20.7.2020 klo 13:55
Uutinen

EK:n mieli muuttui, kannattaa nyt Yrittäjien mallia: ”Linjamuutos tervetullut”

Sekä EK että Suomen Yrittäjät kannattavat järjestelmän siirtoa Kelan hoidettavaksi.

Elinkeinoelämän keskusliitto on tiedottanut uudesta kannastaan liittyen ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan. Aikaisemmin liitto ei ajanut yleistä ansioturvaa.

Uuden linjan mukaisesti EK kannattaa mallia, jossa ansiosidonnainen työttömyysturva ei ole sidottu työttömyyskassan jäsenyyteen. Liitto pitää nykyistä järjestelmää epäoikeudenmukaisena.

Perustelut ovat pitkälti samoja kuin Suomen Yrittäjien kannanotoissa. EK:n mukaan koronaepidemia on näyttänyt, että ansiosidonnainen työttömyysturva kuuluu kaikille.

– Pandemia on alleviivannut, että ansiosidonnaista turvaa eivät saa usein pienipalkkaiset työntekijät ja siksi tarvitsemme lakisääteisen ansiosidonnaisen työttömyysturvan, EK:n johtaja Ilkka Oksala lausuu liiton tiedotteessa.

Tuki ”Kela-mallille”

EK kannattaa järjestelmää, jossa Kela hallinnoisi keskitetysti ansiosidonnaista työttömyysturvaa.

– EK:n linjamuutos on erittäin tervetullut ja perusteltu. Ja on hienoa, että EK on tullut asiassa Suomen Yrittäjien jo aiemmin ajamalle linjalle, Yrittäjien työmarkkinoiden ja työlainsäädännön asiantuntija Atte Rytkönen sanoo.

Yrittäjät siirtäisi työttömyysturvan keskitetysti Kelan vastuulle pois työttömyyskassoilta.

– Ansiosidonnaista työttömyysturvaa on kehitettävä niin, että kaikki työntekijät ovat sen osalta yhdenvertaisessa asemassa, eikä ansiosidonnaista sidota työttömyyskassan jäsenyyteen. Järjestelmää uudistettaessa työttömyysturvan keskitetty toimeenpano esimerkiksi Kelan kautta olisi tehokas ja tarkoituksenmukainen tapa toimia, Rytkönen lisää.

Kuva: Yrittäjät

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi