25.1.2019 klo 12:02
Uutinen

Eläkeikäisen Pertin thairavintola ihastuttaa Riihimäellä: ”Palvelen latinomentaliteetilla ja yritän unohtaa suomalaisen jäykkyyden”

Pertti Mattila tekee vaimonsa kanssa 100-tuntisia työviikkoja. Eläkkeelle jääminen ei miestä kiinnosta.

Kun Pertti Mattila avasi Riihimäelle Naa’s Thai Cuisine- ravintolan vuoden 2017 keväällä, hän ei osannut aavistaa, miten suosittu siitä tulisi.

– Tai lähinnä yllätyin siitä, että saisimme niin suuren suosion nimenomaan Riihimäen kokoisessa kaupungissa ja vieläpä etnisenä ravintolana.

Riihimäellä ei ole totuttu siihen, että ravintolaan on tehtävä pöytävaraus iltaisin ja viikonloppuisin. Näin on usein hyvä toimia, sillä vapaat penkit ovat tiukassa. Nyt pöytävarauksia on tehty maaliskuulle asti.

Mattilan toisena yhtiökumppanina on hänen thaimaalainen vaimonsa Chanthana Srisongmuang, joka vastaa ravintolan ruuasta.

– Laatu, laatu ja laatu. Sillä mennään. Ravintola on juuri niin hyvä kuin sen heikoin lenkki.

Mattilan edellinen työpaikka oli edustustilausajoja tarjoavassa yrityksessä Helsingissä. Hän kyyditsi työkseen yritysjohtajia ja poliitikkoja. Työt jatkuivat vielä eläkeiän tultua täyteen.

– Sanoin esimiehelleni, että eläkeikä alkaa lähestyä. Hän alkoi nauraa ja sanoi, että sinä et muuten jää eläkkeelle.

Nyt 66-vuotias Mattila ei ole keltanokka ravintola-alalla. Hän oli ennen Helsinkiin siirtymistään ravintolayrittäjänä Portugalissa.

Riihimäen ravintolaansa hän on tuonut palvelukonseptin, jonka juuret ovat nimenomaan eteläisessä Euroopassa.

– Palvelen latinomentaliteetilla, yritän unohtaa suomalaisen jäykkyyden. Portugalin vuodet olivat monessa suhteessa mahtava oppi elämään elämänkatsomuksen, stressin hallinnan, nöyryyden ja empaattisuuden kannalta.

Moni asiakas on huomannut Mattilan erilaisen tyylin tervehtiä ja hyvästellä jokainen asiakas erikseen. Siitä on sadellut kiitosta.

Ravintola pystyyn vaimon toiveesta

Riihimäelle Mattilan toi vaimon toive omasta ravintolasta, jossa voisi valmistaa aitoa thaimaalaista ruokaa.

– Hänelle tuli mitta täyteen helsinkiläisissä etnisissä ravintoloissa, joissa valmistettiin varman päälle suomalaiseen makuun tehtyä ruokaa.

Pariskunta sai pian tarjouksen Riihimäeltä, missä oli myynnissä thaimaalainen ravintola.

– Itse asiassa olimme käyneet katsomassa paikkaa jo aikaisemmin, mutta silloin hinta oli posketon. Onneksi saimme lopulta aikaan järkevän sopimuksen.

Aitous tarkoittaa nimenomaan sitä, että ruoka on sellaista kuin se olisi tehty aidossa thaimaalaisessa keittiössä.

– Emme ole mukailleet ruokaa suomalaiseen makuun. Monissa muissa Suomessa toimivissa thaimaalaisissa ravintoloissa tulisuutta lasketaan ja käytetään toisenlaisia raaka-aineita.

Uuden asiakkaan saapuessa ravintolaan ja pyytäessään ruokansa kolmen chilin voimakkuudella, Mattila käy asiakkaan kanssa keskustelun.

– Ateria on pilalla, jos se on liian tulinen. Optimi on löytää juuri oikea sävy, jossa on vähän potkua ja saada maut sitä kautta parhaiten esille.

”En halua pyöritellä peukaloita Reiskat jalassa”

Mattila on eläkeiässä, mutta työtahti sen kuin kiihtyy.

– Tavoite olla aktiivinen niin pitkään kuin terveyttä ja intoa riittää. En halua pyöritellä peukaloita Reiskat jalassa tv:tä katsoen, se ei ole minua varten. Elävästä elämästä on liian monta esimerkkiä siitä, että jos jää työelämästä kokonaan pois, noutaja tulee hakemaan ja se on sitten siinä.

Yrittäjäpariskunnan työmäärä on melkoinen. Viikossa työtunteja kertyy 100.

– Ikä painaa tietysti välillä, mutta intoa riittää.

Maanantait ravintola on kiinni. Silloin Mattila on antanut itselleen luvan nukkua niin pitkään kuin huvittaa.

– Normaalipäivänä nousen kahdeksan jälkeen, teen aamutoimet ja lähden kauppakierrokselle. Ravintolassa olen viimeistään kymmeneltä, alan valmistella buffeepöytää ja katan pöydät. Kotiin pääsemme illalla kymmenen ja kahdentoista välillä, joskus menee yhteenkin, Mattila kertoo. Hän on tiedostanut oman jaksamisensa rajat ja etsii parhaillaan henkilöä, joka voi vetää yritystä tarvittaessa.

– Vuoden yrittäjiä on, mutta olisi kiva olla useamman vuoden yrittäjä, hän sanailee.

Äskettäin Mattila palkkasi keittiöön yhden työntekijän lisää. Sen takia hintoja on hieman nostettava helmikuussa.

– Alussa vauhti yllätti. Jouduimme ottamaan nopeaan tahtiin lisää työvoimaa. Hinnoittelumme on maltillinen, joten sillä ei ylimääräistä henkilökuntaa kustanneta.

Yrittäjä kuuntelee asiakkaitaan herkällä korvalla. Ruuan tulisuutta säädellään neljänneksillä. Seuraavaan, uudistettuun ruokalistaan ovat tulossa heinäsirkat ja sammakonkoivet. Sirkkoja on vaadittu listalle.

Teksti ja kuvat: Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi