Elina Salminen saa inspiraation runoon usein keskellä arkea, kuten kaupan kassajonossa tai metrossa. Hän naputtelee tekstin saman tien kännykkään. Kuvat: Johanna Erjonsalo
16.8.2023 klo 13:22
Uutinen

Elina Salminen jätti luokanopettajan työt ja elättää nyt itsensä runoilemalla – ”Elämäni rohkein loikka”

Yrittäjä Elina Salminen on onnistunut siinä, mikä on Suomessa liki mahdotonta: hankkimaan elantonsa runoilemalla.

Alussa oli Facebookissa julkaistuja runoja, joita Elina Salminen rustasi ollessaan vuonna 2014 vuorotteluvapaalla luokanopettajan työstään. Arjenläheiset, keskeneräisyydestä oivalluksia tarjoilevat Kesken-runot levisivät vauhdilla, ja turkulainen pienkustantamo ehdotti kustannussopimusta kirjasta. Laskutusta varten kustantamo kannusti Salmista perustamaan yrityksen.

Niin Salminen teki, ja vuonna 2019 hän heittäytyi täyspäiväiseksi yrittäjäksi.

– Se oli elämäni rohkein loikka, koska olen aina ollut turvallisuushakuinen, Salminen sanoo.

Sisuksissa poltteleva palo elää rohkeasti voitti vakityön suoman turvan, ja hän jättäytyi pois luokanopettajan pestistä. 

– Yrittäjyyteen kuuluu ainainen epävarmuus, mutta nautin vapaudesta.

Suuri osa tuloista kertyy verkkokaupasta

Siinä missä yhtä runokirjaa myydään Suomessa yleensä muutama sata kappaletta, esimerkiksi Salmisen ensimmäistä runokirjaa ”Jos minä jostain alkaisin” (2015) on myyty yli 5 000 kappaletta.

Sittemmin hän on kustantanut itse omat runokirjansa, joita on julkaistu yhteensä yhdeksän.

Suuri osa tuloista kertyy omasta verkkokaupasta, jossa myynnissä on runokirjojen lisäksi muun muassa runokortteja ja -kalentereita. Lisäksi Salminen luennoi ja pitää runokursseja sekä työpaikkojen virkistyspäivissä ja yksityistilaisuuksissa Runo-tastingia, jossa hän luotsaa ihmisiä loihtimaan runoja.

Nykyisin Facebookin Kesken-sivuilla, joista uusi ura alkoi, on 63 000 tykkääjää ja Instagramissa 22 000 seuraajaa. Myös Kesken-podcasteja kuunnellaan tiuhaan Spotifyssa.

Hänen kymmenes runokirjansa ”Merkillisiä päiviä” julkaistaan lokakuussa.

Runojen ytimessä keskeneräisyys

Runoilija Elina Salmisen tyypilliseen työpäivään kuuluu vaeltelua kotikulmilla, Helsingin Vuosaaren metsissä ja merenrannalla. Inspiraatio runoon syttyy usein keskellä arkea, kuten kaupan kassajonossa tai metrossa. Hän naputtelee tekstin saman tien kännykkään.

Salmisen runojen ytimessä on ihmiselämän keskeneräisyys, joka on hänen mukaansa kaunista. Tekstit pulpahtavat mieleen rouhean arkisissa hetkissä, joita myös runot kuvastavat.

– Haluan runoillani kannustaa ihmisiä elämään rohkeasti elämäänsä, vaikka ulkoinen ja sisäinen maailmamme eivät ole valmiita. Muutoin elämä hujahtaa ohi. Rohkaisen, että kaikki järjestyy.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Milla Rautiainen