4.7.2018 klo 13:40
Uutinen

EK:n toimitusjohtajan lehtilausunto hämmentää – ”ylimielistä puhetta”

Demokraatti-lehden haastattelema Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen ihmettelee EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämiehen puheita.

Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen hämmästelee Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) toimitusjohtaja Jyri Häkämiehen lehtilausuntoa.

Häkämies totesi viime perjantain Demokraatissa, että ”EK on neuvotteluosapuoli ja hakee tulosta niin kilpailukykysopimuksessa tai eläkeratkaisuissa tai sosiaalivakuutukseen liittyvissä työnantajien sivukuluasioissa. Meidän rooliin kuuluu löytää ratkaisuja. Suomen Yrittäjät sitten enemmänkin arvioi näitä ratkaisuja julkisuudessa, mutta ei suinkaan neuvottele. Me olemme pelikentällä, emme katsomossa”.

Häkämiehen mielestä Suomen Yrittäjät eivät ole ”lähtökohtaisesti neuvotteluorganisaatio”.

– En ymmärrä, mitä Häkämies oikein yrittää sanoa. Hieman hämmentävää, sanoisin ylimielistä puhetta EK:n toimitusjohtajalta, Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen kuvailee Demokraatille.

– En käsitä, miksi Häkämies haluaa väittää, että emme neuvottele.

Jyrki Mäkynen (kuvassa) muistuttaa, että Suomen Yrittäjät etsivät ratkaisuja neuvottelupöydissä muun muassa siihen, miten hallituksen esittämää henkilöperusteisen irtisanomisen helpottamista toteutettaisiin ja miten työaikalakia uudistetaan.

– Se on valitettavasti totta, että EK tekee välillä hartiavoimin töitä sen eteen, että Suomen Yrittäjät ei olisi kaikissa pöydissä, jossa sen pitäisi olla. Tällainen on esimerkiksi työttömyysvakuutusrahaston hallinto.

– EK on käyttänyt omaa vaikutusvaltaansa ja estänyt Suomen Yrittäjien pääsyn tiettyihin pöytiin. Pidän toimintatapaa erikoisena, sillä mielestäni jokaisen järjestön pitäisi edustaa niitä, jotka ovat mandaatit edustamiselle antaneet ja puhua vaan omasta puolestaan. Tämän pitäisi koskea myös EK:ta, Mäkynen sanoo Demokraatille.

Mäkynen muistuttaa kuitenkin SY:n ja EK:n yhteistyöstä.

– Olemme oikeastaan lähes kaikessa toisiamme täydentäviä. EK edustaa suurimman pään yrityksiä, meidän yritysrakenteemme on taas toisenlainen. Ja tämän myötä ne asiat, joita pidämme esillä, ovat erilaiset.

– Suomen Yrittäjien ja Elinkeinoelämän keskusliiton välillä on se iso ero, että EK kannattaa työehtosopimusvetoista paikallista sopimista. Meidän mielestämme se ei ole ainut oikea tie, emme usko että vain tes-järjestelmällä päästään riittävän suuriin uudistuksiin. Suomen Yrittäjien on vaikea ymmärtää, miksei EK halua palkkaneuvotteluita ja työehtosopimista aidosti työpaikoille, mikä on meidän ensisijainen tavoite silloin, kun molemmat osapuolet niin haluavat, Mäkynen toteaa Demokraatin haastattelussa.

toimitus (at) yrittajat.fi

Pääkuva: Istockphoto