15.4.2019 klo 13:27
Uutinen

Eduskuntaan 33 yrittäjätaustaista kansanedustajaa – ”Vastuullinen poliitikko ei syö Suomen kasvun eväitä”

Perussuomalaiset nousivat suurimmaksi yrittäjäpuolueeksi. Enemmistö yrittäjäedustajista on miehiä. Yrittäjäjärjestö muistuttaa tuoreita kansanedustajia, että valtion talous on laitettava kuntoon ennen kuin hintavat vaalilupaukset voidaan toteuttaa.

Eduskuntavaaleissa tuli valituksi ainakin 33 yrittäjätaustaista edustajaa. Se on 16,5 prosenttia kaikista kansanedustajista.

Perussuomalaiset nousivat suurimmaksi yrittäjäpuolueeksi. Puolueesta valittiin eduskuntaan 15 yrittäjäkansanedustajaa. Toiseksi suurin puolue on keskusta seitsemällä yrittäjäedustajallaan. Kokoomuksen riveissä on viisi yrittäjää.

Valituista yrittäjätaustaisista kansanedustajista 26 on miehiä ja seitsemän naisia.

Työnsä päättävässä eduskunnassa oli 47 yrittäjäedustajaa.

– Yrittäjäedustajien määrä laski, mutta on edelleen hyvä. Tällä porukalla yrittäjien äänen pitäisi kuulua eduskunnassa. Lisäksi on paljon edustajia, jotka eivät ole yrittäjiä mutta joilla on erittäin hyvä yrittäjyyden tuntemus, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen arvioi.

Eduskuntavaaleissa oli ehdolla 446 yrittäjätaustaista ehdokasta eli 18 prosenttia ehdokkaista.

Keski-Suomesta kolme yrittäjää Arkadianmäelle

Keski-Suomen kymmenestä valitusta kansanedustajasta kolme yrittäjänä toimivaa ovat: Anne Kalmari (Kesk), Teuvo Hakkarainen (PS) ja Jouni Kotiaho (PS).

– Saimme hyvän yhdistelmän kokemusta ja uutta energiaa edustamaan Keski-Suomea Arkadianmäelle seuraavaksi neljäksi vuodeksi. Lämpimät onnittelut kaikille valituille! Vaalikaudesta tulee haastava, ja tiukkaa päätöksentekokykyä sekä -halua tarvitaan. Verotulot ja työllisyys perustuvat yrittäjyyteen. Muuta tietä ei ole. Sääntelyn karsiminen ja verotuksen kannustavuus ovat keskeisiä keinoja luoda hyvinvoinnin ja elinvoiman edellytyksiä. Keski-Suomessa maakunnan saavutettavuus on olennaisen tärkeä yhteinen vaikuttamisen paikka meille kaikille, Keski-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Sanna-Mari Hynninen kommentoi vaalitulosta.

Muut Keski-Suomesta kansanedustajiksi valitut ovat: Riitta Mäkinen (SDP), Sinuhe Wallinheimo (Kok), Bella Forsgrén (Vihr), Petri Honkonen (Kesk), Piritta Rantanen (SDP), Juho Kautto (Vas) ja Joonas Könttä (Kesk).

”Nyt pitää uskaltaa kohdata tosiasiat”

Pentikäinen ennakoi vaikeita hallitusneuvotteluja, koska puolueiden linjaerot olivat vaalikeskustelussa suuret eikä yksikään puolue ole selkeästi muita vahvempi.

– Tulos ennakoi myös hyvin vaikeaa hallituskautta, sillä tulosten ja vaalikeskustelun perusteella on vaikea rakentaa hallitus, jolla on vahva sisäinen koheesio, Pentikäinen sanoo.

– Aika näyttää, mitä tulos tarkoittaa yrittäjille ja yrittäjyydelle. Nyt pitää uskaltaa kohdata tosiasiat ja hyväksyä se, että taloudella on reunaehtonsa. Ensin pitää saada talous kuntoon, ja sitten toteuttaa vaalilupauksia. Olennaista on tehdä sellaista työpolitiikkaa, joka nostaa työllisyysastetta ja työtunteja, Mikael Pentikäinen muistuttaa.

Pentikäinen toivoo tulevan hallituksen ja sen ohjelman rakentajien ymmärtävän, että kasvu syntyy vain yrittäjien riskinoton kautta. Jos riskinotosta rangaistaan eikä palkita, se näkyy nopeasti investoinneissa ja työpaikoissa.

– Siksi vastuullinen poliitikko ei syö Suomen kasvun eväitä, Pentikäinen painottaa.

– Monet yrittäjät seuraavat nyt poliittista elämää jalka jarrulla tai ainakin jarrun liepeillä. Ennen uusia investointeja ja rekrytointeja halutaan nähdä, mitä hallitus aikoo tehdä yrittäjille. Maltti on nyt valttia. Yrittäjän kannattaa tarkkailla ja sitten vasta vetää johtopäätöksiä, jos siihen on aihetta, hän jatkaa.

Pentikäisen mukaan on hyvä muistaa, että hallitusohjelma voi olla myös myönteinen yllätys.

– Yrittäjäjärjestö tekee kovasti työtä sen puolesta, että yrittäjille olisi tarjolla muutakin kuin kiviä reppuun, Pentikäinen sanoo.

Lisätiedot:

Mikael Pentikäinen, Suomen Yrittäjät, p. 040 504 1944 / mikael.pentikainen@yrittajat.fi

Sanna-Mari Hynninen, Keski-Suomen Yrittäjät, p. 050 563 7780 / sanna-mari.hynninen@yrittajat.fi