24.12.2018 klo 09:59
Uutinen

Elisan Pohjanmaan uusi aluejohtaja on Niklas Granholm

Pitkäinen yhteistyökumppanimme Elisan nimitti lokakuussa Niklas Granholmin Vaasasta Pohjanmaan uudeksi aluejohtajaksi. Elisalle hän siirtyi Anvia Telecomin operaattoriliiketoiminnan vetäjän tehtävästä. Niklas, joka on syntyperäinen vaasalainen, ehti tehdä suhteellisen pitkän uran Anvialla ja sitä edeltäneessä Vaasan Läänin Puhelin Oy:ssä, jossa hän aloitti jo vuonna 2005.

– Olen pikkupojasta asti olut kiinnostunut tekniikasta ja teknologiasta, joten oli aika luonnollista, että suuntasin alalle. Nuoruusvuosina tosin toinen intohimoni, eli urheilu, kilpaili huomiostani ja ajankäytöstäni. Edustin Palosaaren Urheiluseuraa ja paraatilajini oli 400 metriä. Urheilu ja ennen kaikkea kuntoilu on edelleen tärkeässä roolissa elämässäni. Ammennan säännöllisesti energiaa elämääni lenkkeilystä ja kuntosalitreeneistä, Niklas kertoo.

Mullistava 5G

5G on monien huulilla ja loppukesästä esimerkiksi Nokia sai Euroopan investointipankilta puolen miljardin euron lainan 5G-teknologian kehittämiseen. Niklaksen mukaan lähtölaskenta on jo alkanut ja hänen arvionsa on, että 5G-teknologian myötä 4G:stä tutut mobiiliyhteydet muuttuvat monta kertaa nopeammiksi ja luotettavammiksi.

– 5G ja siitä eteenpäin tulevat teknologiat mullistavat ihmisten ajattelumaailman sillä ne kytkevät kaikki asiat ja prosessit langattomasti verkkoon. Tämä puolestaan mahdollistaa todella pitkälle automatisoidun yhteiskunnan, joka tulee muuttamaan arkirutiineja helpommaksi niin yksilö- kun yritystasolla. Olemme menossa kohti älykästä yhteiskuntaa, Niklas selittää.

Suomessa Elisa ja muut operaattorit ovat pitäneet huolen siitä, että meillä on uskomattoman hyvät verkot saatavilla kaikkialla maassa, vaikka meillä on suhteellisen pieni käyttäjäpopulaatio, Niklas iloitsee.

Kiinteä laajakaistakin nopeutuu

Myös kiinteä laajakaista nopeutuu Niklaksen mukaan koko ajan. Nopea laajakaista omakotitaloon tai rivitaloon ei hänen mukaansa välttämättä vaadi rahan sijoittamista kaivuutöihin, vaan on toteutettavissa olemassa olevilla valokuitu- ja kuparikaapeleilla. Uusi tekniikka mahdollistaa reilusti nopeamman laajakaistan hankkimisen suhteellisen helposti ja nopeasti. Elisan talokaapeliratkaisut liittävät sisäjohtoverkon yleiseen tietoliikenneverkkoon, joka mahdollistaa huippunopean laajakaistan, kaapelitelevision ja muiden nopeaa yhteyttä vaativien palveluiden hankinnan.

– Nopeaa laajakaistaa tarvitaan tulevaisuudessa yhä enemmän niin vaativassa etätyössä, teräväpiirto-ohjelmien katsomiseen kuin internetin kautta tapahtuvassa pelaamisessa. Nopea laajakaista helpottaa myös netin jakamista siten että samaan aikaan yksi voi työskennellä etänä, toinen ladata kuva-albumia pilvipalvelimelle ja kolmas katsoa elokuvaa. Lisäksi netin nopeus pysyy tasaisena, Niklas selventää.

On hyvä varmistaa, että langattoman verkon kotiin muodostava wifi-reititin tuke nopeinta yhteyttä. Elisan Rewell Centerissä sijaitsevasta kaupassa ja verkkokaupassa myytävänä olevat laitteet ovat Niklaksen mukaan kaikki uudenaikaisia ja mahdollistavat nopean laajakaistan käytön kotona.

Joulu vietetään perhekeskeisesti Vaasassa

Niklas, jonka vastuualueena Elisalla on Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnat, odottaa jo kovasti joulua. Joulu merkitsee hänelle ennen kaikkea rauhoittumista.

– Jouluna pyrin unohtamaan arjen kiireet ja panostamaan laatuaikaan perheeni ja lähimmäisteni kanssa mutta eiköhän juhlapyhään mahdu myös liikunnallista ohjelmaa, Niklas kertoo.