14.9.2020 klo 15:50
Uutinen

Ekonomisti: Sähköinen taloushallinto etenee, hyötyjä saatavissa – Katso, miten muut ovat ottaneet käyttöön digitaloushallinnon

Koronakriisissä on puhuttu digitaalisesta loikasta ja etätöistä, mutta Yrittäjien ekonomisti toppuuttelee tulkintoja. ”Tulevia kriisejä varten olisi tärkeää, että pk-yritysten digitaalisuusaste nousisi”, Petri Malinen sanoo.

Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen on pureksinut viime viikolla 9. syyskuuta julkistetun Pk-yritysbarometrin tuloksia:

– Tässä tilanteessa ei ole vielä nähtävissä, että pk-yritykset olisivat riittävässä määrin sisäistäneet digitaalisuuden merkityksen, eikä ole tapahtunut digitaalista loikkaa.

Kerroimme tuoreen Pk-yritysbarometrin muista tuloksista viime viikolla. Kriisi osoitti digitaalisuuden tarpeellisuuden toimialasta riippumatta. Koronapandemia on saanut yhä enemmän yrityksiä kehittämään liiketoiminnan digitalisuutta.

– Koronakriisi osoitti sen, että digitaalisuus ja työkalut pitää olla yrityksessä valmiina. Digitaalisten valmiuksien rakentaminen kriisitilanteessa ei auta niin hyvin, jos järjestelmät eivät ole valmiina ja jo käytössä.

Yrittäjät uskoo, että poikkeuksellinen tilanne on avannut monen pk-yrityksen silmät digitaalisuuden tärkeyden suhteen.

Onko taloushallinto jo diginä? – Sähköisellä taloushallinnolla jokainen yritys voi tehostaa tuottavuuttaan

Petri Malisen mukaan toki asiantuntijayrityksissä, joissa digitaalisten välineet olivat jo olleet käytössä, etätyöskentelyyn siirtyminen meni hyvin.

– Ne verkkokaupat kasvoivat korona-aikana, jotka olivat jo olemassa. Uusien verkkokauppojen ylösajaminen ei onnistu käden käänteessä.

– Yksi keskeinen digitalisoitava osa-alue on taloushallinto. Taloushallinnon digitalisoituminen tulee voimakkaasti. Jos yritys ei ole vielä lähtenyt liikkeelle sähköisen taloushallinnon kanssa, nyt viimeistään on hyvä lähteä liikkeelle. Taloushallintojärjestelmät kannattaa siirtää digitaalisiksi: on se sitten omana tuotantona tai ostettuna palveluna.

Sähköisellä taloushallinnolla jokainen yritys voi tehostaa tuottavuuttaan.

– Sähköistä taloushallintoa käytetään jo kohtuullisesti. Pk-yritykset ovat edenneet tässä hyvin, mutta digitaalisen taloushallinnon sisällä on osa-alueita, kuten kuittien skannaus ja matkalaskut, jotka ovat digitalisoimatta monella. Samoin verkkolaskut tehostavat toimintaa.

Sähköisen taloushallinnon järjestelmien käyttöönotto on investointi, mutta se vähentää käyttökuluja. Taloushallinnon digitalisoiminen pienentää inhimillisten virheiden mahdollisuutta.

– Prosessit tapahtuvat paljon automaattisemmin. Tällöin voi itse käyttää taloushallinnossa enemmän aikaa talouden tilan analyysiin, kun ei tarvitse käyttää aikaa paperilaskujen vientiin.

Barometrin mukaan liiketoiminnan digitalisoiminen helpottaa uusien asiakkaiden tavoittamista

Ekonomisti Petri Malisen mukaan digitalisaatio on yksi helpoimpia tapoja nostaa tuottavuutta.

– Se nostaa tuottavuutta niilläkin aloilla, esimerkiksi kampaajilla, joilla tuottavuuden nostaminen on muuten hankalaa. Ajanvarausjärjestelmän digitalisointi parantaa tuottavuutta.

Pk-yritysbarometrissa kysyttiin myös liiketoiminnan digitalisoitumisen merkitystä. Vastaajista 67 prosenttia koki digitalisoitumisen vaikuttavan joko suuresti tai kohtalaisesti yrityskuvan vahvistumiseen. Yhtä suuri osa koki digitalisoitumisella olevan merkitystä uusien asiakasryhmien tavoittamiseen (67 prosenttia). 62 prosenttia vastasi asiakaspalvelun parantuvan liiketoiminnan digitalisoimisella.

– Reilu puolet vastaajista sanoo, että liiketoiminnan digitalisoiminen parantaa kannattavuutta. Digitalisaation avulla pyritään palvelemaan ja tavoittamaan uusia asiakkaita. Digitaalinen liiketoiminta avaa mahdollisuuksia, kun palaamme pandemian jälkeen uuteen normaaliin. Emme palaa vanhaan, vaan olemme uudenlaisessa asemassa markkinoilla, siihenkin digitalisaatio auttaa.

Malinen korostaa, että digitaalinen liiketoiminta on keino löytää potentiaalisia asiakkaita.

Suomen Yrittäjät, Finnvera ja työ- ja elinkeinoministeriö julkistavat yhdessä Pk-yritysbarometria kahdesti vuodessa. Tällä kertaa kyselyyn vastasi 5100 yritystä.

Lue lisää: Pk-yritysbarometri: Rahoituksen saatavuus säilyi kriisissäkin – Finnveralta myös suoraa lainarahoitusta

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi