26.1.2021 klo 11:31
Uutinen

Elinkeinoministeri Lintilä tapasi yrittäjiä R-Collectionilla Kajaanissa

Puheenaiheiksi nousivat yritysten tulevaisuuden näkymät, Kainuun saavutettavuuden parantaminen ja investointien mahdollistaminen

Elinkeinoministeri Mika Lintilä tapasi kainuulaisia yrittäjiä R-Collectionilla Kajaanissa maanantaina 25.1. R-collectionin tehdaskierroksen ohessa puheenaiheeksi nousi Kainuun positiivinen kehitys, mikä jatkuu koronatilanteesta huolimatta.

Mukana olivat Marjo ja Pekka Saastamoinen sekä Lilli Norio ja Olli Saastamoinen R-Collectionilta, Jari Haapaniemi Priiffari Oy:stä, Ismo Jauhiainen Katera Steel Oy:stä ja Anu Tervonen Kainuun Yrittäjistä. Ministeri Lintilän delegaatiossa olivat mukana kansanedustaja Tuomas Kettunen, ministerin erityisavustaja Antti Siika-Aho sekä Keskustan Kainuun piirin toiminnanjohtaja Minna Peittola.

Kainuun Yrittäjät nosti keskusteluun osaavan työvoiman saatavuuden haasteet ja Kainuun saavutettavuuden niin raideliikenteen, lentoliikenteen, datayteyksien kuin maantieliikenteen osalta.

Ministeriä kannustettiin vauhdittamaan investointeja koko Suomessa, koska teollisuuden investoinnit tuovat työtä laajalle joukolle pk-yrityksiä, joilla tilauskirjat alkavat uhkaavasti tyhjentyä. Kainuussa lähiajan yksi tärkeimmistä investointihankkeista on Kaicell Fibers Oy:n Paltamon biotuotetehdas, jonka ministeri näki edelleen potentiaalisena.

Myös yritysten kilpailukykyä on vahvistettava. Kainuu ja Pohjois-Suomi on pidettävä mukana kehityksessä. Kuljetustuen turvaaminen tai vaihtoehtoisen mallin luominen, esimerkiksi dieselverohyvitys, on yrityksille tärkeä asia.

Pääomien puute vaivaa Kainuuta mm. kireiden vakuusvaatimusten vuoksi. Rahoituksen turvaaminen valtiovallan työkaluilla on tärkeää. Kainuun Yrittäjät ehdottaa keinona esimerkiksi Finnveran riskin kasvattamisen Kainuun alueella. Kehittämis- ja investointirahoitusta on edelleen saatava Kainuun alueen yritysten kehittämistoimiin, joten tulevan rakennerahastokauden resursseja pitää kohdentaa Kainuuseen riittävästi.

Koulutuksella ja osaamisella luodaan elinvoimaa ja jatkuvuutta. Ammattikorkeakoulun rahoitusmallin vahvistaminen ja koulutuksen turvaaminen Kainuussa on elinehto. Yliopistotasoisen koulutuksen käynnistäminen alueella toisi lisää nuorta väestöä opiskelujen kautta Kainuuseen.

TKI-alustojen vahvistaminen, valmistavaa teollisuutta palvelevan Kainuun kärkitoimialoihin (teknologiateollisuuden, biotalouden ja kaivosteollisuuden sekä hyvinvointi- ja terveysalan innovaatiot) liittyvän ja kaikkien korkeakoulujen yhteiskäyttöön tarjottavan TKI-infrastruktuurin kehittämistä pitää edelleen jatkaa ja sen resurssit on turvattava.

Lisätietoja:

Kainuun Yrittäjät
Anu Tervonen, toimitusjohtaja
P. 044 7287 100

Kuvat: Pekka Saastamoinen

Muita kiinnostavia aiheita