20.5.2019 klo 12:16
Uutinen

Ensikertalainen ilmoittautui jo ensi vuodeksi

Jaalan Yrittäjien puheenjohtaja Markku Paavolainen haluaa kiittää Kouvolan virkamiesjohtoa siitä, miten isolla porukalla he olivat lähteneet Kunnallisjohdon seminaariin mukaan. Virkamiehissä oli mukana myös ensikertalainen Haminasta.

Suomen Yrittäjien järjestämä Kunnallisjohdon seminaari kokoontui jo 27. kerran. Tällä kerralla 1 100 kuntien ja yrittäjien edustajaa olivat koolla Holiday Club Saimaassa Imatralla. Kahden päivän seminaariin mahtui digitalisaatiota, osaamisen evoluutiota, maankäyttöä ja verotusta. Puhujien joukossa oli tilaisuuksissa kiertäviä puhujia muun muassa Henkka Hyppönen, Harri Saukkomaa, Riku Rantala ja Tunna Milonoff. Politiikan päättäjistä lavalla nähtiin esimerkiksi kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen, Kouvolan kaupunginjohtaja Marita Toikka ja joukko EU-vaalien ehdokkaita, joita oli haastattelemassa toimittaja Eeva Lehtimäki.

Sisältöä pidettiin hyvänä, mutta Kunnallisjohdon seminaarin parasta antia on verkostoituminen. Sekä kuntien edustajat että yrittäjät nostavat tässä vuosittaisessa tapahtumassa vuoropuhelun ja kohtaamiset jopa tärkeämmiksi kuin alustukset.

Älyttömän ylpeä yrittäjä

Jaalan Yrittäjien puheenjohtaja Markku Paavolainen oli mukana neljättä kertaa Kunnallisjohdon seminaarissa.

–Ennen kuin osallistuin tähän tapahtumaan, kyseenalaistin tätä asiaa, kun en oikein ymmärtänyt tämän merkitystä. Tällä on iso merkitys kuntayhteistyöhön ja kunnan elinvoiman kasvattamiseen. Älyttömän iso merkitys.

Hän painotti erityisesti verkostoitumisen ja vapaan keskustelun merkitystä. Tapahtumassa saadaan käydä vapaasti läpi moninaisia asioita, eikä olla nostamassa mitään tikun nokkaan.

–Sanoinkin Kouvolan kaupungin johdolle, että olen älyttömän ylpeä siitä, miten isolla porukalla kaupunki on lähtenyt mukaan. Kinnon johto ja kaupungin ylin johto on mukana. Suuri hatunnosto siitä.

Kenen muun Paavolaisen mielestä pitäisi vielä olla seminaarissa mukana?

–Ehkä maakuntajohtajan, jos jonkun pitäisi vielä olla täällä. Nyt me ollaan jo muuten hyvin edustettuna koko maakunnasta. Yrittäjiä on hyvä kattaus, joten en tiedä nostaako määrä enää laatua. Onhan paikalla kuitenkin jo yli tuhat yrittäjää.


Jaalan Yrittäjien puheenjohtaja Markku Paavolainen.

Aluetapaaminen korosti yhteistyötä

Myös kymenlaaksolaiset kokoontuvat yhteen seminaaripäivän iltana. Tänä vuonna etenkin Kouvolasta oli runsas edustus kaupungin johtoa. Myös Kotkan kaupunginjohtaja Esa Sirviö ja kehittämisyhtiöiden toimitusjohtajat David Lindström (Cursor Oy) ja Martti Husu (Kouvola Innovation Oy) olivat mukana.

Alueiden tapaamisessa nostettiin vahvuuksista esiin Kouvolassa toimiva Eturyhmä ja Kotka-Haminan seudulla toimiva Iskuryhmä. Nämä ovat kuntien ja yrittäjien säännöllisesti kokoontuvia yhteistyöryhmiä, joissa edistetään yrittäjämyönteisyyttä seutukunnilla. Aluetapaamisessa sovittiin, että nämä kaksi ryhmää alkavat pitää myös yhteisiä tapaamisia ainakin kahdesti vuodessa.

Aluetapaamisen voima nousi yhteistyön korostamisen kautta. Kaikilla paikalla olleilla oli halu saada Kymenlaakso maakuntana nousuun ja nähdä kilpailutekijänä maakunnan ulkopuoliset asiat.

Ensikertalainen innostui

Ensimmäistä kertaa Kunnallisjohdon seminaarissa mukana ollut kaupunkikehitysjohtaja Matti Filppu Haminasta oli positiivisesti yllättynyt tapahtumasta.

–Tosi hyvä fiilis, on kyllä hyvin tärkeä tapahtuma. On aika paljon itsestä kiinni, kuinka paljon pystyy verkostoitumaan. Pelkästään nuo esitykset ovat todella hyvin valmisteltuja, ajateltu etukäteen näitä ajankohtaisia asioita.

Hän suositteli ehdottomasti kaikille kuntavaikuttajille osallistumista. Kenen siis pitäisi olla paikalla Kunnallisjohdon seminaarissa?

–Ehdottomasti kuntien johtajien pitäisi olla täällä, oikeastaan riippumatta tehtävän kuvasta sekä ylin luottamusjohto että virkamiesjohto.

Kumpaa pidät arvokkaampana esityksiä vai verkostoitumista?

–Enemmän arvoa siihen verkostoitumiseen laittaisin. Esitykset ovat hyviä, mutta aina se kollegojen tapaaminen nousee tärkeämmäksi. Kuulee, miten muualla on tehty, ei aina tarvitse kaikkea ruutia keksiä. Eikä sitä välttämättä netistäkään löydä kaikkia ratkaisuja. Kun kasvokkain tapaa, se on parasta

Onko sinulle tullut jotain uutta yrittäjyydestä?

–Eilisessä aluetapaamisessa oli erittäin hyvää keskustelua. Esimerkiksi yritysvaikutusten arviointi, kyllä niistä pitää ottaa kiinni ja viedä sinnikkäästi eteenpäin.

Filppu nosti esiin Elinkeinopoliittisen mittariston (ELPO) -kyselyn tulokset, joista näkee, kuinka paljon on parannettavaa. Hän korosti kuitenkin yrittäjien kanssa vuorovaikutuksen lisäämistä ympäri vuoden, ei vain seminaareissa.

Pitäisikö ELPO-kysely tehdä jollain lailla joka vuosi? Vaikkapa maakunnan sisäisenä joka toinen vuosi ja valtakunnallisena joka toinen vuosi?

–Voisi olla hyvinkin, eikä sen tarvitse olla niin monimutkainen, vaan keskeiset asiat nousisivat esiin sieltä.

–Olen kiertänyt tässä uudessa roolissani yritysten luona, kyllä se on avartanut. On kuvitellut tietävänsä, mutta silmät on avautuneet. Samoin yrityksille on avautunut, mitä kaikkia palveluja kaupunki tarjoaa.

Oletko sitten ensi vuonna mukana?

–Olen jo ilmoittautunut, Matti Filppu naurahti.

Kunnallisjohdon seminaari pidetään jälleen ensi vuonna toukokuussa. Kohtaamispaikka on Helsingissä Finlandia-talossa 19.-20. toukokuuta.


Haminan kaupungin kaupunkikehitysjohtaja Matti Filppu.

Teksti ja kuvat: Hannu Lehtinen