinen sanoo.

Isku tavoittelee tänä vuonna 180 miljoonan euron liikevaihtoa. Siitä noin viidennes tulee kotikalusteista, joiden kauppa on merkittävää Suomessa ja Baltiassa.

Suomalaisyritykset ovat esillä Lumi-paviljongissa, joka on ulkopuolelta lumivalkoinen, ja sen sisääntulo antaa vaikutelman arabitelttaan saapumisesta.

Paviljongin keskelle tulee luonnonmukainen puurakenteinen Kuru-niminen tila, joka tarjoaa rauhallisen levähdyspaikan maailmannäyttelyn hälinästä. Sen suunnittelusta vastaa kansainvälinen konsortio, jonka muodostavat sveitsiläinen Expomobilia, suomalaiset JKMM Arkkitehdit ja Factor Nova, Beyond Limits Yhdistyneistä Arabiemiirikunnista ja yhdysvaltalainen Five Currents.

Paviljongissa esitellään Suomen osaamista ja asiantuntemusta useilla eri aloilla, kuten puhtaissa teknologioissa, palveluissa ja matkailussa.

Paviljonkiin rakennettavasta näyttelystä kävijä saa kokemuksia ja tietoa jatkuvasta kehityksestä ja innovaatiosta sekä kestävistä, ympäristöystävällisistä ratkaisuista.

Suomen paviljongissa pääkumppaneita ovat KONE, Konecranes ja Outotec. Mukana ovat myös Wärtsilä Oyj, Fiskars Oyj, Nokia Oyj, Fortum Oyj, Isku Oy, Collaprime Oy, Metso Oyj, Valmet Oyj, Finnair Oyj, iLOQ Oy, Granlund Oy, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, Genelec Oy, Black Donuts Engineering Oy ja Finnish Water Forum.
Näytteilleasettajia ovat Halton Group Oy, VTT Oy, Geologian tutkimuskeskus (GTK), STUK International Oy, Posiva Solutions Oy, FinNuclear, Business Oulu, matkailuyrityksiä Visit Finlandin johdolla sekä elintarvikealan yrityksiä Food from Finland -ohjelman puitteissa.

Elina Hakola

elina.hakola (at) yrittajat.fi