8.4.2020 klo 07:41
Uutinen

Ei jäädä kiinni kriisiin, vaan avataan silmät tulevalle

Yritysten tulisi vallitsevassa tilanteessa välttää liiallista keskittymistä päivittäisiin ja viikottaisiin ongelmiin. Teen nyt paljon töitä yritysten kanssa ja yrittäjien kanssa olemme todenneet tilanteen näyttävän valoisammalta, kun tarkastelee yrityksen toimintaa tilikausien tasolla. Koronatilanteen ikävät vaikutukset, ja rahoituksetkin, menevät jossakin vaiheessa ohi ja yritysten on oltava silloin valmiina palvelemaan asiakkaitaan.

Tekemiseen tarvitaan pontta, kuten aina. Esimerkiksi matkailualalla tilikaudet päättyvät useilla yrityksillä huhtikuun loppuun. Päättyvä tilikausi ei todennäköisesti ole erityisen huono, koska siihen sisältyy 10-11 kuukautta normaaleja tai jopa kasvun kuukausia. Matkailun seuraavaan tilikauteen on lähdettävä uudistuneena, tekeminen ja kulut ennakoituina. Tärkeimmät kuukaudet alkavat matkailussa usealla marraskuussa.

Kaikilta yrittäjiltä vaaditaan nyt kehittämistä ja ennakoivaa toimintaa

Yritysten tuet eivät tule itsestään yritykseen. Yrittäjän tulee hakea rahoitusta ja tukia aktiivisesti, sekä opetella yhteistyötä yritysten kesken ja muun muassa siinä Rovaniemen Yrittäjät on paikallisesti yrittäjien tukena. Tiedottamme ajankohtaisista asioista aktiivisesti sosiaalisessa mediassa. Rovaniemellä Business Rovaniemen yritysneuvojat auttavat yrittäjiä akuuteissa yrityksen kehittämis- ja rahoitustarpeissa henkilökohtaisesti.

Yrittäjä voi saada apua myös mentorilta. Suomen Yrittäjien tarjoama maksuton Mentorisi.fi -palvelu on nyt avoin kaikille yrittäjille. Palvelusta yrittäjä voi löytää ammattilaisen sparraamaan liiketoimintaansa tai tukemaan jaksamisessa tässä poikkeuksellisessa ajassa.

Uusiudutaan ja uudistetaan

Uusiutuminen ja uudistuminen on liike-elämässä tärkeää etenkin nyt useiden yritysten kohdatessa uudenlaisia haasteita. Uusien palveluiden ja tuotteiden ideointi, uusien toimitapojen käyttöön ottaminen, asiakkaiden ostokäyttäytymisen muutokseen reagointi ja tilanteeseen mukautuminen on nyt tärkeää. Muutosta ei tule pelätä, vaan se tulee ottaa vastaan ja ammentaa siitä uutta virtaa yritystoimintaan. Yrittäjän on mentävä muutoksessa edellä. Henkilökunta kyllä tulee sitten mukana. Kehitetään ja kehitytään nyt, jotta Rovaniemellä on palvelevia yrityksiä kriisin päätyttyä.

Esko Määttä

rovaniemen (at) yrittajat.fi

esko.maatta (at) growthfactor.fi

Kirjoittaja on Rovaniemen Yrittäjien varapuheenjohtaja. Esko Määttä toimi Rovaniemen Yrittäjien puheenjohtajana vuosina 2018 ja 2019. Määttä on yrittäjä ja toimitusjohtaja rovaniemeläisessä GrowthFactor Oy:ssa. Erityisesti Lapissa sijaitsevia yrityksiä palveleva GrowthFactor muuttaa taloushallinnon informaatio johtamisen informaatioksi ja sparraa yritysten johtohenkilöitä sekä omistajia erityisesti tulevan liiketoiminnan ennakoimissa.