9.1.2017 klo 11:27
Uutinen

”Epäilty rikosnimike lienee päätoiminen yrittäjyys”

Laskutuspalvelun kautta yhden työkeikan tehnyt työtön antaa kritiikkiä TE-toimistolle: ”Työttömyyskorvausta ei makseta toistaiseksi. Ilmeisesti nyt selvitetään, voidaanko minut määritellä päätoimiseksi yrittäjäksi. Kyse oli kertaluonteisesta keikasta, josta ansaitsin bruttona noin 100 euroa.”

Helsingin Sanomiin kirjoittanut sosionomi Nina Nores-Syvänen kertoo, että hänen viimeisin työsuhteensa päättyi syksyllä 2016.

”Fyysinen terveyteni estää minua vastaanottamasta kokopäiväisenä niitä töitä, joita on hyvin tarjolla. Minulle sopivista töistä on kova kilpailu”, hän kirjoittaa.
Nores-Syvänen kertoo aloittaneensa maksulliset opinnot, joihin otin suuren pankkilainan. Opinnot katsottiin tutkimisen jälkeen sivutoimisiksi.

”Olen tehnyt ansiosidonnaisen ohella kymmeniä tunteja keikkatöitä yhdelle yritykselle sekä yhden osapäiväisen keikan laskutusyrityksen kautta. Ilmoitin töistä suullisesti TE-toimistolle. Kuvittelin asian olevan selvä.”

Nina Nores-Syvänen kertoo saaneensa palkkaa yli 300 euroa kuukaudessa, joten se vaikuttaa ansiosidonnaisen määrään.

Hän sai laskutusfirman kautta tehdystä työstä selvityspyynnön TE-toimistolta. ”Jälleen kerran tutkitaan, olenko oikeutettu työttömyyskorvaukseen.” Hän sai myös työvoimapoliittisen lausunnon, jonka mukaan työttömyyskorvausta ei makseta toistaiseksi.

”Ilmeisesti nyt selvitetään, voidaanko minut määritellä päätoimiseksi yrittäjäksi. Kyse oli kertaluonteisesta keikasta, josta ansaitsin bruttona noin 100 euroa. Joudun tämän työn vuoksi taas jännittämään uutta ratkaisua työttömyyskorvausten osalta.”
”Alan saada tarpeekseni. Olin kuvitellut, että työttömyyskorvaus voitaisiin evätä, jos työtön ei hakeudu aktiivisesti töihin tai pyri muuten edistämään työllistymistään. Omalla kohdallani työttömyysturvan menettämisen riski on tähän mennessä ­ollut opintojen ja työnteon vuoksi, eli vain siksi, että olen ollut aktiivinen”, Nina Nores-Syvänen kirjoittaa HS:n mielipidepalstalla.

Hänen mukaansa tuntuu siltä, että omaa aktiivisuutta tutkitaan kerta toisensa jälkeen kuin hän olisi tehnyt jonkin rikoksen.

”Epäilty rikosnimike lienee tällä kerralla päätoiminen yrittäjyys. Katsotaan, saadaanko tähän riittävä näyttö”, Nores-Syvänen kirjoittaa.
Hän uskoo, että olisi päässyt vähemmillä seurauksilla, jos olisi tehnyt työkeikan pimeänä työnä.

”Jos olisin jäänyt kiinni, mahdolliset sanktiot olisivat olleet pienemmät kuin se taloudellinen menetys, joka nyt uhkaa minua.”

toimitus@yrittajat.fi

Lue alkuperäinen kirjoitus täältä.