9.1.2018 klo 13:02
Uutinen

Ennuste: Varsinaissuomalaiset yritykset aikovat palkata tuhansia työntekijöitä

Varsinais-Suomen yrittäjien talousodotukset ovat kasvussa jo kolmatta vuotta peräkkäin. Entistä useampi maakunnan pk-yrittäjä aikoo rekrytoida.

Yrittäjät uskovat sekä liikevaihtonsa, kannattavuutensa, henkilöstömääränsä että investointiensa kasvavan edelleen viime vuodesta. Perinteikkään Varsinais-Suomen Maakuntaennusteen toteuttavat Varsinais-Suomen Yrittäjät ja Varsinais-Suomen OP-liitto.

Vaikka talousodotusten kasvu on taittunut hieman kahteen edelliseen vuoteen verrattuna, lähenevät varsinaissuomalaisten yrittäjien talousodotukset 1990- ja 2000 -lukujen huippuvuosia.

Varsinaissuomalaisten yrittäjien liikevaihdon kasvua ennakoiva saldoluku on tänä vuonna 38 ja se on noussut viime vuodesta. Kannattavuuden kehitysodotusten saldoluku on 28. Saldoluku lasketaan ”paranevat” ja ”heikkenevät” -vastausten osuuksien erotuksena.

Tuhansia uusia työpaikkoja

Henkilöstön määrän arvioidaan niin ikään kehittyvän suotuisasti tänä vuonna. Henkilöstön määrän kehitysodotusten saldoluku on 14 ja se on noussut viime vuodesta kaksi yksikköä. Varsinaissuomalaiset yritykset ovat myönteisissä tunnelmissa myös investointiaikeissaan, sillä investointiaikeiden saldoluku on 12 ja se on viimevuotista korkeampi.

– Henkilöstömäärän kasvuodotusten suhteen tästä vuodesta odotetaan 2010-luvun parasta vuotta. Kysymme vuosittain yrittäjien arvioita heidän yrityksissään keskimäärin syntyvistä uusista työpaikoista, Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Hanna Munter.

– Ennusteen tulosten pohjalta voidaan arvioida, että varsinaissuomalaisissa pk-yrityksissä syntyy tänäkin vuonna tuhansia uusia työpaikkoja ja pk-yritysten merkitys työllistäjänä jatkuu merkittävänä.

Investointiaikeet kohonneet

Myös investointiaikeet ovat tänä vuonna Varsinais-Suomessa korkeimmillaan 2010-luvulla. Kolmannes investointeja tekevistä yrityksistä aikoo rahoittaa investointinsa lainarahalla.

Pankki- ja vakuutusyhtiökumppanin valinnassa eniten painaa henkilökohtaisen palvelun laatu, ennuste kertoo.

Yrittäjien talousodotukset eri seutukunnissa ovat pääosin kohentuneet viime vuodesta. Turun seudulla odotukset ovat viimevuotisella tasolla.

Toimialavertailussa kasvuodotukset ovat parantuneet lähes kaikilla toimialoilla viime vuodesta ja kasvuodotusten saldoluvut ovat kaikilla toimialoilla plussalla. Erityisesti tietotekniikka-ala uskoo tänä vuonna kasvuun. Positiivisimmissa tunnelmissa jatkavat viimevuotiseen tapaan kaikkein suurimman kokoluokan eli yli 50 henkilöä työllistävät pk-yritykset.

Maakuntaennusteen vastausten perusteella yrittäjyysilmapiiri sekä kunnan ja yrittäjien välinen yhteistyö ovat parantuneet entisestään Varsinais-Suomessa. Parhaat kunnat yrittäjyysilmapiiriltään ovat Lieto, Naantali ja Kaarina. Yrittäjien ja kunnan välinen yhteistyö on arvioitu parhaimmaksi tänä vuonna Liedossa, Kaarinassa ja Kemiönsaarella.

toimitus (at) yrittajat.fi